Büyüksehir'den Alternatif Güzergaha Çift Seritli Köprü

Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan, Tekkeköy-Çarsamba ilçeleri arasinda ulasimi saglayan alternatif güzergahta çift seritli hale getirilen Hamzali Köprüsü’nün insaatinin yüzde 85’i tamamlandi. Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, köprünün 13 mahalleyi birbirine bagladigini belirterek, 20 gün sonra trafige açmayi planladiklarini söyledi.

Büyüksehir'den Alternatif Güzergaha Çift Seritli Köprü
Kirsal mahallelerdeki yol ve köprü yatirimlariyla yaya ve sürücüleri daha güvenli ve konforlu ulasim imkanina kavusturmaya devam eden Samsun Büyüksehir Belediyesi, Tekkeköy ile Çarsamba ilçeleri arasinda 13 mahalleyi birbirine baslayan Hamzali Köprüsü’nü yeniden insa ediyor. Yasanan sel felaketlerinde suyun siddeti ve tasidigi malzemelerle büyük zarar görerek kot ve kesitlerin uygun olmamasi nedeniyle sik sik ulasima kapanan tek seritli köprüyü yeniden projelendiren Büyüksehir Belediyesi, en uygun lokasyonu seçti.

Çift seritli hale getirildi

Keskin virajlarin kaldirildigi lokasyonda Hamzali Köprüsü’nü çift seritli olarak tasarlayan Yol Yapim Bakim ve Onarim Dairesi Baskanligi Sanat Yapilari Sube Müdürlügü, mevsimsel yagislar ve deredeki su seviyesinin yüksekliginden dolayi imalatina Mayis ayinda baslanan çalismalarda son asamaya geldi. Fore kaziklarin insa edilmesinin ardindan uzunlugu 26 metreye ve genisligi ise 8 metreye çikarilan köprü imalatinda, 10 adet ön germe kiris vinçlerle ayaklara basariyla yerlestirildi.

Yüzde 30 tasarruf saglandi

Köprünün imalatinda laboratuvarlarinda test ederek kendi santrallerinde ürettigi betonu kullanarak yüzde 30 oraninda tasarruf saglayan Büyüksehir Belediyesi, tabya betonunu dökerek kurumasini bekleyecek. Son olarak da asfaltlanacak DSI ve Karayollari Genel Müdürlügü’nün standartlarindaki Hamzali Köprüsü, güvenligi ve konforlu ulasima açilmis olunacak.

Ekim ayinda hizmete girecek

Köprüdeki çalismalarla ilgili bilgi veren Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Kentimizin her alanda mevcut altyapisini daha güçlü hale getirmek için çalisiyoruz. Bu noktada yaptigimiz yeni yollar ve köprülerle ulasim altyapimiz daha güçlü hale geldi. Yatirim programimizin önünde gidiyoruz. Ulasim sorunlarini ortadan kaldiracak yatirimlardan birisi de tek seritli Hamzali Köprüsü’ydü. Bu güzergah son derece islek oldugu kadar da keskin virajlarla doluydu. Sel afetlerinde zarar görmesi nedeniyle yenileme karari alarak birimlerimize talimat verdik. Ilahesini Subat ayinda yapip Mayis ayinda temeli atilan köprümüzü 20 gün sonra hizmete açmayi planliyoruz. 41 metre uzunlugunda yaptigimiz Kababürük Köprüsü’nün kirislerini de buradan geçirecegiz. Halkimiza hayirli olsun” dedi.



Vatandas kazandi

Teknik anlamda dikkatli davranarak en uygun lokasyonu seçtiklerini ifade eden Baskan Demir, “Sel ve heyelan gibi doga afetlerin neden oldugu ulasim sorunu ortadan kaldiracak Hamzali Köprüsü, artik yetersiz hidrolik kesit kaynakli taskinlardan etkilenmeyecek. Yüksekligi ve dayanikliligiyla vatandaslarimiz artik daha güvenli ve konforlu sekilde seyahat edebilecek. Bu yatirimlarimizin diger bir önemi ve faydasi da kendi gücümüz ve üretim kabiliyetimizdir. Makine parkimiz, ekiplerimiz ve beton santrallerimiz sayesinde önemli oranda tasarruf sagliyoruz. Yani her anlamda kazanan halkimiz oluyor” seklinde konustu.



En uygun lokasyon seçildi

Yapilan köprü çalismasi ile ilgili teknik detaylari anlatan Yol Yapim Bakim ve Onarim Dairesi Baskanligi Sanat Yapilari Sube Müdürü Salih Bayar ise “Tek seritli eski köprünün dogrusallik problemi vardi. Hem trafik akisini engelliyor, hem de hidrolik açidan kotu ve kesiti standartlarin disindaydi. Yagis miktarlarindaki artisa bagli olarak hizlanan sel sulari, köprüye zarar vererek tehlike olusturuyor ve trafige kapaniyordu. Baskanimizin talimati dogrultusunda yeni Hamzali Köprümüz için en uygun lokasyonu belirleyerek vaziyet planina oturttuk. Kesitini, genisligini ve uzunlugunu artirarak tasarimini da suyun debi degerlerine göre yaptik. 24 Mayis tarihi itibariyle imalatina basladigimiz çift seritli Hamzali Köprüsü’nün ön germe kirislerini sorunsuz sekilde yerlestirerek yüzde 85’ini tamamladik. Geriye sadece üst betonunun dökülmesi ile asfaltlanmasi kaldi. Bu hafta Tabliye betonu döküp kurumasini bekleyecegiz. Ardindan da asfaltini serecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA