Türk Otonom Teknolojileri Girisimi Italya'da

Türkiye’de otonom araç yazilim ve donanim sektöründe öncü ve basarili çalismalar yapan Leo Drive, Italya’nin önde gelen üniversitelerinden biriyle is birligi yaparak, Autonomy Essentials Kit isimli otonom araç kitini Italya’ya göndermeye hazirlaniyor. Sirketin kurucu ortagi ve CEO’su Armagan Arslan, “Otonom araç kitimiz, bir binek araci sürücüsüz kullanilabilir hale getirerek, hizli ve uygun maliyetli bir sekilde otonom sürüs testlerine baslanabilmesini amaçliyor. Bu kitin bir versiyonunu Italya’ya göndermeye hazirlaniyoruz. Çalisma arkadaslarimiz ürünün kurulum ve entegrasyonunu saglayip, ilk testleri gerçeklestirecekler” dedi.

Türk Otonom Teknolojileri Girisimi Italya'da
Otonom araç endüstrisi, Amerika ve Avrupa basta olmak üzere tüm dünyada hizla gelisiyor. Türkiye’de düzenlenen regülasyonlar ve bu alanda kullanilmak üzere saglanan test alanlari öncülügünde otonom teknolojilerin gelisimi ivme kazaniyor. YTÜ Yildiz Teknopark sirketlerinden Leo Drive da bu alandaki otonom araç kiti ve robotaksi projeleri ile Türkiye’de basarili çalismalar gerçeklestiriyor. Firmanin otonom araç kiti çerçevesinde gelistirdigi ilk uluslararasi is birligi Italya’daki bir üniversite ile yürütülecek. Ortak çalismanin Leo Drive adina önemli bir adim oldugunu vurgulayan Armagan Arslan, “Italya’da birlikte çalismaya hazirlandigimiz üniversite, yerel olarak bir araç temin ederek bizimle çalisabilir hale gelebilecek. Temin ettikleri araca kendi tasarladigimiz ve ürettigimiz otonom kitimizin ve bu kitle birlikte gerekli yazilimlarin entegrasyonunu saglayacagiz. Bu entegrasyon oldukça kisa sürecek, çünkü sundugumuz otonom kitimiz her binek araca kolayca uyarlanabiliyor. Bu sayede de birçok projede hizlica yol alabiliyoruz” seklinde konustu.



“Herkesin erisebildigi açik kaynakli teknolojiler gelistiriyoruz”

Otonom sürüs üzerinde çalismaya baslamanin önündeki en önemli engelin çogunlukla bu teknolojilerin kapali kaynakli yazilimlar üzerine insa edilmesi oldugunu söyleyen Arslan, “Bizim sektörde kapattigimiz en büyük açik, sürücüsüz araçlari ulasilabilir ve ortak gelistirilebilir hale getirmemiz. Bu noktada aldigimiz aksiyon ise çalismalarimizi açik kaynakli gerçeklestiriyor olmamiz. Dünyanin önde gelen açik kaynakli otonom sürüs yazilimi projesi Autoware’i kullaniyoruz. Autoware projesini barindiran ve gelistiren Autoware Foundation uluslararasi bir ekosistem. Burada sürücüsüz araç yazilimi gelistiriyoruz ve yaptigimiz testlerin sonuçlarini ve adim adim sürücüsüz araç gelistirme süreçlerini sürekli tüm dünya ile paylasiyoruz. Amacimiz, sürücüsüz araç teknolojisinin kapali bir halde kalmamasi ve herkesin bu alandaki çalismalara katkida bulunarak ortak gelistirme yapabilmesi. Bu yaklasimla, teknolojinin daha genis kitleler tarafindan gelistirilmesini ve yenilikçi fikirlerle zenginlestirilmesini tesvik ediyoruz” dedi.

Armagan Arslan, rakiplerinden farkli olarak izledikleri bu prensibin sektör için önemini ise söyle dile getirdi:

“Açik kaynak çalisma ekosisteminde her zaman emek üstün bir hiyerarsi var. Eger en çok emegi siz veriyorsaniz sizin gelistirme yöntemlerinize uygun ve sizin kullanabileceginiz bir ürün ortaya çikabiliyor. Gösterdiginiz çaba ve verdiginiz emek ile dogru orantili olarak is birligi firsatlari doguyor ve bu is birlikleri ile büyümeye devam ediyorsunuz”

Robotaksi Yildiz Teknopark’ta

Binek araca gerekli yazilim ve donanimlari entegre ederek robotaksi haline getirdikleri Leo Drive’a ait projeleri ile ilgili Arslan, TÜBITAK destegi aldiklarini ve bu binek sürücüsüz aracin alanindaki ilk denemeleri oldugunu söyledi.

Armagan Arslan, robotaksi projeleri için gerekli test sahasinin eksikliginin altini çizdi. Bu alandaki regülasyonlarinin daha esnek olmasi gerektigini, bu sayede otonom araçlarin gelismesi için gerekli test ve validasyonlarin saglanabilecegini vurguladi. Araçlarin sürekli olarak gerçek dünya kosullarinda test edilmesinin önemine deginen Arslan, YTÜ Yildiz Teknopark kampüsünde testleri gerçeklestirdiklerini belirterek söyle devam etti:

“Su anda Teknopark’ta testlerini tamamladiktan sonra otonom araç kitimizi diger müsterilere de sunmayi planliyoruz. Bir versiyonunu su anda bahsettigimiz gibi Italya’ya gönderecegiz. Daha önce yaris pistlerinde testler yaptik. Ama bunun artik sehir içine uygulanmasi ve sehir içinde testlerin yapilmasi gerekiyor. Hedefimiz, 2024’ün sonu itibariyla Yildiz Teknik Üniversitesi’nden Istanbul Havalimani’na araçlarimizla gidip gelebilmek. Bu havalimani taksi projemizi basariya ulastirabilirsek ilk sehir içi demomuzu bu sekilde planlamak ve tamamlamak istiyoruz.”

Uluslararasi çalismalar

Yazilim ihracatlari konusunda önemli atimlar yaptiklarini da ifade eden Arslan, sunlari söyledi:

“Gelistirme tarafinda yazilim hizmet ihracati yapmaya devam ediyoruz. Ihracat yaptigimiz ülkeler içinde aktif olarak Japonya var. Daha önce Estonya ile bir çalismamiz vardi. Yakin zamanda gerçeklesmesi yüksek bir ihtimal olan Israil var. Bu firmalarla ayni platformu kullandigimiz için özellestirilmis alanlarda veya hizlandirmak istedikleri konularda is birligi yaparak yazilim gelistirme hizmeti sagliyoruz. Bu hizmet satislarindaki kapsam genellikle sürücüsüz araç yaziliminin alt bilesenleri veya otonom sürüs için gerekli olan simülasyon, haritalama, sensor kalibrasyonu gibi gelistirme çalismalarini içeriyor.”
Kaynak: İHA