'Hastaliklardan Korumak, Tedaviden Üstündür'

3-9 Eylül tarihleri arasi her yil Halk Sagligi Haftasi olarak kutlaniyor. Toplum sagliginin korunup gelistirilmesine yönelik bilgilendirme ve egitimlerle koruyucu saglik konusunda farkindalik olusturulmasinin hedeflendigini belirten Halk Sagligi Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Nurten Elkin, obezite ve kardiyovasküler hastaliklar arasindaki baglantiya deginerek; “Hastaliklardan korumak, tedaviden üstündür” dedi.

'Hastaliklardan Korumak, Tedaviden Üstündür'
Halk sagligi uygulamalari, bireyin anne rahminden yasaminin sonuna kadar olan süreçte saglikli yasam sürmesini ve hastaliklardan korunmasini hedefliyor. Her yil, 3-9 Eylül tarihleri arasinda kutlanan Halk Sagligi Haftasi çerçevesinde açiklamalarda bulunan Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) Saglik Bilimleri Fakültesi (SBF) Halk Sagligi Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Nurten Elkin, obezite ve kardiyovasküler hastaliklardan korunma yöntemlerine anlatti.

Obezite, birçok saglik sorununu beraberinde getiriyor

Sagliksiz beslenme aliskanliklarinin, hareketsiz yasam tarzi ile birlesmesi sonucunda ortaya çikan obezite, birçok saglik sorununu da beraberinde getiriyor. Uyku apnesi, astim, polikistik over sendromu, diyabet, hipertansiyon, gut, karaciger yaglanmasi, düzensiz adet görme, migren ve çesitli kanser türlerinin bu saglik sorunlarinin arasinda oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Nurten Elkin, “Obezite, tüm dünyada ve ülkemizde saglik harcamalarini artiran; bireylerin yasam konforunu düsüren ve vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalik. Obeziteden korunmak için mutlaka fiziksel aktivitelerin artirilmasi gerekiyor. Dogal olmayan sekerin tüketilmemesi ve günlük tuz alimina dikkat edilmesinin yani sira kalorili, hazir gidalardan da uzak durulmali. Yemekler, saglikli tekniklerle pisirilmeli ve yavas yenmeli. Sürekli ayni tarz beslenme de vücuda iyi gelmiyor. Besin çesitliligine mutlaka dikkat edilmeli ve her besin çesidinden dengeli bir sekilde tüketim saglanmalidir. Doymus yaglarin mümkün oldugu kadar az tüketilmesine de önemle dikkat edilmeli.” seklinde ifade etti.



“Egzersiz yapmak, kalbin vücuda iyi kan pompalamasini iyilestirmeye yardimci olur”

3-9 Eylül tarihleri arasinda kutlanan Halk Sagligi Haftasi çerçevesinde açiklamalarda bulunan Halk Sagligi Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Nurten Elkin, “Kardiyovasküler hastalik risk faktörleriyle ilgili yapilan arastirmalar, küçük yasam tarzi degisikliklerinin bile koroner arter hastaligi, kalp krizi, felç ve diger kardiyovasküler rahatsizlik risklerini azaltabilecegini gösteriyor. Sigara kullanimi, yüksek tansiyon, obezite, stres ve kolesterol gibi degistirilebilir risk faktörlerini ortadan kaldirmak adina hayatimizda yapacagimiz degisimlerle kardiyovasküler rahatsizlik riskini önleyebiliriz. Bahsettigimiz gibi obezite, birçok hastaligin olusmasinda büyük bir etkene sahip. Arastirmalar, asiri kilolu olmanin diyabet ve kardiyovasküler hastaliklarin baslamasina katkida bulundugunu gösteriyor. Fazla kilolu olmak; kan kolesterolünü, trigliseridleri ve kan basincini yükseltir. HDL kolesterolü düsürür ve diyabet riskini artirir. Güçlü ve saglikli kalmak için bir egzersiz programina ihtiyaç vardir. Egzersiz yapmak, kalbin vücuda iyi kan pompalamasini iyilestirmeye yardimci olur. Aktivite ve egzersiz; kan basincini, yüksek kolesterolü düsürebilir, stresi azaltabilir” dedi.

Kaynak: İHA