Doç. Dr. Toker Açiklamasi 'Deprem Bölgesinde Yüksek Degerli Artçi Soklari Görmeye Devam Edecegiz'

Van YYÜ Jeofizik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, deprem bölgesinde yüksek degerli artçi soklarin görülecegini belirterek, "Bu artçi soklar her ne kadar orta büyüklükte olsa da orada çok yorgun ve çok hasarli binalara zarar verebilir" dedi.

Doç. Dr. Toker Açiklamasi 'Deprem Bölgesinde Yüksek Degerli Artçi Soklari Görmeye Devam Edecegiz'
Kahramanmaras merkezli gerçeklesen 7.7 ile 7.6 büyüklüklerindeki 6 Subat 2023 tarihli iki büyük deprem, toplam 11 ili etkileyerek büyük hasar ve can kayiplarina neden oldu. Türkiye’nin Harita Genel Müdürlügünden alinan yaklasik 13 yilik uydu verilerinden yararlanarak kita hareketlerinin milimetrik düzeyde hiz analizini yapan Doç. Dr. Mustafa Toker, Dr. Petr Dokukin, Dr. M. Ali Güvenaltin, Dr. Vladimir Kaftan ve Dr. T. Serkan Irmak, tarafindan bu çalismadan 3 çesit jeodezik harita olusturdu. Yapilan bu çalisma ise Rus Bilimler Akademisi önderliginde ön baski olarak yayimlandi.

"Gerilim transferiyle Iç Anadolu levhasinda stres yeniden sekillendirildi"

IHA muhabirine konusan Jeofizik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, Kahramanmaras merkezli deprem sonrasinda gerilimin Ölüdeniz fayina dogru gittigini belirtti.

Dogu Anadolu fay hatti boyunca Elazig Pütürge ve Bingöl Karliova taraflarinda çok ciddi bir gerilim yogunlasmasi oldugunu ifade eden Doç. Dr. Toker, "Kuzeydogu Anadolu fayina dogru uzandigimizda Erzincan Kemaliye taraflarinda bir gerilim odaklanmasi var. Simdi bütün bunlar yaklasik son 8 aydir Iç Anadolu levhasinda olan irili ufakli depremleri açikliyor. Biliyorsunuz Kayseri’de, Nigde’de, Konya ve Sivas’ta irili ufakli birçok arti soklar oldu. Kahramanmaras depremi, çok büyük bir depremdi ve bir gerilim transferi gerçeklesti. Bu gerilim transferiyle Iç Anadolu levhasinda stres yeniden sekillendirildi" diye konustu.



"Bu bölgelerde depremler olabilir"

Iç Anadolu’da büyüklügü 4 ila 5 arasinda degisen depremlerin olmaya devam edecegini dile getiren Toker, "Ayni zamanda Kahramanmaras merkezli ikinci depremi üreten fayin dogu ve bati kisimlari olan Dogansehir, Göksun taraflari ile Malatya fayina dogru ve ayni zamanda Osmaniye’ye dogru olan bölgelerde 4 buçugun üzerinde artçi soklar bekliyoruz. Bu artçi soklar belirli bir ana soku tetikler mi bunu henüz bilmiyoruz. Fakat Göksun’da çok ciddi hareketlenmeler var. Göksun’dan Osmaniye’ye dogru giden hat boyunca çok ciddi yüksek artçi soklar görülmektedir. Bu yüzden bu bölgelerde depremler olabilir. Çünkü Göksun bölgesinde sikisma gerilimleri var. Ayni sekilde Dogansehir Malatya fayi üzerinde de var. Dolayisiyla Iç Anadolu’da ve ayni zamanda Kuzeydogu Anadolu fayinin Erzincan tarafi ve Dogu Anadolu fayinin Elazig ve Kahramanmaras taraflarinda 4 buçuk ve 5’in üzerinde yüksek degerli artis soklari görmeye devam edecegiz. Bu artçi soklar, her ne kadar orta büyüklükte olsa da orada çok yorgun ve çok hasarli binalara zarar verebilir ve onlari yikabilir. Dolayisiyla vatandaslarimizin çok dikkatli ve tedbirli olmalari gerekiyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA