Yapay Zeka Ile Hazirlanan Klip Büyük Ilgi Gördü

Türkiye’de ilk kez alaturka-arabesk formunda bestelenen bir eser için yapay zeka teknolojisi ile klip hazirlandi. Inönü Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Müzik Ögretmenligi Programi ögretim üyesi Prof. Dr. Ali Ayhan tarafindan hazirlanan klip büyük ilgi gördü.

Yapay Zeka Ile Hazirlanan Klip Büyük Ilgi Gördü
Inönü Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Müzik Ögretmenligi Programi ögretim üyesi Prof. Dr. Ali Ayhan sözü ve müzigi kendisine ait olan “Saklisin” isimli alaturka-arabesk formunda besteledigi eserine stüdyo kayitlarinin tamamlanmasinin ardindan yapay zekayi kullanarak klip hazirladi.

Türkiye’de ilk kez alaturka-arabesk formunda bestelenen bir eser için yapay zeka teknolojisi ile kullanilirken, klip sosyal medya platformlarindan büyük ilgi gördü.

Yapay zeka teknolojilerinin son günlerde hayatin bir çok yerinde karsimiza çiktigini belirten Ayhan bu anlamda müzik sanatinda önemli bir alan olan klip çekimlerinde de bu teknolojiyi kullanabilmenin önemini vurgu yaparak, yeni projelerde de yapay zekayi kullanmayi planladiklarini söyledi.



“Alaturka tarzinda ilk olan bir proje”

Alaturka tarzinda bir ilk olan projeye dair degerlendirmelerde bulunan Inönü Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Müzik Ögretmenligi Programi ögretim üyesi Prof. Dr. Ali Ayhan, “Geçtigimiz yillarda alaturka tarzinda besledigim bir esere klip çekme fikrimiz olustu. Daha sonra günümüzde aktif olarak kullanilan yapay zekayi klipte kullanabilir miyiz diye düsündüm ve uygulamaya karar verdim. Ingilizce kodlarla çalisan yapay zeka sisteminde istedigimiz görüntüleri Ingilizce komutlarla yapay zeka teknolojisine anlattigimizda bu kodlari uygun olarak bizlere görüntü verebilmekteydi. Ön arastirmalari tamamladiktan sonra klipin sözlerine yönelik kodlari olusturmaya basladim ve bu kodlari Ingilizceye çevirerek yapay zekaya frekans frekans kodladigimda 4’er ve 8’er saniyelik bize videolar üretti ve bu videolarla alaturka tarzinda ilk olacak bir projeye imza atmis olduk. Ülkemizdeki bazi ünlü sanatçilarin kliplerinde yapay zekanin kullanildigini görmüstük bu anlamda yeni bestelenmis eserim olan “Saklisin’a” yapay zeka teknolojisini kullanarak bir klip hazirlattik ve büyük bir begeni ile karsilandi. Bu alamda yapay zekanin hayatimiza güzel bir dokunusuna daha denk gelmis olduk” diye konustu.

Kaynak: İHA