Rektör Süleyman Kiziltoprak Açiklamasi 'Kütahya, Kirsal Turizm Varliginda Çok Zengin Bir Ilimiz'

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kiziltoprak, Kütahya’nin, kirsal turizm varliginda zengin bir il oldugunu söyledi.

Rektör Süleyman Kiziltoprak Açiklamasi 'Kütahya, Kirsal Turizm Varliginda Çok Zengin Bir Ilimiz'
12. Ulusal ve 7. Uluslararasi Kirsal Turizm ve Kalkinma Kongresinde konusan Kizitoprak, Türkiye’de kirsal turizm denildiginde ekseriyetle doga yürüyüsleri ve doga sporlarini içeren açik hava etkinlikleri, alisveris ve günübirlik yeme içmeyi kapsayan günübirlik köy ziyaretleri olarak algilandigini kaydetti.

Kiziltoprak, "Istanbul ve Izmir gibi büyük kentlerin çevresinde, Mugla ve Antalya gibi turistik merkezlerde, Bursa ve Safranbolu gibi tarihi ve kültürel zenginliklere sahip yerlesim yerlerinin çevresinde, antik kentlerin yakinlarindaki köylerde bu yönlü bir kirsal turizmin gelistigi görülmektedir. Bu konuda ilk örnekler 1980’li yillarda görülmüstür. Türkiye’de kirsal turizm, yayla turizmi, eko turizm ve macera turizmi basliklarinda kamu ve özel sektör tarafindan gelistirilmektedir. Ancak, kirsal turizm denilince ülkemizce öncelikle yaylalar gelmektedir. Kültür ve Turizm Bakanliginca dünyadaki turizm tercihlerinde meydana gelen degisime paralel olarak 1990 yilinda “Yayla Turizmi Projesi” baslatmistir. Proje çerçevesinde Karadeniz Bölgesi ve Toroslar’da 26 adet yayla belirlenerek turizm merkezi muhtiviyatina alinmistir. Çalismalar hâlen ülke genelinde devam etmektedir. Bakanlik, yayla turizminde, ülkemizin kendine özgü dogal ve kültürel degerleri olan yaylalarin ve yayla yasaminin, koruma ve kullanma dengesi dikkate alinarak turizm etkinlikleri içinde degerlendirilmesini hedeflenmistir. Kütahya ili kirsal turizm alanlari konusunda oldukça zengin bir sehirdir. Hem merkezinde hem de ilçelerinde yüksek potansiyele sahip birçok kirsal turizm destinasyonu yer almaktadir. Frigya Vadileri, Domaniç ormanlari, Emet Tahtali Baraji, Simav Gölcük Yaylasi, Tavsanli Göbel ve Vakif Çamligi, Murat Dagi gibi bir çok destinasyon turistlere dogal güzellikler sunmakta ve yeni ziyaretçilerini beklemektedir. Bu destinasyonlarin sürdürülebilir gelisimi bölgenin ileriki yillarda kirsal turizm çerçevesinde gezen turistlerin de çekim merkezi olmasini saglayacaktir. Bu bölgelerde kirsal turizmi gelistirme, turistlerin sosyal kullanim alanlarini arttirma, sürdürülebilir gelisimi saglama adina kamu-özel kurum ve kuruluslar çalismalarina devam etmektedir" diye konustu.

Kaynak: İHA