Kültür Ve Turizm Bakanligi'ndan Sinema Sektörüne 72.5 Milyonluk Büyük Destek

Kültür ve Turizm Bakanliginca sinema sektörüne yilin ilk 9 ayinda 72 milyon 500 bin lira destek saglandi.

Sinema sektör temsilcilerinden olusan 7 kisilik Sinema Destekleme Kurulunun son degerlendirme toplantisinda 20 projenin daha desteklenmesi karari alindi. Kurul ilk yönetmen, uzun metraj ve çekim sonrasi türlerindeki projelerin desteklenmesi konusunda görüs birligine vardi.

Sinema sektörüne verilen desteklerden 7’sini “Ilk Uzun Metrajli Kurgu Film Yapim”, 11’ini “Uzun Metrajli Sinema Film Yapim” ve 2’sini de “Çekim Sonrasi” basliginda yer alan projeler aldi.

Türkiye’de sinema sanatinin gelismesi, yeni isimlerin sektöre adim atabilmesi ve sinema üretiminin zenginlesmesi için büyük önem tasiyan "Ilk Uzun Metrajli Kurgu Film Yapim" destegi çerçevesinde 7 yönetmenin projesine saglanan destek miktari 21 milyon lira oldu.

Kültür ve Turizm Bakanligi bu desteklerle birlikte, 2023 yili içerisinde sinema sektörüne sagladigi toplam maddi katki miktarini 98 milyon 924 bin liraya ulastirdi.

Animasyon destekleri dikkat çekiyor

Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleri arasinda önceki filmleri büyük ilgi gören Aslan Hürkus ve Tay serilerinin yeni projeleri de yer aldi. Animasyon filmler gisede 2023 yilinda da büyük ilgi görürken Bakanlik destegi ile beyaz perdeye tasinan “Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa” tüm filmleri geride birakarak 2,8 milyon seyirciyle yilin en çok izlenen filmi oldu.

Bakanlik destekli filmler 2023 yilinda Cannes, Venedik, Varsova, Toronto ve New York gibi dünyanin en önemli uluslararasi film festivallerinde de yer alarak Türk sinemasinin tanitimina önemli katki sagladi.

Bu yil içerisinde bir kez daha toplanarak ayni kategorilerde yeni projeleri degerlendirecek olan Sinema Destekleme Kurulunun kararlarina https://sinema.ktb.gov.tr adresinden ulasilabiliyor.
Kaynak: İHA