Iran Cumhurbaskani Reisi Açiklamasi 'Dünya Ilahi Dinlerin Vadettigi Kurtariciyi Bekliyor'

Iran Cumhurbaskani Reisi, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’nun yillik toplanti oturumuna katilmak üzere gittigi New York’ta konustu. Reisi, “Dünya ilahi dinlerin vadettigi kurtariciyi bekliyor” dedi.

Iran Cumhurbaskani Reisi, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’nun yillik toplanti oturumuna katilmak üzere New York’a gitti. BM 78. Genel Kurulu görüsmelerinde konusan Reisi, “Birlesmis Milletler Gene Kurulu oturumu dünyada benzeri görülmemis yeni tarihi gelismelere taniklik ederek basliyor. Insanlik aydinlik gelecegini garanti altina alan sey, insani hak ettigi kemale ve haysiyete tasiyan Islami degerlerdir. Kuran-i Kerim her türlü inanca ve dine hakareti yasaklamistir. Kuran’a hakaret edenler bu sekilde ilahi sesi kesebileceklerini zannediyorlar. Bazi ugursuz ancak güçlü akimlar kendilerince çözümü kriz çikartmak ve düsmanlastirmakta görüyor. Ancak bu irkçi kültür, Müslümanlari ve özellikle mültecileri hedef aliyor” dedi.

Ilahi dinlere sayginin uluslararasi sistemin gündemlerinden biri olmasi gerektigini söyleyen Reisi, “BM’nin bir mekanizma tasarlayarak ilahi dinlere saygiyi güvence altina almasi gerektigine inaniyoruz. Islam karsitligi, Kuran-i Kerim’e yönelik hakaretler, okullarda basörtüsünün yasaklanmasi ve diger onlarca kültürel irkçiligin neticesi olan ayrimciliklar, modern insanligin ilerlemesine engeldir. Bu nefret söylemlerinin arkasinda daha büyük planlar var ve bunlari ifade özgürlügü adi altinda sunmak büyük bir yanlis olacaktir” ifadelerini kullandi.

“Batinin dünyaya hakim olma hesaplari artik cevap vermiyor”

Reisi, dünyanin artik degistigini ve yeni uluslararasi sisteme geçis yaptigini belirterek, “Yeni baslayan bu süreç geri döndürülemez. Batinin dünyaya hakim olma hesaplari artik cevap vermiyor. Emperyalistlerin ve sermayenin hizmetinde olan eskimis liberal düzen artik bir kenara itilmis ve bu baglamda dünyayi Amerikalastirilma projesi kaybetmistir. Iran milleti gerçeklesen Islam devrimi ile birlikte Dogu ve Bati emperyalistlerinin maskelerini düsürmede en büyük rolü oynamakla gurur duymaktadir” dedi.

“Yeni uluslararasi düzenin anahtari bölgesel yeni olusumlarin ve isbirliklerinin kurulmasidir”

Reisi, “Iran olarak komsu ve bölge ülkeler ile iliskimizde karsilikli faydayi gözeten yeni bir sayfa açtik. Iran’in komsuluk iliskisi bölgenin yararini ve faydasini gözeten bir politika temeli üzerine kuruludur. Biz komsularimizin güvenligini kendi güvenligimiz olarak görüyor ve dostluk için uzatilan her eli tüm samimiyetimizle kabul ediyoruz. Yeni uluslararasi düzenin anahtari, mevcut küresel hakimiyetin terk edilerek bölgesel yeni olusumlarin ve isbirliklerinin kurulmasidir. Iran olarak bölge ülkeleri arasinda azami ekonomik ve siyasi yakinlasmayi destekliyor ve tüm dünya ile adalet mihverli iliskide bulunmak istiyoruz." dedi.

“Soguk savas zihniyeti ile yeniden dünyanin önünü tikamak istiyorlar”

Reisi, “Diger yandan dünyadaki birçok bagimsiz ülke kendi aralarinda daha fazla isbirligi adimlari atarken, bazi güçlerin dünyanin farkli bölgelerinde çatisma atesini körüklemeye çalistiklarina taniklik ediyoruz. Soguk savas zihniyeti ile yeniden dünyanin önünü tikamak istiyorlar. Iran dünyada yeni Dogu ve Bati bloklarinin olusmasina izin vermeyecek. Bagimsiz ülkelerin bagimli yapilmaya çalisilmasi, bu ülkelerin ekonomik büyümelerinin engellenmesi ve vekalet savaslarinin yürütülmesi söz konusu tehlikeli zihniyetin birer parçasidir. Isin komik yani ise bu eylemleri demokrasi adi altinda yapiyorlar. Ancak tüm dünya ve özelde Ortadogu milletleri, Bati demokrasinin gerçekte ne anlama geldigini tecrübe ettiler. Bunun sadece darbeler, isgaller ve savas anlamlarina geldigi biliyorlar” seklinde konustu.

“Terörün ortadan kaldirilmasi, mücadele edilerek mümkündür”

Isgal, terör ve asiriciligin Ortadogu’da bölge halklarini ve çikarlarini tehdit ettigini belirten Reisi, “Terörün ortadan kaldirilmasi, dünyanin her yerindeki teröristler ile ayrim gözetmeksizin mücadele edilerek mümkündür. Terörün bazi Batili ülkeler tarafindan bir dis politika malzemesi olarak kullanilmasi, bölge ülkelerinin verdigi terör ile mücadeleye zarar vermektedir” ifadelerini kullandi.

Reisi, “Artik bölgemiz gerilim ve çatismalar ile dolu yillari geride birakti. Iran, Irak, Yemek, Suriye, Lübnan, Filistin ve Afganistan’da milletlerin direnisi meyvelerini verdigine göre, bölgeye yönelik beklentileri ancak karsilikli güvenin derinlestirilmesi ve gelistirilmesi ile karsilayabiliriz. Bu sekilde bölgede ekonomik isbirligi ve ortak güvenlik garanti edilebilir” dedi.

Reisi, “Bölge ülkeleri arasinda ortak güvenlik anlayisi, yabanci ülkelerin disaridan müdahalelerini engelleyerek ve bölge içi isbirligini artirarak saglanabilir. Kafkasya’dan Fars Körfezine kadar her türlü bölge disi ülkelerin varligi çözümün bir parçasi degil sorunun kendisidir. Uzun süren isgaller ve sömürüler nedeniyle Ortadogu birçok gelisme ve isbirligi firsatini kaybetti. Iran Dini Liderinin liderliginde direnis doktrini isgal ve terör dalgalarini basarili bir sekilde geri püskürttügüne göre, bölge ülkeleri için yeni bir isbirligi firsati dogmustur” seklinde konustu.

“Iran, Afganistan’da tüm farkli inanç ve kimliklerin temsil edildigi kapsayici bir hükümeti destekliyor”

Reisi, “Bugün Afganistan’daki durum, 170 binden fazla kadin ve çocugun ölümüne neden olan Bati müdahalesinin bir sonucudur. Iran, Afganistan’da tüm farkli inanç ve kimliklerin temsil edildigi kapsayici bir hükümeti destekliyor. Ayni zamanda Afganistan’dan ayrilan mültecilerin durumuna iliskin acil uluslararasi eyleme geçilmesi gerekiyor” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasindaki savasa iliskin konusan Reisi, “Iran’in savasin önüne geçebilmek için her türlü çatismayi reddeden tutumunu bir kez daha belirtmek isterim. Avrupa’daki bir savasin hiçbir Avrupa ülkesinin çikarina oldugunu düsünmüyoruz. ABD tarafindan Ukrayna için sunulan tüm ateskes planlarinin reddedilmesi, Washington yönetiminin uzun vadede Avrupa ülkelerini zayiflatma yönünde planlari oldugunu gösteriyor. Biz Iran olarak savasi sonlandiracak ve siyasi süreci baslatacak her türlü girisimi destekliyoruz ve bu konuda yapici rol üstlenmeye hazir oldugumuzu beyan ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Iran hakkindaki gerçekler dünyada sansürleniyor”

Iran milletinin 45 yili askin bir süredir savas, yaptirim ve maksimum baski tehditleri ile mücadele ettigini söyleyen Reisi, “Geçtigimiz yil da Iran tarihin en büyük medya saldirisi ve psikoloji savas ile karsi karsiya kaldi. Dünyanin anneler için en büyük hapishanesi olan ABD, kadin haklari konusunda gerçekten endiselenebilir mi? Iran’da dünyaya yansitilan görüntüler, dogru bilgilerin itibarsizlastirilmasi ve yalanlarin itibar kazanmasiydi. Iran ile ilgili binlerce yalan haber ve içerikler üretilirken, Iran hakkindaki gerçekler dünyada sansürleniyor. Iran halkina kimyasal silah atildigini duydunuz mu? O kimyasal silahlar Saddam’a bazi Avrupa ülkeleri tarafindan verildi.

ABD ve bazi Batili ülkelerin yaptirimlari nedeniyle kelebek hastaligi olan çocuklarin çektikleri acilara dair görüntüler ana medyada hiç yer aldi mi?” dedi.

“ABD’nin nükleer anlasmadan çekilmesi yapilan anlasmaya ihanetti”

Reisi, “ABD’nin nükleer anlasmadan çekilmesi yapilan anlasmaya ihanetti. ABD, anlasmadan çekilerek açik bir sekilde Güvenlik Konseyinin 2231 sayili kararini hiçe saymistir ve ABD hala anlasmadaki yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçiyor. ABD, söz konusu eylemleri ile isbirligi yerine kanunsuzlugu ve baskiyi tercih etmis görünüyor. Gerekli güveni insa ederek, iyi niyetli oldugunu ve taahhütlerini yerine getirecegine dair güçlü iradesini kanitlamalidir. ABD ve Avrupalilar sözlerini tutmadiklari gibi çatisma ve gerilim yolunu devam ettirmeleri halinde kaybedeceklerini anlamalilar” dedi.

“Dünya ilahi dinlerin vadettigi kurtariciyi bekliyor”

Reisi, “Artik insanlik yeni bir döneme giriyor. Eski güçler güç kaybediyor, onlar geçmis biz ise gelecegiz. Tekrar ediyorum onlar geçmis biz gelecegiz. Bizim gelecege bakisimiz umut verici” ifadelerini kullandi.

Reisi, “Dünya ilahi dinlerin vadettigi kurtariciyi bekliyor. Bu kurtarici hayatta ve yasiyor. Biz iman ediyoruz ki, ilahi irade, peygamberlerin de vadettigi üzere, adalet yeryüzünü kaplayacaktir ve Allah’in salih kullari tüm yer yüzünde hakimiyet sahibi olacaklardir. Beseriyet, bilinçlenmenin artmasi ve cehaletin yok olmasiyla ayaga kalkacaktir. Dünya ilahi buyrugun yerine gelmesini bekliyor” dedi.

Kaynak: İHA