Çocuklarin Oturma Pozisyonuna Dikkat Açiklamasi Skolyoza Neden Olabilir

Çocuklar, eriskinlere göre sürekli büyümeye devam ettigi için vücutlarinda da sik sik degisiklikler kaydedebiliyor. Çocuklarin bu gelisim ve degisimlerden en çok etkilenen yapilarindan birisi de omurgalari oluyor. Okul çagi gelisiminde ise en sik rastlanan omurga sorunlarindan biri de skolyoz olarak öne çikiyor. Medicana Saglik Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlarindan Op. Dr. Mahmut Sert, okul çagi çocuklarinda sik görülen skolyoz nedenlerini anlatti.

Çocuklarin Oturma Pozisyonuna Dikkat Açiklamasi Skolyoza Neden Olabilir
Okul çaginda çocugu bulunan ebeveynlerin özellikle çocuklarinin omurga sagligina dikkat etmesi gerektigine deginen Medicana Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Mahmut Sert, “Okul çaginda çocuklarda en sik görülen omurga bozukluklarindan birisi skolyozdur. Skolyoz, omurganin arkadan bakildiginda genellikle ‘S’ veya ‘C’ seklinde egri olmasi olarak tanimlanabilir. Skolyoz durumu çocuklarda bel ve sirt agrilari, boy kisaligi, omuz esitsizligi, ileri egriliklerde akciger problemleri ve nefes darligina sebep olabilmektedir” dedi.



‘‘Asimetrik postür olusmamasi için okul çantasi agirligi önemli‘‘

Op. Dr. Mahmut Sert, okul çantalarinin agirliklari konusunda uyarilarda bulunarak söyle devam etti:

“Okul çantalarin agirligi yas grubuna göre degismektedir. 12 yas altindaki çocuklarda 3-4 kg’a kadar, 12-15 yas arasi çocuklara 4-5 kg’a kadar çanta agirliklari uygundur. Bunun yaninda çantalarin yan ceplerine ve içlerine esit agirlik konulmasi, çantanin her iki omuza birden takilmasi omurganin esit yük tasimasi ve asimetrik postür olusmamasi açisindan önemlidir. Ayrica çantanin uzun süre sirtta tasinmamasi da bir diger dikkat edilmesi gereken durumdur.

Günlük aliskanliklar omurga sagligini etkiliyor

Özellikle ders sirasinda çocuklar masaya dayanarak ya da siralara egilerek ders dinlemeyi aliskanlik haline getirmektedirler. Bu durumda çocuklar uyarilmali ve arkalarina yaslanip dik pozisyonda olmalari saglanmalidir. Okul haricinde çocugun günlük aliskanliklari da omurga sagligi açisindan önem teskil etmektedir. Okul servisinde sürekli tek tarafa yük vererek uyuyakalan çocuklar, tablet telefon gibi cihazlara çok fazla egilerek bakan çocuklar dikkat etmelidir.

Çocugunuzda bu belirtiler varsa dikkat

Omuzlarda seviye esitsizligi,

Kamburluk gibi durus bozuklugunun olmasi,

Topallayarak yürüme,

Bacak boyunda esitsizlik ve kalça kemiklerinden yükseklik farki,

Sirtta bulunan kürek kemiginin bir tarafin daha çikintili olmasi,

Öne dogru egilmelerde bir tarafta belirgin çikinti, tümsek olmasi.”
Kaynak: İHA