Zelenskiy Açiklamasi 'BM'deki Kördügüm, Veto Gücünün Bir Saldirgana Verilmesinden Kaynaklaniyor'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki Ukrayna konulu oturumda konusan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, BM’deki veto yetkisinin reform edilmesi gerektigini söyleyerek, “BM’deki kördügüm, veto gücünün bir saldirgana verilmesinden kaynaklaniyor“ dedi.

Zelenskiy Açiklamasi 'BM'deki Kördügüm, Veto Gücünün Bir Saldirgana Verilmesinden Kaynaklaniyor'
ABD’nin New York kentinde Arnavutluk Basbakani Edi Rama baskanliginda Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu, Ukrayna konulu oturumda bir araya geldi. Subat 2022’den bu yana ilk kez yüz yüze bir BM Genel Kurul oturumuna katilan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, BM’nin sistemini elestirdi.

Konusmasinin basinda Rusya’nin Ukrayna’ya 574 gündür saldirilarini sürdürdügünü hatirlatan Zelenskiy, “Hala Birlesmis Milletler (BM) daimi üyeleri arasinda yer alan devletin topkeyün saldirilari 574 gündür devam ediyor. Rusya on binlerce insanimizi öldürdü milyonlarca insanimizi mülteci durumuna düsürdü. Birçok ülke savas gerçeginin farkinda. Bu, Ukrayna toprak ve kaynaklarini ele geçirmeyi amaçlayan Rusya’nin, milletimize karsi suç teskil eden sebepsiz saldirisidir. Rusya’nin saldirganligini, BM Sarti ihlali olarak gören tüm ülkelere minnettarim. Ukrayna mesru müdafaa hakkini kullaniyor. Ukrayna’ya silah konusunda yardim etmek, yaptirim uygulamak, saldirgana kapsamli baski uygulamak ve ilgili kararlara oy vermek, BM Sarti’nin korunmasina yardimci olmak anlamina geliyor” dedi.



“BM’deki kördügüm, veto gücünün bir saldirgana verilmesinden kaynaklaniyor“

Rusya’nin BM’deki veto hakkina elestiri getiren Zelenskiy, Rusya’nin bu gücü bir silah olarak kullandigini savunarak, “Veto, nefrete ve savasa takintili olanlar tarafindan bir silah olarak kullanilmamalidir. Bugün BM’nin içinde bulundugu kördügümün nedeni, veto gücünün bir saldirgana verilmesinden kaynaklaniyor. Rusya‘nin kendi iradesiyle çaldigi ayricaligi geri vermeyecegini görüyoruz. Iste bu nedenle BM Genel Kurulu’na vetoyu asmasi için firsat verilmelidir” ifadelerini kullandi.

“Ukrayna ile müzakereleri reddetmiyoruz”

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ise oturumda yaptigi konusmada, Ukrayna ile müzakereleri reddetmediklerini söyleyerek, “Müzakerelerden suan bile vazgeçmiyoruz. Baskan Putin bunu yakin zamanda da dahil olmak üzere sürekli söyledi” dedi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken’in Rusya’nin müzakerelere uzak durdugu sözlerine de yanit veren Lavrov, “Eger onlar (ABD) bu konuyla bu kadar ilgileniyorsa Zelenskiy’in bu kararnamenin iptal edilmesi (Rusya ile müzakereleri yasaklayan Vladimir Zelenskiy’in imzaladigi kararname) için talimat vermenin zor olmayacagini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Ukrayna’daki savastan kendilerinin degil batili ülkelerin sorumlu oldugunu öne süren Lavrov, “Bugün karsitlarimizdan sadece ‘isgal, saldirganlik, ilhak’ sözlerini duyuyoruz. Uzun yillardir Nazi rejimini nasil beslediklerine dair tek bir söz yok” dedi.

Kaynak: İHA