Liseli Büsra'nin Öldügü Servis Faciasinda Saniklar Hakim Karsisinda

Zonguldak’ta 14 yasindaki Büsra Akin’in hayatini kaybettigi 18 ögrencinin de yaralandigi ögrenci servisi faciasinda 3’ü tutuksuz sanigin yargilanmasina baslandi. Mahkeme saniklar, müstekiler ve magdurlarin ifadelerini alirken kazaya karisan aracin eksiklikleri dile getirildi. Saniklarin tutuksuz yargilanmalarinin devamina karar verilirken magdurlarin raporlarinin alinmasi için durusma ileri bir tarihe ertelendi.

Liseli Büsra'nin Öldügü Servis Faciasinda Saniklar Hakim Karsisinda
Geçen yil 14 Aralik günü Kilimli ilçesine bagli Çatalagzi beldesinde Fikret B. idaresindeki 67 AT 873 plakali ögrenci servisi trafo mevkisinde yaklasik 100 metreden asagiya yuvarlandi. Kazada 14 yasindaki Büsra Akin hayatini kaybetti. Sürücü Fikret B. ile araçta bulunan 18 ögrenci yaralandi. Sürücü Fikret B. kalp krizi geçirdigi gerekçesiyle tedavi altina alindi. Anjiyo yapilan sürücünün tikali damarlarina stent takildi.

Taksirle bir kisinin ölümüne ve birden fazla kisinin yaralanmasina neden olma suçlamasiyla Zonguldak 1. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada tutuksuz saniklar araç soförü Fikret B., araç sahibi Ramazan A. ve babasi Müslüm A. hakim karsisina çikti. Durusmada kazada yaralanan bazi ögrenciler ve ailelerinin yani sira taraf avukatlari katildi.



"Yasimin servis soförlügü yapmak için uygun olmadigini bilmiyordum"

Hakimin olay gününü sordugu sürücü Fikret B., olay yerine geldiginde yasadiklarini hatirlamadigini söyledi.

Kazadan bir önceki yil da ayni araçla soförlük yaptigini ancak herhangi bir sorun yasamadigini öne süren Fikret B., "Istek disi olan bir sey bu. O günde ögrencileri aldim. Olay yerine geldigimde kalp krizi geçirmisim. Hatirlamiyorum. Okuldan almistim. Kilimli ilçesinden Göbü istikametine giderken olay yerinin oldugu yerdeki trafoyu geçtikten sonra ne oldugunu hatirlamiyorum. Kendimden geçmisim. Rampa asagi inerken direksiyonun oraya düsmüsüm. Çocuklar seslenmisler ama duymamisim. Ambulansa binerken isiklari gördüm. Ayni serviste geçen sene de çalistim. Olaydan sonra bende yaralanmistim. Hastaneye kaldirildigimda kalbime stent takmislar. Benim yasimin servis soförlügü yapmak için uygun olmadigini bilmiyordum. Çünkü ben evraklarimi ve ehliyetimi teslim ettigimde bu evraklar Milli Egitim’e de gidiyordu. Milli Egitim Müdürlügü onayliyordu. Servis araçlarini okuldaki görevli ögretmenler kontrol ediyorlardi. Eksik olsa onlar tespit ediyorlardi. Eksik tespit edilse bunu bize bildiriyorlardi. Biz de eksiklik neyse gideriyorduk. Ögrencilerden yada velilerden araçla ilgili bana herhangi bir sikayet iletilmedi" dedi.



"Ben sadece soförlük yapiyordum, aracin bakimlari bana ait degildi"

Bilirkisi raporuna göre ehliyetinin geçerlilik süresinin doldugu, mesleki yeterlilik belgesini sahip olmadigi ve okul servisi kullanmak için yasinin da uygun olmadigi hatirlatilan tutuksuz sanik Fikret B., "Ramazan A.’nin sirketinde sigortali soför olarak çalisiyordum. Bilirkisi raporunda bana sordugunuz SRC belgesinin süresinin doldugunu biliyordum. Sirket sahibi Ramazan A.’ya söyledim. O da sorun degil süresini uzatiriz dedi.

Ben Ramazan A.’nin sirketinde sadece soförlük yaparim. Ögrencileri evine biraktigim zaman araci Göbü’de yol kenarina birakiyordum. Eksiklik olursa Ramazan’a söylüyordum. Bakimlarini da Ramazan yaptiriyordu. Ben sadece soförlük yapiyordum. Aracin bakimlari bana ait degildi" ifadelerine yer verdi.

Muayenesiz araçla yola çikmayacagi hatirlatilan Fikret B., "Bende bu duruma bilinçsiz kalarak muayenesiz oldugu halde servisi sürmeye devam ettim” dedi.



"Araci degistirmelerini istedim degistirmediler"

Polis ve savciliktaki sorgulari hatirlatilan sanik Fikret B., araçtaki emniyet kemerlerinde yayli sistem olmadigini söyledi.

Servisi kullanan ögrencilerin de kullanissiz olan kemerler nedeniyle sikayetçi oldugu hatirlatilan sanik, "Yayli kemer degil. Eski tür kemer. Alip takiyorsun. Eski oldugu için yayli degildi. Birakildiginda geri çekilmiyordu. Bozuk derken bunu kastediyordum. Eksik emniyet kemeri yoktu” dedi.

Sanik Fikret B. "Ölene Allah rahmet eylesin. Kaza sirasinda bende gitmisim o ara" dedi.

Bu sirada Büsra Akin’in babasi Yücel Akin saniga tepki gösterdi.

Babasi soför olarak tavsiye etmis

Suçlamalari kabul etmeyen tutuksuz sanik Müslüm A., araç sahibi Ramazan A.’nin babasi oldugunu ve ogluna zaman zaman yardim ettigini söyledi.

Oglunun sirketiyle resmi bir bagi olmamasina ragmen Fikret B.’yi soför olarak önerdigini söyleyen Müslüm A., "Suçlamalari kabul etmiyorum. Daha önce lastik tamircisiydim. Emekli oldum. Ramazan A. benim oglum olur. Yanina gidip geliyordum. Onun sirketiyle herhangi bir ortakligim yoktur. Servis soförleri bazen gelmediginde yerine ben gidip servisi kullaniyordum. Eskiden lastikçiydim aracin lastiklerinde patlama olursa yapiyordum. Mekanik tamirden anlamam. Suçlamalari kabul etmiyorum. Ölene Allah rahmet eylesin. Bas sagligi diliyorum. Fikret B., geçen sene de çalismisti. Ramazan’in servisini tasimisti. Olayin oldugu sene içinde Fikret’i arayarak servis soförlügü için aradim. Öneride bulundum. Kendisi de kabul etti. Diger belge sürelerinin geçtigi, yasinin tutmadigi konularla ilgili bilgim yok. Muayenesinin geçtigi veya eksikliklerle ilgili de bilgim yok” dedi.



Kazadan önceki yil da araci sikayet etmisler

Araç sahibi tutuksuz sanik Ramazan A., aracin kazadan önceki yil görünümü itibariyle sikayet edildigini söyledi.

Sikayetler üzerine aracin Milli Egitim Müdürlügü tarafindan incelendigi, eksik görülen hususlar sebebiyle kendisine bin lira ceza verildigini ve eksikliklerin yerine getirildigini söyledi.

Servis sürücülerinin pandemide iki yil ötelendigi; Fikret B.’nin yasinin araç kullanmaya elverissiz olmasina ragmen pandemi dolayisiyla araç kullanmaya devam ettigini hatirlatan Ramazan A. sözlerini söyle sürdürdü:

"Öncelikle geçmis olsun. Bahse konu aracin sahibiyim. Ayni zamanda tasima firmasinin isletmecisiyim. Emniyet kemerleri 2021-2022 tarihleri arasinda TÜVTÜRK tarafindan yapilmisti. Aracin normalde muayenesi var. Kaza tarihinden 20 gün önce götürmüstüm. Kislik lastik olmadigindan dolayi ve sol kisa huzmeli farin çalismadigindan dolayi araci geçirmediler. Yeniden muayene randevusu almistim. Eksiklikleri de yaptirmistim. Ise baslama tarihinde SRC ve ehliyet süresi vardi. Belgelerin tamamini Milli Egitim’e evraklari verdik. Eksiklik ve kusur görmedigi için bize tasima ruhsati verdi. Ilerleyen sürede SRC belgesini yenilemek amaciyla basvuruda bulunduk. Kaza bu basvurudan bir iki hafta sonra oldu. Soförün yasiyla ilgili iddia ise pandemide yaslar 2 yil daha uzatilmisti. Sinir 69 olmustu. Milli Egitim Müdürü ile müdür yardimcisi söyledi.

Araç ögrenci servisi tasima sartnamesine uygundur. Benim aracim 2009 modeldir. Sayet uygun olmasaydi Milli Egitim Müdürlügünden tasima yetkisi verilmez ve ihaleyi alamazdim. Kazadan önceki yil aracin genel görünüsü ve konforu ile ilgili sikayet edildi. Milli Egitim Müdürlügü yetkilileri gelip incelediler. Arkasindaki ’dur’ tabelasinda isik yetersizligi oldugu bu sebeple bin lira ceza kestiler. Bu eksikligi de giderdim."

"Kaza olmasaydi muayeneye götürecektim"

Kislik lastiklerini taktiramadigi için araci muayeneye götüremedigini, muayene randevusu aldigini ancak randevudan iki gün önce kazanin meydana geldigini söyleyen sanik Ramazan A., "2022 yili Kasim ayinda muayeneye götürdügümde kislik lastik ve fardan dolayi muayeneden geçmemisti. Bu nedenle 16 Aralik 2022 tarihine randevu almistim. Kaza olmasaydi muayeneye götürecektim" dedi.



"Polis çevirmesine den geldigimizde ’Tüh yakalandik’ diyordu"

Saniklardan sikayetçi olan Hümeyra K. isimli ögrenci ise, "Olay gününde 3 yola geldigimde sarsildigimi hatirliyorum. Daha sonra Fikret abiye ne oluyor diye sordum. O bana cevap vermedi. Fikret abi normal sekilde arabayi kullaniyordu. Kendinde olup olmadigini görmedim. Takirti sesinden sonra ellerinin bayilmis gibi dizine düstügünü gördüm. Ben sadece daha önce Müslüm A.’nin kullandigini gördüm. Müslüm A. kullandiginda normal güzergahtan degil farkli yoldan gidiyorduk bunun sebebi de çevirmeye girmemek için oldugunu söyledi.

Fikret abi araci kullanirken silecekler çalismiyordu. El beziyle siliyordu. Emniyet kemerleri çekmeli degildi. Uzun ve yerde sürünüyordu. Tavanindan su akiyordu. Fikret abi yavas kullaniyordu. Ancak Müslüm A. hizli kullaniyordu. Polis çevirmesine denk geldigimizde ’tüh yakalandik ne yapacagiz simdi’ gibi seyler söylüyordu" dedi.



"Bizim gözümüzde hurdadan toplama bir araçti"

Kazada hayatini kaybeden 14 yasindaki Büsra Akin’in annesi Oya Akin, gözyaslarina boguldu. Daha önce aracin koltuklari ve kemerlerinin eksik oldugu yönünde duyumlar aldiklarini söyleyen anne Oya Akin, "Aracin koltuklari, kemerleri eksik olduguna dair söylentiler duyuyordum. Daha önce sözlü olarak sikayetimiz oldu. Hurdadan toplama gibi bir araçti. Bizim gözümüzde öyle görünüyordu. Eski bir araçti. Ögrenci tasimaya uygun degildi" dedi.

Anne Oya Akin’in yasadiklarini anlattigi sirada sanik Ramazan B.’nin güldügü iddiasiyla salonda gerginlikler yasandi. Durusmaya ara verilirken anne Oya Akin, "Benim bir tane kizim vardi. O koltuklara güveniyordunuz da kizim niye koltuklarla birlikte firladi" diye tepki gösterdi.

"Kizimin cenazesinin yaninda koltukla sirt çantasi vardi"

Mahkeme heyetine 13 sayfalik savunma sunan Büsra Akin’in babasi Yücel Akin, "Saniklardan sikayetçi ve davaciyim. Kizimdan duydugum kadariyla koltuklarinin bozuk oldugunu, klimasinin çalismadigini biliyordum. Olay yerine gittigimde Kizimin bulundugu yerde koltuk ve sirt çantasi da aracin disinda kizimin yanindaydi. Bu tür araçlar niye denetlenmiyor? Kis lastigi takmasi gerektigi halde yoktu. Sürücünün belgelerinin süresinin dolmasi, 6 aylik bakim ve onarimlarinin yapilmamis olmasi. Kizim maalesef kaza olarak degil cinayete kurban gitti. Benim ölen yavrum 14 yasindaydi. Hayatinin baharindaydi. Kum zambagi kadar kiymeti oldugunu düsünüyorum" diye tepki gösterdi.

Baba Yücel Akin, can güvenligi endiselerinin oldugunu söyleyerek saniklarin tutuklu yargilanmasini isteyip koruma talep etti.

Soför için adli tiptan rapor beklenecek

Durusma sonunda sanik, müsteki ve magdurlarin dinlenilmesinin ardindan ilk karar verildi.

Tutuksuz sanik sürücü Fikret B.’nin tedavi gördügü hastanelerdeki raporlarinin adli tipa gönderilerek rapor alinmasi, saniklar hakkinda somut delil bulunamadigi gerekçesiyle tutuklama yönündeki talebin reddine karar verildi.

Ayrica saniklara yurt disi çikis yasagi verildi.

Magdurlarin da kati raporlarinin alinarak detayli sekilde mahkemeye sunulmasina karar verildi.

Durusma 21 Subat 2024 tarihine ertelendi.

Durusma sonrasi polis güvenlik önlemi aldi

Öte yandan salondaki gerginligin sokaga tasmasi üzerine Çevik Kuvvet ekipleri güvenlik önlemi aldi. Kazadaki magdurlar ve yakinlari durusma çikisinda saniklara alkislarla tepki gösterdi. Gerginligin zaman zaman artmasi üzerine polis ekipleri duruma müdahale etti.
Kaynak: İHA