Dünyaca Ünlü Çizer Tayyar Özkan Memleketi Pülümür'de Geldi

Dünyaca ünlü çizgi roman çizeri ve “Magara Adami” (Caverman) karakterinin olusturucusu Tayyar Özkan, Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi 2023 etkinlikleri çerçevesinde memleketi Tunceli’nin Pülümür ilçesine geldi. Özkan, düzenlenen etkinlikte katilimcilara hayati ve çizgi roman serüveni hakkinda slayt esliginde bilgilendirmede bulundu.

Dünyaca Ünlü Çizer Tayyar Özkan Memleketi Pülümür'de Geldi
Dünyanin en saygin gazete ve dergilerine çizimler yapan, kitaplari 40 ülkede yayimlanan ünlü çizer Tayyar Özkan, 47 yil sonra Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi 2023 etkinlikleri çerçevesinde memleketi Tunceli’nin Pülümür ilçesine geldi. Düzenlenen etkinlikte hayati ve çizgi roman serüveni hakkinda katilimcilara bilgi veren Tayyar Özkan, ’’Dünya genelinde magara adami (Caverman) karakterinin çizeri olarak biliniyorum. Çocuklugumun geçtigi topraklara 47 yil sonra tekrar geldim. Buna vesile olan Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi’ne tesekkür ederim” dedi.

Gazi Üniversitesi Resim Bölümünden mezun olduktan sonra Istanbul’da bir çok gazete ve dergide çizerlik yaptigini belirten Özkan, “1989 yilinda Amerika’ya gittim. Çizgi roman merkezi diye düsündügümüz burada asil kariyerimi yaptim. 20 yil kadar sürekli Amerika’da baska ülkelerde, Avrupa ve Çin gibi ülkelerde yaptigim karakteri dünyaya yayma firsati oldu bu yurtdisi hikayesi. Son 5-10 yildir Türkiye’de ikamet ediyorum ama bir yandan gidip gelmekteyim’’ diye konustu.



Çizimleri 40 ülkede yayimlandi

Çizdigi islerin ve kitaplarin dünyanin 40 ülkesinde yayimlandigini ve hala da yayimlanmakta oldugunun altini çizen Tayyar Özkan, ’’Çok farkli projelere imza attim. Çizgi film olayina girdim. Çizgi roman asil meslegim. Resim yapmaktayim. Bir yandan da üniversitelerde, atölyelerde ders vermekteyim. 1976’dan beri bu isten ekmek yemekteyim. Ama benim için buraya gelmenin özel bir tadi, duygusu var. Neredeyse yarim asir bir çok nedenden dolayi gelemedim. Böyle bir etkinligin buna vesile olmasi çok özel bir duygu. Hep büyüksehirlerde, büyük merkezlerde, dünyanin bilindik yerlerinde kosturduk uzun yillar. Ama böyle yerleri ne yazik ki ihmal ettik. Bunun kisisel, sosyal, siyasal bir sürü nedeni var. Bundan sonra daha sik gelip burada degisik organizasyonlarda olmayi, kültür, sanatla katki saglamayi düsünüyorum” seklinde konustu.



Kendi karakterini dünyaya tanitan tek Türk çizer

Kendisini dünya çizeri olarak görmesinde bir abarti olmadigini kaydeden Tayyar Özkan, “Dünyanin en büyük firmalarinda çizen, yillardir kendi karakteriyle dünyaya kendini tanitan belki de tek Türk çizerim diyebilirim. Bir Pülümürlü olarak bundan gurur duymak lazim. Topraklarina da faydan varsa büyüklügün o kadar kendini gösteriyor. Sadece kendimize faydamiz olmasin. Yetistigimiz topraklara, geçmisimize, atalarimiza, ata topraklarina da bir sey yapmak gerekir diye düsünüyorum. Sanatçinin elinin degdigi yer bir çöplük de olsa kiymetlenir. O yüzden ben bunun çok önemli oldugunu düsünüyorum. Bir siyasinin, bir konser sanatçisinin gelip burada iz birakmasiyla bir ressamin ki çok farkli. Çünkü onun kaliciligi, tadi bambaskadir. Böyle bir sansimizin olmasi da çok güzel. Umarim bu etkinliklerde daha farkli, güzel, lezzetli isler yapariz diye düsünüyorum’’ ifadelerini kullandi.

Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi, Genel Koordinatörü Ümit Altas ise, dünyaca ünlü çizer Tayyar Özkan’in hikayenin basladigi memleketinde olmasinin son derece önemli oldugunu söyledi.

Altas, ’’Ülkü Tamer, Cemal Süreya için ’Atlas okyanusunda Firat’in sali’ demisti. Bir anlamda Cemal Süreya’nin hem yerelligini hem de yerelliginin ötesinde evrenselligine vurgu yapan bir tanimlamaydi. Iste Tayyar Özkan da çizgi dünyasi içerisinde hem buranin yerelligini koruyan, Pülümür’ün renklerini koruyan ama ayni zamanda bugün dünyaca bilinen bir çizer. Bu bulusturmanin en önemli, heyecan verici noktasi Pülümürlü gençlerle bu hikayelerin devamini getirip tecrübe paylasimini olusturabilmek. 3 etkinligimiz daha var. Simdiden önümüzdeki senenin heyecani sardi. Önümüzdeki senenin programlarini da yapmaya basladik” dedi.

Kaynak: İHA