Libyalilar Sel Felaketinin Yasandigi Derna'da Yetkilileri Protesto Etti

Libya’da sel felaketinde binlerce kisinin hayatini kaybettigi Derna’da, yüzlerce kisi yetkilileri protesto etti. Göstericiler, Derna Belediye Baskani Abdulmenam al-Ghaithi’nin evini basarak atese verdi.

Libyalilar Sel Felaketinin Yasandigi Derna'da Yetkilileri Protesto Etti
Libya’da sel felaketinin yasandigi Derna’da yüzlerce kisi, kent merkezindeki Al Sahaba Cami önünde toplanarak, Libyali yetkilileri protesto etti. Yetkililerden hesap vermelerini isteyen göstericiler, Libya Temsilciler Meclisi Baskani Akile Salih’in de aralarinda bulundugu yetkilileri istifaya çagirdi. Siyasi olarak parçalanan Libya’da ulusal birlik çagrisi yapan Göstericiler, "Akile seni istemiyoruz. Bütün Libyalilar kardestir" slogani atti.

Göstericiler, Derna’da çöken iki baraj ile ilgili uluslararasi sorusturma çagrisinda bulunurken, Libya’da bulunan iki hükümetinde krizi yönetemedigini ifade etti.

Göstericiler ayrica, Derna Belediye Baskani Abdulmenam al-Ghaithi’nin evini basarak atese verdi.

Ülke dogu ve bati olarak ikiye ayrilmis durumda

2011 yilinda Muammer Kaddafi’nin devrilip öldürülmesinden bu yana yönetimin dogu ve bati olmak üzere ikiye bölündügü ülkede, batida Birlesmis Milletler (BM) tarafindan taninan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Basbakani Abdulhamid Dibeybe görev yaparken, Derna’nin bulundugu dogu kesimini ise "Basbakan" Ossama Hamad yönetiyor. Ülkede iki yönetimin bulunmasi, sel felaketine hizli ve koordineli bir sekilde müdahale edilmesini de zorlastiriyor.

Libya’daki sel felaketinde 11 bin 300 kisi hayatini kaybederken, 10 binden fazla kisi ise kayboldu. Uluslararasi Göç Örgütü (IOM) ise çogu Derna kentinde olmak üzere 38 bin 640’tan fazla kisinin evsiz kaldigini tahmin ediyor.
Kaynak: İHA