Van'in 'Gevas Fasulyesi' Tescillendi

Van’in Gevas ilçesinde her yil yüzlerce ton üretilen ve damak tadina hitap eden ‘Gevas fasulyesi’ cografi isaret tescili aldi.

Van'in 'Gevas Fasulyesi' Tescillendi
Gevas ilçesinde yetistirilen taze tüketime uygun, kilçiksiz, etli, sulu ve gevrek olmasiyla damakta essiz bir tat birakan fasulye, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan (TÜRKPATENT) cografi isaret tescili aldi. Ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahip olan fasulye, Van Ticaret Borsasi tarafindan yapilan cografi isaret tescil belgesi basvurusu sonunda onaylandi. Fasulyenin tescillenmesi Gevasli çiftçileri sevindirdi.

"Fasulyemizin daha güzel yerlere gelmesini umuyoruz"

IHA muhabirine konusan Gevas ilçesi Dereagzi Mahallesi Muhtari Mehmet Resit Öner, yillardir Gevas fasulyesi üretimi yaptiklarini belirtti.

Zamaninda bu fasulyenin tescillenmesi için çok ugrastiklarini ifade eden Muhtar Öner, “Gevas fasulyesinin tescillendigine dair haber aldik ve bundan memnuniyet duyduk. Önümüzdeki süreçte fasulyemizin daha güzel yerlere gelmesini umuyoruz. Verimimizi artiracagiz. Günlük 5-6 ton fasulye çikariyoruz. Ancak güzel bir suyumuz olsaydi günlük 20 ton civarinda yesil fasulye çikardi. Bu vesileyle fasulyenin tescillenmesinde emegi geçenlere tesekkür ederiz” dedi.

Istanbul’dan tatil için memleketi Gevas ilçesine geldiklerini ve dönerken yanlarinda fasulye götürdüklerini dile getiren Suat Öner, “Gevas ilçemiz fasulye yetistiriciligine uygun bir bölgedir. Buranin fasulyesi tat olarak daha güzeldir” diye konustu.



“Yemekleri çok lezzetli oluyor”

Asli Öner isimli vatandas da Gevas fasulyesinin diger fasulyelere göre daha etli, kilçiklari küçük ve sulu oldugunu belirterek, “Yemekleri çok lezzetli oluyor. Tabii bu fasulyeyi kurutarak kisin da yiyebiliyoruz. Diger taraftan konservesi yapiliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA