Fransa, Nijer'deki Askerlerini Yil Sonuna Kadar Geri Çekecek

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, geçtigimiz temmuz ayindaki darbenin ardindan Nijer ile askeri isbirligini sona erdirecegini ve ülkede bulunan bin 500 Fransiz askerinin yil sonuna kadar geri çekilecegini açikladi.

Fransa, Nijer'deki Askerlerini Yil Sonuna Kadar Geri Çekecek
Fransiz askerleri Nijer’den çekilecek. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron yaptigi açiklamada, geçtigimiz temmuz ayindaki darbenin ardindan Nijer ile askeri isbirligini sona erdirecegini ve ülkede bulunan bin 500 Fransiz askerinin yil sonuna kadar geri çekilecegini açikladi.

Macron, "Fransa, büyükelçisini geri çagirmaya ve Nijer ile askeri isbirligini sona erdirmeye karar vermistir” ifadelerini kullanarak, su anda darbeciler tarafindan esir tutulan seçilmis Devlet Baskani Mohamed Bazoum’u hala ülkenin mesru lideri olarak gördügünü ve kararini kendisine bildirdigini aktardi. Macron ayrica, Fransa’nin "darbeciler tarafindan rehin tutulmayacagini" vurguladi.

Fransa’nin Nijer’deki askerlerini geri çekme karari, Sahel’deki terörle mücadele operasyonlarina ve Fransa’nin bölgedeki nüfuzuna büyük bir darbe olarak yorumlandi.

Nijer’deki darbe

Nijer Devlet Baskani Bazoum, 26 Temmuz’da Muhafiz Alayi tarafindan Baskanlik Sarayi’nda alikonulmus, Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumustu. Devlet Baskanligi Muhafiz Alayi Komutani General Omar Tchiani daha sonra kendisini ülkenin yeni lideri ilan etmisti.

Askeri cunta daha sonra, Fransiz diplomatlarin ülkeyi terk etmesi için çagrida bulunmustu. Macron ise bu çagrilari reddederek, “Politikamiz açik ve net. Darbecileri tanimiyoruz” açiklamasini yapmisti.
Kaynak: İHA