(Düzeltme) Diyarbakir'da Turizm Hedefinin Yüzde 85'Ine Ulasildi

Tarihi yapilari ile inanç turizminde önemli konuma sahip olan Diyarbakir son yillarda turistlerin cazibe merkezi olurken, depremden etkilenmesine ragmen hedeflenen 1,5 milyon turisttin yüzde 85’ine ulasti.

(Düzeltme) Diyarbakir'da Turizm Hedefinin Yüzde 85'Ine Ulasildi
Birçok medeniyete ev sahipligi yapan, UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan tarihi surlar, Içkale Müzesi, Islam aleminin 5. Harem-i Serif’i kabul edilen Ulu Cami, On Gözlü Köprü ve Hasanpasa Hani gibi tarihi ve turistik mekanlariyla turistlerin ilgi odagi olan Diyarbakir’da her geçen yil konaklama orani artiyor. Mezopotamya’nin "altin üçgeninde" bulunan Diyarbakir, 12 bin 500 yillik tarihiyle turistlerin gözdesi oluyor. Kahramanmaras merkezli meydana gelen deprem felaketine ragmen kentte 2023 yilinda hedeflenen 1,5 milyon turist, yilsonunu görmeden yüzde 85’e ulasti.

TÜRSAB Mezopotamya Bölge Temsil Kurulu Baskani Serdar Baturay, depremden sonra Diyarbakir’da tur programlarinin yeniden sekillendigini ve yogunluklarin olustugunu söyledi.



“Hedefledigimiz rakami yakalayacagiz”

2023 yilinda kentte konaklama hedefi olan 1,5 milyon turist sayisina ulasacaklarini dile getiren Baturay, “Geçtigimiz aylarda 11 ilimizi sarsan aci bir felaket yasadik. Tekrardan depremde hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet, kalanlara sabir diliyorum. Deprem felaketinden sonra ilimiz de gerçekten büyük bir zarar gördü. Ama Mezopotamya topraklarinin tur programlari yeniden sekillendi diyebiliriz. Depremden sonra ilk zamanlar otellerimizin doluluk oranlari bayagi bir düsüktü. Ama son zamanlarda özellikle Agustos’tan sonra büyük bir ivme kazandi. Tekrar özledigimiz konaklama doluluk oranlari söz konusu oldu. Yil bazinda düsündügümüz zaman bu sene otellerimizin doluluk orani yüzde 55 bandinda gidiyor. Ama eylül sonrasini düsündügümüz zaman da bu rakam yüzde 85’e kadar geliyor. Aslinda hedefledigimiz rakamlari bu sene hemen hemen yakalayacagiz gibi görünüyor” dedi.

“Günübirlik turlarda artis var”

Diyarbakir’in konum olarak diger tarihi sehirlere yakin olmasindan ötürü günübirlik turlarda da artislarin oldugunu ifade eden Baturay, “Diyarbakir tarihi sehirlerin ortasinda kaldigi için hemen hemen her yere yakin konumdadir. Böylelikle de günübirlik turlar açisindan da çok müsait bir yere sahiptir. Bundan dolayi çevre illerden inanilmaz günübirlik gezi düzenleyen insanlar var. Diger taraftan da Avrupa’da yasayan insanlarimizin burada yasayan çok akrabalari var. Bundan dolayi da Avrupa’dan gelen turistlerin daha çok akraba, es, dost evinde kaldigini gözlemliyoruz. Ama yine de esnafimiza büyük bir katki sagliyorlar. Bunlari da sahada çok fazla görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Sehri gezen turistlerin döndüklerinde güzel yorumlar yaptigini söyleyen Baturay, sunlari kaydetti:

“Bizim uzun süreli hedefimizde 5 milyon turist söz konusuydu. Ama bu yilki hedefimiz zaten 1,5 milyon turistti. Su anda 1 milyonu geçtik. Baktigimiz zaman deprem, deprem sonrasi tüketicilerin satin alma egilimlerinde büyük etki olustu. Diyarbakir, baktigimiz zaman kültürüyle, gastronomisiyle, tarihi yerleriyle müthis bir destinasyon. Sehrin inanilmaz derecede turistik yerleri mevcut. Bundan dolayi sehre gelen turistler memnun ayriliyor. Buradan giden misafirlerimizin yüzde 99’u inanilmaz derecede güzel yorumlar yapiyor. Bundan dolayi bizim 5 milyon turist hedefimize eger otel yapilarimizi çogaltirsak kisa sürede bu hedefi yakalamis oluruz.”
Kaynak: İHA