'Okul Menüleri Karbonhidrat Yönünden Zengin Olmamali'

Okullarda tüketilen yemeklerin çocuklarin kilo kontrolünde önem tasidigini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmani Dilem Irkin Koçan, “Doygunluk saglamak ve enerji açigini gidermek için olusturulan okul menülerinde egitimcilere görev düsüyor. Menülerin tüm besin ögelerini yeterli ve dengeli bir sekilde içermesi, tek tip pilav-makarna-manti-pizza gibi karbonhidrat yönünden zengin olmamasina özen göstermek gerekiyor. Ayrica mutlaka yas gurubuna yönelik ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak menülerin bir diyetisyen is birligi ile planlanmasi gerekiyor” diye konustu.

'Okul Menüleri Karbonhidrat Yönünden Zengin Olmamali'
Çocuk ve gençlere mutlaka kahvalti aliskanliginin kazandirilmasi gerektigine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmani Dilem Irkin Koçan, okullarda tüketilen yemekler ve kahvalti aliskanligi ile ilgili konustu.

Koçan, “Mümkünse kahvaltinin aile üyeleriyle birlikte yapilmasi ve hafta sonlari da tüm aile bireylerinin katildigi sabah kahvaltilarinin organize edilmesi aliskanligin kazandirilmasinda yarar sagliyor” ifadelerini kullandi.

“Anne baba örnek aliniyor”

Çocuklarin, anne babanin beslenme aliskanliklarini örnek aldigini söyleyen Koçan, “Evde mutlaka düzenli olarak üç ögün yemek aliskanligi olmasina özen gösterilmeli. Ailece masaya oturmak ve yemek saatlerinin planlanmasi da ilk adim olabilir. Ayrica, fastfood beslenme tarzindan kaçinmak, abur-cubur gibi sagliksiz gida aliminin kisitlanmasi da önem tasiyor. Çocuklar saglikli besin tüketimine örnek olunarak özendirilmeli” diye konustu.

Saglikli bir kahvaltida olmasi gerekenler

Kahvaltinin çocuklarda ve gençlerde hem fiziksel büyüme hem de mental gelisim açisindan önem tasidigini belirten Koçan, “Saglikli bir kahvaltinin içeriginde mutlaka peynir, yumurta, süt gibi protein kaynaklarina yer vermek gerekiyor. Ayrica, lif kaynagi olarak taze sebze, meyve, kaliteli yag kaynagi olarak zeytin ve ceviz de tercih edilecek ürünler arasinda yer aliyor. Kahvalti sevmeyen çocuklar için, tost, süt-müsli-meyve-kuruyemis seklinde alternatif ögünler de çözüm olabiliyor” dedi.



“Egitimcilere görev düsüyor”

Çocuklarda doygunluk saglamak ve enerji açigini gidermek için olusturulan okul menülerinde ise egitimcilere görev düstügüne deginen Beykent Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Dilem Irkin Koçan, “Menülerin tüm besin ögelerini yeterli ve dengeli bir sekilde içermesi, tek tip pilav-makarna-manti-pizza gibi karbonhidrat yönünden zengin olmamasina özen göstermek gerekiyor. Ayrica mutlaka yas gurubuna yönelik ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak menülerin bir diyetisyen is birligi ile planlanmasi gerekiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA