Tercan Daglarinda Yetisen Yaban Meyveleri Pazar Tezgahlarini Süslüyor

Erzincan’in Tercan ilçesinde bazi vatandaslar, daglik alanda yetisen aliç, kusburnu, gibi dogal meyveleri toplayip pazarda satarak, aile bütçelerine katki sagliyor.

Tercan Daglarinda Yetisen Yaban Meyveleri Pazar Tezgahlarini Süslüyor
Özellikle daglarda ve çevresinde dogal yetisen aliç, kusburnu gibi meyveler, sonbaharda yöre halkina farkli lezzet sunuyor. Dikenli ve çali tipi agaçlarda ekim ayinda olgunlasan, sari ve turuncu renkteki aliç, kirsalda yasayanlar için gelir kapisi da oluyor.

Daha çok ilçe disindan vatandaslarin talep ettigi aliç tercihe göre çig olarak ya da marmelat ve sirkesi yapilarak tüketiliyor.

Dagda yetisen meyveleri Tercan pazarinda satan Emine Akça, “Tercan’a bagli Pelegöz köyündenim ama uzun yillardir Izmir’in Buca ilçesinde ikamet ediyorum. Buradaki köyümüzde evimiz var her yaz geliyoruz. Dagda yetisen meyveleri toplayip satarak aile bütçesine katki sagliyorum” dedi.

Dag meyvelerinin artik daha da kiymetlendigini anlatan Akça, "Kimi ham olarak tüketiyor kimi de marmelat gibi ürünler yapiyor. Özellikle saglikli oldugunu doktorlar tavsiye ettiginden tüketimi çok oluyor. Talep çok oldugundan simdi eskisi gibi pazarda çok fazla kusburnu bulunmuyor." diye konustu.

Köyünde esiyle birlikte günlerce daglarda topladiklari meyveleri Tercan’da kurulan pazara getirerek sattiklarini ifade eden Emine Akça, "Bu meyveleri toplamak çok zor oluyor ama kimseye muhtaç olmamak, kendi ihtiyacimizi karsilamak için çalisiyoruz. Esimle sabah erkenden çikip kahvaltimizi dagda yaptiktan sonra zor sartlarda topluyoruz. Topladigimiz dogal ürünlere halkimiz büyük ragbet gösteriyor” dedi.

Kaynak: İHA