Çözünebilir Lifler Kolesterolü Düsürebilir

Kardiyoloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Yunus Amasyali, çözünebilir liflerin kolesterolü düsürebilecegini söyledi.

Çözünebilir Lifler Kolesterolü Düsürebilir
Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Klinigi’nden Dr. Ögr. Üyesi Yunus Amasyali, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayisiyla kalp sagliginda dikkat edilmesi gerekenler hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Kalp sagligi için saglikli bir beslenme aliskanligi edinilmesi gerektigini dile getiren Dr. Ögr. Üyesi Amasyali, “Kalp hastaliklari için risk olusturan yüksek kan basinci (hipertansiyon), fazla kilo ve yüksek kolesterol durumuna, saglikli beslenme aliskanligi ile olumlu bir katkida bulunulabilir. Kan dolasimindaki kolesterolün yüzde 75’i karacigerde, yüzde 25’i ise aldigimiz gidalardan emilir. Gidalarla aldigimiz yagin miktari ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder. Dolasimdaki fazla kolesterol, kalbi besleyen damarlarin iç yüzeylerinde ’plak’ adi verilen birikimler yapar. Bu plaklar da büyüyerek kan dolasimini engeller. Ancak kalp hastaligina yol açan asil etken, yagin miktarindan ziyade yagin türüdür. Ayrica günde 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerekir” dedi.



“Doymus ve trans yaglar tüketmeyin”

Yag tüketimine de dikkat edilmesi gerektigine deginen Amasyali, “Yapilmasi gereken günlük kalorinin en fazla yüzde 30’unu yaglardan almak ve ’kötü’ yaglari ’iyi’ yaglarla degistirmektir. Doymus ve trans yaglarin tüketimi ’kötü kolesterol’ olarak bilinen LDL kolesterol düzeyini, dolayisiyla kalp hastaligi riskini artirir. Bu tip yaglarin alinan toplam kalorinin yüzde 10’nunu asmamasi gerekiyor. LDL kolesterolü yüksek olan ya da kalp hastasi olanlarda bu oran yüzde 7’nin altina, kolesterol alimi günde 200 miligramin atina inmelidir. Margarin, kirmizi et, yumurta sarisi, tam yagli süt ve ürünleri, kizarmis gidalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller bu tür ’kötü’ yaglarin baslica kaynaklaridir. Doymamis yaglar ise LDL kolesterol düzeyini düsürürken ’iyi kolesterol’ olarak adlandirilan HDL kolesterolü artirir. Zeytinyagi, findik yagi, misirözü yagi, balik, ceviz, soya fasulyesi bu ’iyi’ yaglarin kaynaklaridir ve günlük kalorinin en fazla yüzde 30’u olmasi gereken yag tüketiminde bu besinlere agirlik verilmelidir" diye konustu.



Kalp sagligi için öneriler

Kalp sagligi için tavsiyelerde bulunan Dr. Ögr. Üyesi Amasyali, “Orta derecede karbonhidratlar, proteinler ve az miktarda ancak saglikli yaglardan olusan dengeli ögünlerle beslenin. Tam yagli süt ve ürünleri yerine yagi azaltilmis olanlari tercih edin. Haftada 4 yumurtadan fazlasini yemeyin. LDL kolesterolü yüksek olan kisiler yumurta sarisi bakimindan daha da dikkatli olmalidirlar. Kirmizi et yerine balik, derisi hariç kümes hayvanlari ve az yagli etleri tercih edin. Günde en az 5 kez sebze ve meyve tüketin. Bunlarda önemli vitamin ve mineraller mevcuttur. Günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz. Liften zengin tahil, kepek, fasulye, meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketin. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü yüzde 15 kadar düsürebilmektedir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA