Findiktaki Bu Yilki Kaybin Yüzde 15'I Zararlilar Yüzünden

SAMSUN – Samsun Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, Karadeniz’de bu yil findikta meydana gelen rekolte azalisinin yüzde 15’nin nedeninin kahverengi kokarca gibi zararlilar oldugunu söyledi.

Findiktaki Bu Yilki Kaybin Yüzde 15'I Zararlilar Yüzünden
Tarim ve meyvecilikte görülen zararli türü kahverengi kokarca böcegi ile mücadele toplantisi, Samsun Il Tarim ve Orman Müdürlügü Zirai Karantina Toplanti Salonu’nda yapildi. Toplantida 2017 yilinda Gürcistan’dan giris yapan, 2019 yilinda Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun ve Istanbul’da görülen kahverengi kokarca ile mücadelede alinacak tedbirler görüldü.

Toplantinin açilisinda konusan Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Kibar Ak, “Kokarca ile mücadele projelerini yürütmeye devam ediyoruz. Çalismalar neticesinde bir laboratuvar kurduk ve Italya’dan kokarcalari yiyen bir böcek getirerek koloni üretimini sagliyoruz. 2023 yilinda ilk defa 3 lokasyonda bu böcekleri saldik. Bu biyolojik mücadele dünyada da en etkili çözüm olarak kullaniliyor. Zararli ile biyolojik mücadelenin oturmasi için bir süreye ihtiyaç var. Bu sürede zararlilar çok tahrip edici oldugu için hangi mücadele metodu varsa onlarin hepsinin uygulanmasi gerekiyor” dedi.



“Yilda 12 milyar TL kazandiran Samsun’daki findik bahçeleri kokarca tehlikesi altinda”

Findik bahçelerinin kahverengi kokarca tehdidi altinda oldugunu söyleyen Müdür Ibrahim Saglam, “Zararli ile mücadelede bu toplantilar hayati önem tasiyor. Daha sonra telafisi olmayacak önlemler alacagiz. Bu sene kokarca zararlisi çok tehdit vermedi. Bu seneyi atlattik ama seneye olmayacak anlamina gelmiyor. Akdeniz ikliminin etkilerini Karadeniz’de de görecegiz. Buna da hazirlikli olmak lazim. Karadeniz’de hiç görülmeyen süne zararlisi bile göründü. Toplam 90 tane zararli ile mücadele ediyoruz. Bunlardan en önemlisi de kokarca türü. Ülkemize girdikten 6 yil sonra bizi tehdit ediyor. Samsun’da 12 milyar TL kazanç saglanan findik bahçeleri var. 2023’te yapilan rekolte tahminlerinde sadece Samsun’un rekolte tahmininde düsüs olmadi. Diger illerin tamaminda düsüs var. Ordu’da Giresun’da, Trabzon’daki kayiplarin yüzde 15’i kokarcadan dolayi oldu. Zararli kokarca böcegi bitkiyi emiyor ve zarar veriyor. Mücadele yöntemleri var. Zirai, kimyasal, biyolojik mücadele yöntemleri var. Bu mücadelelerin zamaninda ve yeteri kadar verilmesi gerekiyor” diye konustu.

Köylerin bosalmasinin da zararlilarin çogalmasinda etkili oldugunun altini çizen Saglam, “Biz zararlilarla mücadelede gerekli tedbirleri alacagiz. Asil sikinti köylerin bosalmasidir. Tavuk yok, avcilar keklik ve diger türleri vurdu. Keneyi ben mi yiyecegim. Bunlar kene ve zararli düsmaniydi. Keklik azalinca süne zararlisi çogaldi. Köyler azaldi, zararli çogaldi. Bu zararlilarin çogalmasinda köylerin bosalmasi etkili oldu. Bir de bilinçsiz ilaçlama da mücadeleye zarar veriyor. Yanlis ilaçlamadan dolayi bazi bahçelerde yararli böcekler öldürülüyor. Her türlü mücadelede yeterli ve bilinçli müdahale hayati önem tasiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA