Bugdayin Tarladan Degirmene Yolculugu

Bayburt’ta hasadi yapilan bugday, derelerde yikanarak degirmenlerde ögütülmek için çesitli asamalardan geçiriliyor.

Bugdayin Tarladan Degirmene Yolculugu
Geçimlerini çiftçilikle saglayan vatandaslar, kislik ihtiyaçlari olan un ve bulgur hazirliklarini sürdürüyor. Hasadi yapilan bugdaylari önce akarsularda yikayarak güneste kurutan çiftçiler, daha sonra mahsulleri elekten geçirerek, yemeklik ve ekmek pisirimi için hazir hale getiriyorlar. Çesitli asamalarda geçirilen bugday, son olarak degirmenlerde ögütülerek una dönüstürülüyor

Hasadi yapilan bugday elek yardimiyla temizlediklerini ifade eden çiftçilerden Mehmet Aykut, “Rüzgarin yardimiyla bugday arasindaki otlar daha güzel ayiklaniyor. Bugdayimizin belli bir miktarini tohumluk olarak ayiriyoruz. Geri kalan kismini da degirmene götürüp ihtiyaçlarimizi karsilamak için una dönüstürüyoruz. Kis için hazirlik yapiyoruz. Ihtiyaç durumunda da 10-20 teneke kaynatip bulgur yapiyoruz. Unu da tandir ekmegi yapmak için hazirda bulunduruyoruz” dedi.

Bugdayin önce yikamaya alindigini ve sonrasinda ise kurutup degirmene götürüldügünü anlatan Aykut, “Degirmende, bugdayin içerisindeki taslari ayiriyorlar. Unun yani sira bulgur da yapiyoruz. Bugday 2-3 günlük bir asamadan geçiyor. Kisa hazirlik için bu çalismalari yapiyoruz. Bu bizim bir gelenegimiz. Her sene devam ettiriyoruz. 6 nüfuslu bir aileyiz, onun için bize 30 teneke bugday yetiyor. Disaridan gelen misafirlerimiz oldugu zaman 50 teneke un da bize yetmiyor. Tandir ekmegi daha güzel ve maliyeti de daha düsük. Bunlari göz önünde bulundurdugumuz zaman un tüketmek daha mantikli geliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA