Navigasyon Kaynakli Kazalara Karsi Sürücülere Önemli Uyarilar

Navigasyon sistemlerinin yanlis yönlendirmesinden dolayi meydana gelen trafik kazalarini degerlendiren Türkiye Bilisim Dernegi Eskisehir Sube Baskan Yardimcisi Av. Murat Kandir, harita uygulamalarinin güncel veri toplamasina dikkat çekerek, sürücülere bazi uyarilarda bulundu.

Navigasyon Kaynakli Kazalara Karsi Sürücülere Önemli Uyarilar
Son günlerde navigasyon sistemlerinin sürücüleri yanlis yönlendirmelerinden kaynakli olarak ölümlü kazalar meydana gelmisti. Türkiye Bilisim Dernegi Eskisehir Sube Baskan Yardimcisi Av. Murat Osman Kandir, dikkat çeken hatali navigasyon sistemi kazalariyla ilgili açiklamalarda bulundu. Av. Kandir, yollarin güncel durumunun mobil harita uygulamalarina islenmemesi sebebiyle sürücülerin seyir esnasinda yanildigina vurgu yaparak, yollarin gerçek zamanli halinin tercih edilmesi gerektigini belirtti.



“Navigasyon yazilimi ne kadar çok güncel veri toplarsa haritalar o kadar çabuk güncellenir”

Navigasyon sistemlerinde harita yazilimin önemli bir bilesen oldugunun altina çizen Av. Kandir, sürücülerin geçtigi yollardaki internet baglantisi araciligiyla harita yazilimindaki verilerin güncellendigini söyledi.

Mobil uygulamalarda gösterilen yollarin bazen yikildigini ve bozuldugunu ifade eden Av. Kandir, söyle konustu:

“Navigasyon, gidilecek olan adrese en kisa ve hizli sekilde ulasmayi saglayan sistemdir. Navigasyonun yazilim, donanim ve haritadan olusan üç bileseni vardir. Navigasyon sistemlerinde harita bileseni çok önemlidir. Donanim özelliginden alinan veriler haritaya isler. Harita o an bulundugunuz noktayi tespit eder. Harita içerisinde en kisa yol algoritmasi kullanilir. Bu algoritmalar iki nokta arasindaki alternatif yollari isaretler. Burada kritik konu verilerin toplanmasidir. Yollarin güncel durumunun algoritmalara islenmesi önem arz ediyor. Son günlerde yanlis yollara giren araçlardan dolayi olusan kaza ve ölüm haberleri dikkat çekiyor. Bu problemlerle sik karsilasiyoruz. Bu kazalarin olmasinin önemli nedenlerinden biri yollarin güncel durumunun uygulamalarda olmamasidir. Yollarin güncel durum verileri mobil uygulama ekipleri tarafindan sahada yani yollardan toplanarak algoritmaya isleniyor. Ayrica yollarda seyahat eden sürücülerin kullandigi uygulamaya gönüllü olarak veri göndermesiyle de güncelleme islemi yapilabiliyor. Bu güncellemeler yapilmaz ise hatalar meydana gelebiliyor. Hatalar donanimsal sistemden kaynaklanabiliyor. Sürücüler seyahat esnasinda hatali verilerden dolayi yanlis yollara giriyorlar. Burada en fazla güncellik problemiyle karsilasiyoruz. Yolun en güncel durumunu yolu en son kullanan sürücüler belirler. Kisisel Verileri Koruma kanunu çerçevesinde sürücülerin elde ettigi veriler uygulamalar tarafindan alinip islenir. Navigasyon uygulamalar sadece uyduyla çalismaz. Ayni zamanda internet baglantisinin da önemli bir islevi bulunuyor. Hem donanim sayesine aracin bulundugu nokta isaretlenir hem de internet baglantisiyla online harita hizmeti saglar. Eger sürücüler yeterli internetin çekmedigi noktalarda bulunuyorsa mutlaka çevrim disi olarak haritalar mobil cihazlara indirilmesi gerekiyor. Navigasyonlar ayrica araçlarda bulunan GPS sistemleri ile de çalisir. Navigasyon yazilimi ne kadar çok güncel veri toplarsa haritalar o kadar çabuk güncellenir. Bunun için de yollarin gerçek zamanli kullanimi öne çikiyor. Bazen harita gösterilen yol sel, heyelan vs. gibi sebepler nedeniyle yikilabiliyor ama haritada hala gösteriliyor.”

“Hem sürücü kendisini hem de araçtaki diger yolcularin güvenligi için yolculuk esnasinda çevreye karsi duyarli olmalilar”

Karayollarinin mobil uygulamalarla ilgili bir sorumlulugunun bulunmadigina deginen Av. Kandir, sürücüleri tamamen navigasyon sistemlerine bagli kalmamasi konusunda uyardi. Seyir halindeyken sürücülerin hem kendi hem de araçtaki diger yolcularin güvenligini düsünerek daha bilinçli davranip, trafik isaretlerine uymasini isteyen Av. Murat Kandir, “Sürücüler Karayollari görevlilerinden bu sorunlar hakkinda çözüm bekliyor ama onlarin görevi bu degil. Karayollarinin böyle bir sorumlulugu yok. Onlarin görevi güvenli bir sürüs için o an yolda yapilan bakim onarim islemlerini yapmak. Sürücüler navigasyon sistemlerini kullanirken kullanim sartlarina dikkat etmeliler. Haritalarin nasil kullanilacagini iyi analiz etmemiz gerekiyor. Yollari iyice inceleyip, dikkatli karar vermeliyiz. Hem sürücü kendisini hem de araçtaki diger yolcularin güvenligi için yolculuk esnasinda çevreye karsi duyarli olmalilar. Trafikte o an günceldir, bir gün öncesi güncel degildir. Yolculuk sirasinda süpheye düsüldügü zaman gerçek trafik düzenine uyulmali, risk alinmamali. Trafik isaretleri hep kontrol edilmeli. Biz hep bunu tavsiye ediyoruz. Bu sekilde yanlis yönlendirmeler dolayisiyla da kazalar vb. olaylar yasanmayacaktir. Navigasyon sistemlerindeki yazilimin verileri ne kadar çok güncellenirse yollarin durumu o kadar çok güncel halde kalacak. Navigasyonlara tamamen bagli da kalinmamali. Ihtiyaç duyuldugu anda destek amaçli kullanilmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA