YDÜ 'Dünya Üniversiteler Siralamasi 2024' Listesinde Yer Aldi

Yakin Dogu Üniversitesi, KKTC’nin en iyi üniversitesi olarak yer aldigi The Times Higher Education’in “Dünya Üniversiteler Siralamasi 2024” listesinde Türkiye genelinde en iyi üçüncü üniversite olarak yer aldi.

YDÜ 'Dünya Üniversiteler Siralamasi 2024' Listesinde Yer Aldi
Dünyanin en etkili yüksekögretim derecelendirme kurulusu Londra merkezli The Times Higher Education (THE), merakla beklenen “Dünya Üniversiteler Siralamasi 2024”ü açikladi.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin en çok tercih edilen üniversitesi olan Yakin Dogu Üniversitesi, dünyanin en iyi üniversitelerinin siralandigi listede, 601-800 bandinda yer alarak KKTC’nin en iyi üniversitesi olarak gösterildi.

The Times Higher Education tarafindan açiklanan bu siralama ile Yakin Dogu Üniversitesi, Türkiye üniversiteleri arasinda ise “en iyi üçüncü üniversite” unvanini paylasti.

Metodoloji yenilendi, arastirmaya dahil edilen üniversite sayisi artti

The Times Higher Education, bu yil 20’inci kez yayimladigi “Dünya Üniversiteler Siralamasi- World University Rankings 2024”ün metodolojisinde önemli degisiklikler yapti. Dünya genelindeki üniversiteleri siraladigi listede kullandigi performans göstergelerinin sayisini 13’ten 18’e çikaran The Times Higher Education, bu göstergeleri de bir önceki versiyonda oldugu gibi bes ana grupta topladi. Ögretme, Arastirma Ortami, Arastirma Kalitesi, Uluslararasi Görünüm ve Endüstri ana basliklarinda toplanan bu kriterler Egitim Sayginligi, Ögrenci Akademisyen Orani, Doktora Lisans Orani, Doktora Akademisyen Orani, Kurumsal Gelir, Arastirma Sayginligi, Arastirma Geliri, Arastirma Verimliligi, Atif Etkisi, Arastirma Gücü, Arastirma Mükemmelligi, Arastirma Etkisi, Uluslararasi ögrenciler, Uluslararasi Personel, Uluslararasi Ortak Yazarlik, Yurtdisi Çalismalari, Endüstriyel Kazanç ve Patentler seklinde belirlendi.

Dünya Üniversiteler Siralamasi 2024’te dikkat çeken bir diger degisiklik ise arastirmaya dahil edilen üniversite sayisindaki artis oldu. Geçen yilki listeye 104 ülkeden 1,799 üniversite alinirken; bu yil 127 ülkeden basvuru kriterlerini karsilayan 2,673 üniversite arasindan 1,904’ü siralamaya dahil edildi.

“Bu basari ayrica KKTC’nin egitim alanindaki uluslararasi sayginligini artiriyor”

Üniversitenin 2024 listesindeki yerine iliskin açiklama yapan Yakin Dogu Olusumu Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Irfan Suat Günsel, “Üniversite olarak, bu prestijli siralamada sahip oldugumuz konum bizim için büyük bir gurur kaynagi. En iyi üniversiteler siralamasinda KKTC’de ilk sirada olmamiz, Türkiye’de ise üçüncü sirayi paylasmamiz üniversitemizin egitim ve arastirmadaki yüksek standartlarinin bir göstergesidir” ifadesini kullandi.

“Bu basari, sadece üniversitemizin degil, ayni zamanda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin egitim alanindaki uluslararasi sayginligini artiriyor” diyen Prof. Dr. Irfan Suat Günsel, “Ögrencilerimize en iyi egitimi sunmaya devam edecegiz. Dünya üniversiteler arasinda rekabet edebilirligimizi daha da artirmak için çalismaya, bilim üretmeye ve arastirmalarimizi ürüne dönüstürmeye devam edecegiz” ifadesini kullandi.

“Bu basari, bilimsel arastirma ve egitim kalitesi ile uluslararasi isbirligi konularindaki özverili çalismalarimizin bir sonucu”

Üniversitenin 2024 listesindeki konumunu, “Bilimsel arastirma ve egitim kalitesi ile uluslararasi is birligi konularindaki özverili çalismalarinin bir sonucu” olarak niteleyen Rektör Prof. Dr. Tamer Sanlidag ise “Üniversite olarak, bu basariyi sürdürülebilir kilmak ve daha da ileriye tasimak için çalismaya devam edecegiz” ifadesini kullandi.

Her biri kendi alanlarinda yetkin ve bilimsel üretkenligi yüksek bir akademisyen kadrosuna sahip olduklarini vurgulayan Prof. Dr. Sanlidag, “Özverili çalismalari ile bilim üreten ve arastirmalarini bilim dünyasi ile paylasan meslektaslarima tesekkür ediyorum. Onlarin katkilari olmadan bu basari mümkün olmazdi” degerlendirmesini yapti.
Kaynak: İHA