Asbest Maruziyetinin Yol Açtigi Hastalik Açiklamasi Mezotelyoma

Her yil binlerce insanin yasamini tehdit eden ve hala yeterince bilinmeyen bir hastalik olan Mezotelyoma’ya asbest sebep oluyor.

Asbest Maruziyetinin Yol Açtigi Hastalik Açiklamasi Mezotelyoma
26 Eylül Dünya Mezotelyoma Farkindalik Günü’nde hastalikla ilgili bilgi veren Türk Toraks Dernegi Torasik Onkoloji Çalisma Grubu Baskani Prof. Dr. Tuncay Göksel, Mezotelyoma’nin, mezotel hücrelerden köken alan bir kanser türü oldugunu belirterek, “En çok akciger zarinda (plevra) görülür. Ayrica kalp ve karin zarinda ortaya çikabilir. Türkiye’de Prof. Dr. Y. Izzettin Baris, önderliginde çevresel asbest maruziyetinin mezotelyomaya neden oldugunun tespit edilmesi dünya literatürünü degistirmistir” dedi.

Asbestin, ak toprak olarak da bilinen, isiya, suya karsi dayanikli, esnek, lifli yapida bir mineral oldugunu belirten Göksel, “Asbest dogal bir fibröz silikattir ve bazi bölgelerde toprak örtüsünde birikimler halinde bulunmaktadir. Bu yalitimsal özellikleri nedeni ile kirsal alanda evlerde siva-badana amaçli, çatida, kaplamada ve ayrica kentlerde izolasyon amaçli kullanilmaktadir" dedi.

Asbest maruziyetini önlemenin mezotelyoma riskini azaltmanin en etkili yollarindan biri oldugunu belirten Prof. Dr. Tuncay Göksel, asbest içeren malzemelerle çalisirken uygun koruyucu ekipmanlarin kullanilmasinin, potansiyel maruziyeti azaltabilecegini aktardi.

Prof. Dr. Metin Akgün de, asbestin solunum yolu ile akcigere ve akciger zarina ulastiktan sonra hastaliklarin 10 ile 50 yil içinde gelisebildigini ifade etti.

Sürecin çok yavas ilerledigi için hastanin uzun süre sikayet hissetmeyebildigini belirten Akgün, sunlari söyledi:

“Bu nedenle birçok hasta ileri evrede tani almaktadir. Kontrol amaçli yapilan tetkiklerde erken evre mezotelyoma hastalari saptanabilmektedir. Erken tani mezotelyoma tedavisinde çok önemlidir ve hayatta kalma sansini artirabilir. Mezotelyoma tanisini koymak kolay degildir. Tanida hekimi ilk uyaran hastanin dogdugu ve yasadigi yer ayrica meslek öyküsüdür. Akcigerde sivi ile karsimiza çikan hastalikta, sividan alinan örnekler tanisal açidan yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle biyopsi yapilmasi önerilmektedir. Mezotelyoma tedavisinde kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi kullanilmaktadir. Ayrica steril, asbestsiz ‘TALK’ yolu ile plöredez (akciger zarini pudralama) yapilmaktadir. Bu tedavilerin deneyimli ve konuda uzman merkezler tarafindan yapilmasi önerilmektedir”.
Kaynak: İHA