Il Saglik Müdürü Sarikaya Açiklamasi

Halk Sagligi Haftasi’nda günlük yasam tarzinin sagliga etkileri ile ilgili açiklamada bulunan Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, "Günlük yasam tarzi ve aliskanliklari sagligi dogrudan etkilemektedir. Birçok hastaliktan korunmak için saglikli beslenmek, hareketli bir yasam tarzi benimsemek, sigara ve alkolden uzak durmak gereklidir" dedi.

Il Saglik Müdürü Sarikaya Açiklamasi
Her yil, 3-9 Eylül tarihleri arasinda kutlanan ‘Halk Sagligi Haftasi’ çerçevesinde açiklamalarda bulunan Il Saglik Müdürü Sarikaya, kanser ve bulasici hastaliklardan korunma yöntemleri ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Halk sagligi uygulamalarimin bireyin anne rahminden yasaminin sonuna kadar olan süreçte saglikli yasam sürmesini ve hastaliklardan korunmasini hedefledigini belirten Sarikaya, günlük yasantida dikkat edilecek hususlar sayesinde birçok hastaliktan korunmanin saglanacagini söyledi.



Hastaliklardan korunmak için saglikli beslenmek gerektiginin altini çizen Dr. Sarikaya, “Ülkemizde her yil 3-9 Eylül tarihleri arasinda, halk sagliginin ve koruyucu saglik hizmetlerinin önemini vurgulamak ve vatandaslarimizin farkindaligini artirmak amaciyla ’Halk Sagligi Haftasi’ olarak kutlanmaktadir. Halk sagligi, bireylerin sagliklarini korumak ve gelistirmek için gereken tüm saglik hizmetlerini sunmayi ve saglikli yasam hakkinda toplumu bilgilendirmeyi hedeflemektedir. Koruyucu saglik hizmetleri çerçevesinde ülkemizde, dünyanin en çerçeveli asilama programlarindan birisi olan ulusal asi programi yüksek bagisiklama orani ile gelecegin güvencesi çocuklarimiza uygulanmaktadir. Bulasici hastaliklarla mücadelede hastaliklarin ortaya çikisini engellemek hedefiyle; 7 gün 24 saat boyunca bulasici hastaliklara yönelik izleme yapilmakta, herhangi bir salgin tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgin kontrol çalismalari baslatilmaktadir. Kadin ve çocuk sagliginin korunup gelistirilmesi Saglik Bakanligimizin öncelikleri arasindadir. Özelikle dogurganlik çagindaki kadinlar ve gebelikten itibaren bebek ve çocuklarimiza yönelik saglik hizmetleri itina ile sürdürülmekte ve yakindan izlenmektedir. En yaygin kanser türleri olan meme, rahim agzi (serviks), kalin bagirsak kanserlerine karsi tarama programlari sürdürülmektedir. Günlük yasam tarzi ve aliskanliklari sagligi dogrudan etkilemektedir. Birçok hastaliktan korunmak için saglikli beslenmek, hareketli bir yasam tarzi benimsemek, sigara ve alkolden uzak durmak gereklidir" dedi.

Koruyucu saglik hizmetlerine önem verdiklerini belirten Sarikaya, "Ilimizde aile sagligi merkezlerinde, toplum sagligi merkezlerinde ve hastanelerimizde saglikli yasam aliskanliklari, beslenme, alkol, sigara, davranissal aliskanliklardan korunma gibi pek çok alanda koruyucu saglik hizmetleri ve danismanlik hizmetleri verilmektedir. Koruyucu saglik hizmeti çalismalarini yayginlastirmak, saglik egitimleri düzenleyip toplum bilincini artirarak hastaliklari meydana gelmeden önlemek için, Il Saglik Müdürlügü olarak çalismalarimiz devam etmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA