Hrant Dink'in Öldürülmesine Iliskin 11 Sanikli Örgüt Davasinda Adem Saglam'a Tahliye

Agos Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Hrank Dink’in öldürülmesine iliskin FETÖ amaçlari dogrultusunda hareket ettikleri iddiasiyla haklarinda dava açilan aralarinda Yasin Hayal, Ali Fuat Yilmazer ve Erhan Tuncel’in de bulundugu 11 sanigin yargilandigi davada, davanin tek tutuklu sanigi Adem Saglam tahliye edildi. Böylece davada tutuklu sanik kalmadi.

Hrant Dink'in Öldürülmesine Iliskin 11 Sanikli Örgüt Davasinda Adem Saglam'a Tahliye
Agos Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de Istanbul Sisli’de 17 yasindaki Ogün Samast tarafindan silahla vurularak öldürülmesine iliskin davada cinayetin dogrudan Fethullahçi Terör Örgütü (FETÖ) tarafindan yapildigina dikkat çekilmis, Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi’nce 26 Mart 2021’de bazi saniklar hakkinda FETÖ üyeligi de dahil olmak üzere bazi suçlar yönünden suç duyurusunda bulunulmustu. Konuya iliskin aralarinda Yasin Hayal, Ali Fuat Yilmazer ve Erhan Tuncel’in de bulundugu 11 sanigin yargilanmasina devam edildi. Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmaya tutuklu sanik Adem Saglam, baska suçtan tutuklu saniklar Yasin Hayal, Erhan Tuncel, Ahmet Iskender, Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yilmazer ve Zeynel Abidin, Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi.

Taraflarin avukatlari ise salonda hazir bulundu.

"Hrant Dink’e yönelik eylem bilgisi tespit edildigi tarihte resmi yazi ile Istanbul Istihbarat Sube Müdürlügü ile paylasilmistir’’

Durusmada savunma yapan sanik Ramazan Akyürek, "Hrant Dink cinayeti davasi, görevini kasten veya ihmalen yapmayip, iftiralarla baslayip benim cezalandirilmamla sonuçlanmistir. Ben kanunlara aykiri hiçbir is yapmadim, herhangi bir suç islemedim, mevzuata aykiri hiçbir belge imzalamadim. Hiçbir kimsenin ölümüne neden olacak davranisim veya talimatim olmadi. Istanbul’da yasayan Hrant Dink, 2003’den beri televizyon, gazete ve dergilerle dogrudan hedef olmaya, ötekilestirilmeye çalisilmistir. Ülke genelinde ona yönelik eylem planlayan birçok kisi olmustur. Bunlardan biri de Yasin Hayal olmustur. Elde edilen bilgiler Trabzon Il Emniyet Müdürlügüm döneminde ilgili birimler ve Istihbarat Daire Baskanligi ile paylasildigi gibi ayni sekilde Hrant Dink’e yönelik eylem bilgisi tespit edildigi tarihte resmi yazi ile Istanbul Istihbarat Sube Müdürlügü ile paylasilmistir. Istanbul, Trabzon Istihbarat Sube Müdürlügü tarafindan uyarilmistir. Buna ragmen Istanbul Istihbarat Sube Müdürlügü bu yaziyi dikkate almamis, Hrant Dink için bir koruma tedbiri almamistir’’ dedi.



"Görevlerini ihmal etmeselerdi Dink hayatta olabilirdi’’

Savunmasina devam eden Akyürek, "Trabzon Il Emniyet Müdürü oldugum dönemde Hrant Dink’e yönelik eylem bilgisi cinayetten 11 ay önce resmi yazi ile Istihbarat Daire Baskanligi’yla paylasilmistir. Istihbarat Daire Baskani oldugum dönemde cinayetten 3 ay önce bu eyleme iliskin 81 ile resmi yazi yazilmistir. Hrant Dink’in tehdit altinda oldugunu çok açik bir sekilde Istanbul biliyordu. Hrant Dink’e koruma tahsis edilmesi benim görevim olmadigi gibi Istanbul’dakilerin görevlerini yapmasina da ben engel olmadim. Istanbul emniyetinin ihmali davranislari ortadadir. Görevlerini ihmal etmeselerdi Dink hayatta olabilirdi. Hrant Dink’e yönelik eylemi önlemek için tün samimiyetimle çalistim. Benim bilgi sahibi olmadigim gelismelerden sorumlu tutulmak istenmem hukuki ve vicdani degildir. Benim ne Yasin Hayal ne de Ogün Samast ile hiçbir sekilde iletisimim olmamistir, hiçbir yerde bir araya gelmedik ve görüsmedik’’ seklinde konustu.



"Ismimin FETÖ ile anilmasini istemiyorum’’

Sanik Ahmet Iskender ise savunmasinda, "Bu iddianameye nereden girdim bilmiyorum. Yasin Hayal benim çocukluk arkadasimdir. Diger saniklarla hiçbir sekilde baglantim yoktur. Bu olayin arkasinda FETÖ olabilir. Yönetim degisirse de kim olur bilmem. Ismimin FETÖ ile anilmasini istemiyorum. Gereginin yapilmasini arz ederim’’ dedi.



Tahliyesini talep etti

Saniklardan Adem Saglam, savunmasinda 41 aydir tutuklu oldugunu belirterek, herhangi bir suç islemedigini ve tutukluluk süresinin de dikkate alinarak tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Davada tutuklu sanik kalmadi

Ara kararini açiklayan mahkeme, sanik Adem Saglam’i tutuklu kaldigi süreyi de göz önüne alarak yurt disina çikis yasagi ve imza atma seklindeki adli kontrol sartiyla tahliyesine karar verdi. Böylece bu davada tutuklu sanik kalmadi. Mahkeme ayrica, saniklar Faruk Sari ile Yahya Öztürk’ün yakalama kararlarinin da devamina hükmederek, durusmayi erteledi.

Iddianamede süphelilerin Hrant Dink’e sahsi, fiziki ve mekansal koruma saglamadiklari aktarildi

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede, Hrank Dink ‘maktul’, 5 kisi müsteki ve aralarinda Yasin Hayal, Ramazan Akyürek, Erhan Tuncel ve Ali Fuat Yilmazer’in de bulundugu 11 kisi ise ‘süpheli’ sifatiyla yer aldi. Hazirlanan iddianamede, Agos Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007 tarihinde Istanbul Sisli’de bulunan Agos Gazetesi önünde atesli silahla öldürülmesi nedeniyle Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi’nce yapilan yargilamada verilen karar sonrasi süpheliler hakkinda suç duyurusunda bulunulmasi üzerine sorusturmaya baslandigi kaydedildi.

Iddianamede, Dink’in azmettiriciler Yasin Hayal ve grubunca tasarlanip tetikçi Ogün Samast tarafindan öldürülmesi olayinda Dink’in öldürüleceginden ve suç faillerinden süpheliler Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yilmazer ve Faruk Sari’nin önceden haberdar olduklari, görev, yetki ve konumlari geregi cinayeti önleme yükümlülügü bulunan süphelilerin görevleri geregi cinayeti isleyecek örgüte operasyon yapmak ve Dink’e sahsi, fiziki ve mekansal koruma saglamayarak FETÖ/PDY silahli terör örgütü adina ve yikici emelleri istikametinde hareket ettikleri belirtildi. Süphelilerin Dink cinayeti öncesinde bilgi sahibi olduklari ve cinayet sonrasi örgütün hedefleri istikametinde Istanbul Istihbarat Sube’yi ele geçirerek 15 Temmuz 2016’daki darbe girisimine kadar giden süreci baslattiklari ve yürüttükleri de aktarildi. Hazirlanan iddianamede, her ne kadar süpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet Iskender hakkinda FETÖ/PDY silahli terör örgütü üyesi olduklarina iliskin açik delil elde edilememisse de süpheliler hakkinda ele geçen bir kisim delillerin süphelilerin örgütün yöneticileri ve üyeleriyle belli bir irtibatinin oldugu, bu irtibatla süphelilerin Dink cinayetini islerken ve sonrasinda bu örgütün çikar ve hedefleri istikametinde hareket ettikleri kaydedildi.

‘’Ben o dönem bu kisilerin FETÖ/PDY terör örgütünün yöneticisi olduklarini bilmiyordum’’

Süpheli Yasin Hayal’in 6 Haziran 2022’de savciliga verdigi ifadesine yer verilen iddianamede, ‘’Süpheli Yahya Öztürk bana ‘bu bayrak düstü ya Yasin kaldirir ya Erhan kaldirir bu görevler sizin’ seklinde beyani olmustur. Ogün Samast’in daha önceden vermis oldugu ifadelerinde belirttigi süpheli Erhan Tuncel’in bana söylemis oldugu ‘Ali Fuat ve Ramazan müdür arkamizda’ sözü dogrudur. Ben o dönem bu kisilerin FETÖ/PDY terör örgütünün yöneticisi olduklarini bilmiyordum ancak Erhan Tuncel biliyor olabilir çünkü bu kisilerle iliskisi ve baglantisi vardi’’ dedigi aktarildi.

‘’Cinayet Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel isimli sahislar tarafindan islemis bir cinayettir. Benim bu hususta herhangi bir alakam yoktur’’

Süpheli Ali Fuat Yilmazer’in 14 Haziran 2022’de savciliga verdigi ifadesinde ise cinayetin islendigi dönemde Emniyet Istihbarat Daire Baskanligi’nda sube müdürü olarak görev yaptigini söyledigi iddianamede, ‘’Benim görev yaptigim dönemde cinayetle ilgili subeye gelmis herhangi bir yazi yoktu. Ayrica cinayetin islenecegine iliskin bilginin oldugu belge geldiginde ben yurt disinda görevliydim. Söz konusu belgeden herhangi bir sekilde haberim olmadi. Cinayeti Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel isimli sahislarin islemis oldugu bir cinayettir. Benim bu hususta herhangi bir alakam yoktur. Atili suçlamayi kabul etmiyorum’’ dedigi kaydedildi.

2 saniga agirlastirilmis müebbet ile 35’er yila kadar hapis talebi

Hazirlanan iddianamede süpheliler Yahya Öztürk ve Adem Saglam’in ‘anayasayi ihlal’, ‘belli bir yükümlülügün ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak’ ve ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ suçlarindan ayri ayri agirlastirilmis müebbet ile 22 yil 6’sar aydan 35’er yila kadar hapis cezasina çarptirilmalari talep edildi.

Iddianamede süpheliler Ramazan Akyürek, Faruk Sari ve Ali Fuat Yilmazer’in ‘anayasayi ihlal’ suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapisleri talep edilirken, diger süpheliler Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Ahmet Iskender’in ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adina suç isleme’ suçundan 5’er yildan 10’ar yila kadar hapis cezalari talep edildi.
Kaynak: İHA