Prof. Dr. Eraslan, MEB'in Ölçme Ve Degerlendirme Yönetmeligindeki Degisikligi Degerlendirdi

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Egitim Arastirma Merkezi (SODIMER) Baskani Prof. Dr. Levent Eraslan, Milli Egitim Bakanliginin (MEB) ölçme ve degerlendirme yönetmeligindeki degisikligi olumlu karsiladiklarini ifade etti.

Prof. Dr. Eraslan, MEB'in Ölçme Ve Degerlendirme Yönetmeligindeki Degisikligi Degerlendirdi
IHA’ya konusan Eraslan, yenilikle birlikte çocuklarin daha çagdas degerlendirmesine dönük bir ölçe sürecinde yer alacagini belirtti.

SODIMER olarak ögretmenlere yönelik ücretsiz hizmet içi egitim planlamasi yaptiklarini dile getiren Prof. Dr. Levent Eraslan, "Geçen hafta Milli Egitim Bakanligi ilkögretimde ölçme ve degerlendirme yönetmeligi yayinladi. Buna göre baktigimiz zaman hep üniversitelerde anlattigimiz süreç degerlendirmesi temel alindi. Süreç degerlendirmesi dedigimiz ögrencinin 40 dakikada bos bir kagida doldurduklari ile degil, dönemin basindan sonuna kadar yaptiklari projeler, çalismalar gelisimleri ele alan bir yapi anlamina gelmesi, bu anlamda ögrencinin sadece bir sinav basarisi degil, süreç içerisindeki performansini temel alan çok önemli bir yaklasim olarak bunu görmekteyiz. Portfolyo, rubrik, gözlem formlari gibi yeni ve çok önemli gördügümüz, birey merkezi, ölçme degerlendirme teknikleri (portfolyo, rubric, gözlem gibi) var oldugunu ifade edebiliriz. 4. sinifta sinav olmayacak. Ögretmenler ögrencileri gözlemleyerek ve dosyalarindan puanlayacaklar ve her sinav için 4. siniftan itibaren ortak sinavlar yapilacak. Bu arada okullar ilçe, il ve ülkenin genel bir degerlendirilmesi ile beraber ’ABIDE’ adi verdigimiz çok önemli bir sinav sisteminin de öncelenmesi ile dünya ölçeginde yapilan ( TIMMS, PISA, PIRLS) sonuçlarda çocuklarimiz daha da basarili olacak analiz, sentez, degerlendirme ve muhakeme gücünü gelistiren bir egitim sistemi kurulmak istenmekte.Bu anlamda Milli Egitim Bakanliginin yaptigi çalismalari yerinde buluyor ve SODIMER olarak ögretmenlerimize bu konularda ücretsiz olarak hizmet içi egitim planlamasi yapiyoruz . Ögretmenlerimizin de bu alanda gelismesi ile beraber çocuklarimiz daha çagdas, süreç degerlendirmesine dönük bir ölçme sürecinde yer alacaklardir" diye konustu.



"Açik liseye geçisin zorlastirilmasi önemli bir karardi"

Lise egitimindeki çocugun okula bagliligi konusunda oldukça önemli oldugunu kaydeden SODIMER Baskani Levent Eraslan, "Milli Egitim Bakanligi geçen haftalarda ders ve sinif tekrarina geçilmesi, açik liseye geçisin zorlastirilmasi ve devamsizliga tahammül edilmemesi alaninda önemli kararlar aldi. Lise egitimindeki çocugun okula bagliligi konusunda oldukça önemli. Çünkü çocuklar son sinifi özellikle sinava hazirlik durumlarinda kullanmakta ve açik lisede hareket etmekte, fakat merdiven alti dershaneler, özellikle FETÖ terör örgütü ile onun yandaslarinin ortaya koydugu egitim ortamlarinda yer almalari gibi tehlikelerden de çocuklarimiz korunmus olacaklar. Okul formatik bir yapidir. Planli, programli bir yapidir ve çocuklarimiz bu yapi içerisinde egitim ve ögretimlerini alacaklardir. Burada ögretmenlerimize, idarecilerimize ve ailelere büyük görev düsmekte, sadece okullar degil, çevre ve ailenin de bu süreçte yer almasi çocuklarimizin egitim düzeyini arttiracaktir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA