Ruslar Türkiye'yi Çok Sevdi

Son yillarda Türkiye ve Rusya arasinda son yillarda artan ekonomik ve siyasi gibi alanlardaki is birlikleri, turizmde yüzleri güldürdü. Dogasi, denizi, tarihi ve kültürü ile Rus turistlerin de cazibe merkezi haline gelen Türkiye’de, Antalya, Mugla ve Istanbul gibi illerden sonra Bartin’in Amasra ilçesi de Rus turistlerin döviz biraktigi önemli yerler arasina girdi.

Ruslar Türkiye'yi Çok Sevdi
Gelisen Türk-Rus iliskileri ile Türkiye’ye giren Rus turist sayisi her geçen gün daha da artarken, kara, hava ve deniz yollari ile Türkiye’ye gelen turistlerin ziyaret ettigi en gözde sehirler arasinda essiz denizi, dogasi, tarihi, kültürel yerleri bulunan Antalya, Mugla, Istanbul gibi iller basi çekiyor. 2021 yilinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in imzaladigi kararname ile deniz hudut kapisi ilan edilmesinin ardindan Rus turistler kruvazör yolcu gemisi ile Bartin’in Amasra ilçesine gelmeye basladi.



Amasra 13 ayda Ruslarin vazgeçilmez duraklarindan oldu

13 ayda 16 bini askin Rus turistin geldigi Amasra’nin tarihi sokaklari ve seyir tepeleri zaman zaman Rus turistlerle dolup tasiyor. Rusya’dan bölgeye düzenli olarak düzenlenen turistik yolcu gemileri ile Amasra’ya akin eden Ruslar, bölgenin essiz doga, deniz manzarasi, zengin tarihi ve kültürüne hayran kaliyor. Amasra, 13 aydir devam eden deniz yolculugu ile kisa sürede Ruslarin vazgeçilmez duraklari arasina girmeyi basardi.

"En çok Amasra’dan memnunlar"

Istanbul ve Karadeniz turu yaptiklarini belirten Ruslar ise Amasra’nin küçük bir yer olmasina ragmen, atmosferi, dogasi ve insanlarinin misafirperverliginin kendilerini çok etkilerini kaydetti.

Kruvazör yolcu gemisi ile Rusya’dan gelen toplam 795 Rus turist için kafile baskanligi ve tercümanlik yapan Mahmut Günaydin da, Ruslara öncelikle balik ve salatayi önerdiklerini ve hemen hepsinin de tadina baktigini ifade etti.

Ruslar Amasra’ya gelmekten çok memnun oldugunu anlatan Günaydin, "Karadeniz turu yapiyoruz, diger illere de gidiyoruz ama Amasra, Rusya’dan getirdigimiz misafirlere ayri bir ani birakiyor. Denizi, dogasi ve insani güzel. Ruslar da biz de çok memnunuz. Baligin tadina bakacaksiniz diyoruz. Ahsap isçiligi çok iyi, ilgi gösteriyorlar. Tarihi zengin, müzeye götürüyoruz. Hayran kaliyorlar. Tekstil malzemelerine ilgi gösteriyor. Bayanlar, elbise aliyorlar. Gemide gelen tüm misafirlerimiz, varlikli ve kültürlü insanlar. Türkleri de çok seven insanlar. Hep bu gösterdiklerimizi soruyorlar" dedi.



"Aradiklari Türk halkini Amasra’da buluyorlar"

Günaydin, Rus kafilesinin gezilerinde bekledikleri ve aradiklari Türk halkini Amasra’da buldugunu da belirterek, "Daha önce Istanbul’a, Bodrum’a Antalya’ya gitmis olan turistler Amasra’yi görünce bize, ’Burada gerçek Türk halki var. Öbür yerlerde turistik yasamlar var. Amasra’da, bizim düsündügümüz, duydugumuz, okudugumuz Türk halki burada’ diyorlar. Türk halkindan en çok etkilendigi yönleri ise, ikramda bulunmalari ve misafirperverlik" diye konustu.

Ruslardan yöresel tatlara sürpriz ilgi

Bartin’in Amasra ilçesinde balik ve salata yiyerek, Türk kahvesi ve lokumun tadina bakan turistler, yöresel tatlara, hediyelik esyalara ve yöresel kiyafetlere de ilgi gösteriyor. Amasra’nin essiz dogasinin ve denizin de tadini çikaran Ruslar, bölgede doga ve denizin disinda ise en çok yöre insanlarini sevdi. Türklerle sik sik iletisim kuran Ruslar, yapilan ikramlarin da tatlarina bakiyor. Ruslari her gördügünde ikramlarda bulunan bölge esnafi da, sik sik alisveris eden Ruslarin gül suyu, cevizli, findikli bal ve reçeller, fular, yöresel giysi gibi bölgede satilan yöresel ürünlere daha çok ilgi gösterdigini ifade etti.

Kaynak: İHA