Opr. Dr. Abdurrahman Özdemir Açiklamasi 'Bel Agrisini Ciddiye Alin'

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmani Opr. Dr. Abdurrahman Özdemir, toplumda oldukça yaygin görülen saglik sorunlari arasinda yer alan bel fitigina dikkat çekti.

Opr. Dr. Abdurrahman Özdemir Açiklamasi 'Bel Agrisini Ciddiye Alin'
Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmani Opr. Dr. Abdurrahman Özdemir, toplumda oldukça yaygin görülen saglik sorunlari arasinda yer alan bel fitigina dikkat çekti. Bel fitiginin korkulmasi gereken bir durum olmadigini belirten Op.Dr. Özdemir, dogru tedavi ile hastaliktan kurtulmanin mümkün oldugunu dile getirdi.

Opr. Dr. Abdurrahman Özdemir, bel fitiginin belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili, “Omurgalar arasinda yer alan kikirdagin asiri zorlama nedeniyle yerinden kayip omurilik kanali içine dogru uzanmasi sonucu, bacaklara gelen sinirlere ve omurilige baskiyla ortaya çikan bir durumdur. Fitik etkilenen kas grubuna bagli olarak güçsüzlük, hissizlik, yanma, uyusma, idrar tutamama ve büyük abdesti kaçirma gibi belirtiler verebilir. Her bel veya boyun agrisi fitik olmamakla birlikte bu agrilari insanlar mutlaka hayatlarinda birkaç kez yasamaktadir ancak bunun arastirilmasi ve teshisi çok önemlidir. Eger fitik hastayi hiçbir zaman tehdit etmeyip sadece belirli dönemlerde agrilara sebep olacaksa, yilda 1-2 defa tutulma seklinde görülecekse, bu dönemde ilaçlardan yararlanmak mümkündür. Baslangiç asamasindaki bel fitiginin egzersiz, dinlenme ve ilaç gibi çok basit tedaviler ile kontrol altinda tutulmasi mümkünken ilerlemis bel fitigi hem yol açtigi saglik sorunlari hem de yasam kalitesi üzerindeki olumsuz etkisi ile mutlaka tedavi edilmelidir” dedi.



Bel fitiginin ilerlemis olup olmadigini anlamanin en kolay yönteminin bel fitigi sorununun yasam kalitesini düsürmeye baslamasi oldugunu söyleyen Op.Dr. Özdemir, “Eger bel fitigi artik günlük hayati olumsuz etkiliyor, bacaga yayiliyor, kisinin daha hareketlerini ciddi düzeyde kisitliyorsa, agrilar ilaçlarla kontrol edilemiyorsa ilerlemeye baslamis demektir. Ilerlemis bel fitiginin en kisa sürede tedavi edilmesi kisinin hareket kabiliyetinin korunmasi ve tedavinin basari oraninin artmasi açisindan büyük bir öneme sahiptir. Hastanin ameliyatina karar verilmeden önce, hastanin önce ciddi bir sekilde degerlendirilmesi gerekir. Fitigin radyolojik görüntüsü, bulundugu bölge gibi hususlar önem tasimaktadir. Belde çok büyük bir fitik görüldügünde eger hiçbir bulgusu yoksa endise duyulmaz. Fakat boyunda büyükçe bir fitik görüldügünde, hastanin hiçbir bulgusu olmasa da omurilik basisi kati ise ameliyat önerilir. Çünkü hastanin ters bir hareketinde omurilige basi artarsa hastanin felç kalma riski bulunmaktadir. Bu nedenle erken teshis ve tedavi hayati önem tasimaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA