Bu Tuzlar Üretildigi Sekliyle Tüketiliyor

Tunceli’nin Pülümür ilçesinde yer altindan dogal olarak çikan kaynak tuzlari, yurt içinin yani sira yurt disina da pazarlaniyor. 3 tuzlanin bulundugu ilçede herhangi bir katki maddesi içermeyen ve dogal haliyle tüketime sunulan kaynak tuzlari, büyük ragbet görüyor.

Bu Tuzlar Üretildigi Sekliyle Tüketiliyor
Tunceli’nin Pülümür ilçesinde bulunan 3 tuzladan yilda yaklasik bin ton kaynak tuzu üretimi gerçeklestiriliyor. Haziran ayinin ilk haftalarinda üretime baslanan tuzlalardaki mesai, mevsime göre eylül sonlarina kadar sürüyor. Yeraltindaki kaya tuzu kaynagina tatli suyun geçmesi sonucu iyon haline gelen tuzlar, ardindan biriktirme havuzlarina akitiliyor. Tuzlar, burada dinlendirildikten sonra küçük kristalize havuzlara geçiyor. Bu havuzlarda biriken tuz, 5-6 günde bir çekiliyor. Dogal kaynak tuzlari, birlik, ikilik ve beslik ile sofralik olarak paketlendikten sonra iç piyasanin yani sira yurt disina da ihraç ediliyor.

Üretildigi sekliyle tüketiliyor

Pülümür ilçe merkezine 3 kilometre mesafede yer alan Hiver tuzlasinin isletmeciligini yapan Mehmet Zeki Tosun, tamamen dogal kaynak tuzu üretimi gerçeklestirdiklerini söyledi.

Tuzlanin çalisma sistemine iliskin bilgi veren Tosun, “Yeraltindan 8 metre derinlikteki kuyudan suyu çekiyoruz. Çektigimiz tuzlu suyu disaridaki biriktirme havuzlarina veriyoruz. Burada dinlendikten sonra kristalize havuzlar yani tuz üretim havuzlarina veriyoruz. Orada 5-6 gün dinlendirilen tuzu, temiz, yikanmis sekliyle aliyoruz. Üretildigi sekliyle tüketilen tek tuz kaynak tuzlaridir. Içinde herhangi bir katki maddesi yoktur. Tamamen dogaldir ve dogal ortamda üretiliyor. Ve üretildigi sekilde tüketildigi için de toplum tarafindan bayagi benimseniyor” dedi.

Eskiden TEKEL isletmesine bagli oldugu için tuzu sadece köylülerin aldigini aktaran Tosun, “Ancak daha sonra özellestirildi. Bin, iki bin yillik geçmisi var bu tuzlanin. Osmanli öncesi, Osmanli zamani ve en son Cumhuriyet zamanindan beri kullaniliyor. Özellestirmenin ardindan yavas yavas piyasaya açildik. Üretim seklini degistirdik. Ambalajlama sistemini degistirdik. Tesislerimizi kismen yeniledik ve yenilemeye de devam ederek üretimi artirmak istiyoruz. Yurtiçinin yani sira yurtdisina da gönderiyoruz. Bayagi begeni aliyor” diye konustu.



"Tuz mevsimlerle baglantili"

Tuz üretiminin mevsimlerle baglantili oldugunu kaydeden Tosun, “Bu sene ilkbaharda havalar yagisli geçti ancak simdi havalar iyi gidiyor. Üretimde bu anlamda bir artis var” seklinde konustu.

Rüzgarin etkisiyle havuzlara düsen ve tuzla kaplanan geven ve dikenleri gösteren isletme sahibi Mehmet Zeki Tosun, “Vatandaslar bunlari alip evlerine asiyorlar. Özellikle televizyonlardaki radyasyonu aliyor. Yine nefes darligi çeken insanlar evlerinde bunlari kullaniyor” ifadelerini kullandi.

Ilçe sakinlerinden Mesut Sertel, tuzlalarda geçmiste dedelerinin de çalistigini belirterek, "Buraya geçmiste köylüler uzaklardan, diger ilçelerden gelerek atlarla, katirlarla tuz götürüyorlardi. Tuzu çok kaliteli. Içinde bolca mineral oldugu için Almanya’ya, büyüksehirlere kadar gidiyor. Pülümür’ün bali nasil kaliteliyse tuzumuzun da güzel olmasi, begenilmesi bize gurur veriyor. Bu kalite ve güzelligi tanitmak istiyoruz. Ilçemizde 3 tuzla var. Buralardan Ilçemize gelir kaynagi da saglaniyor” dedi.

Kaynak: İHA