Denizli'de Beyin Ölümü Ve Donör Bakimi Sempozyumda Ele Alindi

Denizli Il Saglik Müdürlügü ile Izmir Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi isbirligiyle Denizli’de beyin ölümü tespiti, donör bakimi ve aile görüsmesi konulu sempozyum düzenlendi.

Denizli'de Beyin Ölümü Ve Donör Bakimi Sempozyumda Ele Alindi


Denizli’de organ bagisi konusunda farkindalik olusturmak, kamu, üniversite ve özel hastanelerdeki beyin ölümü tespitini arttirmak, donör bakimi ile ilgili bilgileri yenilemek hedefiyle beyin ölümü tespiti, donör bakimi ve aile görüsmesi konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyum programina Denizli Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Izmir Il Saglik Müdürlügü Saglik Hizmetleri Baskani Uz. Dr. Hüseyin Bozdemir ve Izmir’den gelen egitimcilerin yani sira Denizli’de bulunan kamu, üniversite ve özel hastanelerin yöneticileri, hastanelerde görevli anestezi, nöroloji, beyin cerrahi, yogun bakim, acil tip uzmanlari ve organ nakli koordinatörleri katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan sempozyumun açilis konusmasini Denizli Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk ve Izmir Il Saglik Müdürlügü Saglik Hizmetleri Baskani Uz. Dr. Hüseyin Bozdemir gerçeklestirdi.

Denizli Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, sempozyumun hayirli olmasini dileyerek Denizli’de organ bagisi konusunda yapilan çalismalardan bahsetti. 2019 yilinda Denizli Il Saglik Müdürlügü tarafindan baslatilan Her Bagis Yeni Bir Hayat projesiyle Denizli’de organ bagisi konusunda seferberlik baslattiklarini söyleyen Öztürk, söyle devam etti:

“Saglik Bakanligimizin çalismalari istikametinde iller olarak organ bagisi konusunda çesitli projeler yürütüyoruz. Denizli olarak da beyin ölümü tespit sayisini, il geneli kadavra organ bagis sayisini ve canli organ bagis sayisini arttirmak için 2019 yilinda Her Bagis Yeni Bir Hayat Projesine basladik. Proje çerçevesinde merkez ve ilçe saglik tesislerimizde, kamu kurumlarinda, okullarda, Pazar yerlerinde, alisveris merkezlerinde stantlar açarak organ bagisini anlattik. Denizli halki da projemize duyarsiz kalmadi. 13 bin 624 kisi organ bagisinda bulundu ve Türkiye’de 2019 yilinda en çok organ bagisi yapilan il olduk. Biz organ bagisini sahada ne kadar iyi anlatirsak vatandaslarimiz da o derece ilgi gösteriyor. Sempozyumun hayirli olmasini diliyorum. Izmir’den ve Pamukkale Üniversitesi’nden gelen hocalarimiza ve diger tüm katilimcilara çok tesekkür ediyorum”

Izmir Il Saglik Müdürlügü Saglik Hizmetleri Baskani Uz. Dr. Hüseyin Bozdemir de Saglik Bakanligi’nin öncülügünde diger kurumlarin ve medyanin destegi ile Türkiye’de organ bagisi konusunda farkindalik çalismalarinin bagis oranlarina olumlu yansidigini belirtti.

Suan da Ulusal organ bekleme listesinde 31 bin 613 hasta oldugunu ve bunun 3 bin 837’sinin Izmir Bölge Koordinasyon Merkezi’nde oldugundan bahseden Bozdemir, sempozyuma katilan egitimcilere ve katilimcilara çok tesekkür etti.

Açilis konusmasindan sonra Izmir Balçova Ilçe Saglik Müdürlügünden Dr. Özgür Sönmez Izmir Bölge Koordinasyon Merkezinin Mevcut Durumu, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Ali Necati Gökmen Beyin Ölümü Tespiti, Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde görevli Doktor Ögretim Görevlisi Asli Mete Yildiz Donör Bakimi, Bozyaka Egitim ve Arastirma Hastanesi’nden Doç. Dr. Türker Acar Beyin Ölümü Tanisinda Destekleyici Testler, Izmir Bölge Koordinasyon Merkezi Organ Nakli Koordinatörü Ebe Arzu Okutan da Aile Görüsmesi konusunda sunum yapti.
Kaynak: İHA