Mark Dickey Açiklamasi 'Kesfi Tamamlamak Istiyorum'

İçel’in Anamur ilçesindeki Morca Magarasi’nda mide kanamasi geçirerek mahsur kalan ve doktorlarin onay vermesiyle 9 gün sonra tahliye edilen ABD’li bilim adami Mark Dickey’in tedavisi İçel Sehir Hastanesi’nde devam ediyor. Dickey, basarili bir sekilde magaradan kurtarildigini vurgulayarak, "Bu magara kesfinin yapilmasinin en önemli sebebi bilim. Magarada hiç ümitsizlige kapilmadim. Morca Magarasi’na yeniden girmeyi çok isterim. Amacim oraya geri girip yarida biraktigim kesfi tamamlamak istiyorum" dedi.

Mark Dickey Açiklamasi 'Kesfi Tamamlamak Istiyorum'
3 Eylül tarihinde Anamur ilçesindeki Morca Magarasi’na inen ve yaklasik bin 276 metre derinlikte mide kanamasi geçirdikten sonra yapilan tedaviyle doktorlarin karari üzerine 12 Eylül’de tahliye edilen Mark Dickey’in tedavisi, helikopterle getirildigi İçel Sehir Hastanesi’nde sürüyor. Dickey, tedavi gördügü hastanede doktorlarin gözetiminde yasadigi süreçle ilgili açiklamalarda bulundu.

İçel Sehir Hastanesi Bashekimi Bahar Aydinli, Türkiye’de degisik bir olayla karsi karsiya kaldiklarini belirterek, "Hem kurtarilma operasyonu hem de saglikla yanimizda oturan Mark Dickey nedeniyle farkli bir olay yasiyoruz. 12 Eylül sabaha karsi İçel’in Anamur ilçesinde yer alan Morca Magarasi’ndan zorlukla yapilan bir kurtarma operasyonu sonucu helikopterle hastanemize getirilen Mark Dickey, acil serviste yapilan ilk kontrollerinin ardindan yogun bakima yatisi yapildi. Tetkik ve tedavileri tamamlandiktan 2 gün sonra da servise alindi. Tedavisi devam ediyor. Çok sükür saglikli, yanimizda oturuyor. Biz İçel Sehir Hastanesi ve Saglik Bakanligi olarak saglik tedavisini sonuna kadar yaptiktan sonra taburcu olmasini saglayacagiz. O zamana kadar kendisi bizim misafirimiz. Çünkü seyahat edecegi mesafenin uzun olacagini düsünüyoruz. Bu nedenle sagliginin tam iyi oldugundan emin olduktan sonra taburcu olmasina izin verecegiz" diye konustu.



"Hayatta oldugum için sükran duyuyorum"

Konusmasina Türkçe olarak "Merhaba Türkiye" diye baslayan ABD’li dagci Mark Dickey ise Morca Magarasi’ndan basarili bir sekilde kurtarildigini vurgulayarak, "Hemen İçel Sehir Hastanesi’ne getirildim. Düne kadar yogun bakimda tedavi aliyordum. Bugün hayatta oldugum için büyük bir sükran duyuyorum. 11 gün boyunca yer altinda sikisip kalmisken bir milletin beni izledigini, ümit ettigini ve dualarla destekledigini ögrendim Türkiye. Aslinda insanlar beni takip etmeye baslamadan çok önce Türk hükümetinin destegi baslamisti. Ilk günden itibaren hayatimi kurtaran, gerekli tibbi malzemeyi bana ulastirarak zorlu bir bin metrelik yolculugu geri yapmak zorunda kalan, hizli ve kararli adimlari için Türk hükümetine tesekkür etmek istiyorum. Bu hayatimin ilk kurtulusu degildi, üç kurtulmadan biriydi. Sadece Türkiye degil, tüm dünya da beni takip ediyordu. Uluslararasi magara kurtarma ekipleri, birçok Türk hükümeti destekleriyle gerçeklestirilen operasyon son kurtulusum oldu. Son kurtulusumda Türk hükümeti ve yetkililerine dünyadan bütün kurtarma ekiplerinin gelmesine izin verdikleri için ayrica tesekkür ediyorum. Kendilerini riske atan kurtaricilar ve saglik ekiplerine de ayrica tesekkür ediyorum. Ben uluslararasi magaracilar kurtarma ekibinin bir parçasiyim. Bu sadece benim için degil, tüm dünyaya da bir örnek. Yani dünya olarak bir araya geldigimiz zaman neler yapabilecegimizin bir örnegi. İçel Sehir Hastanesi’nde doktorlarin, çalisanlarin inanilmaz bir bakimi altinda iyilesmeye devam edecegim. Hem mesleki uzmanliklari hem de kisisel ilgileri için onlara ne kadar tesekkür etsem azdir. Sadece benim için degil, buraya gelen her hastayla ayni sekilde ilgileniyorlar. Burasi inanilmaz bir hastane" seklinde konustu.



"Oraya girmemizin en önemli sebebi bilim"

Magaraya girme sebepleriyle ilgili soru üzerine Dickey, "Türkiye magaracilar organizasyonu tarafindan yürütülen bir kesif aslinda. Bu magara kesfinin yapilmasinin en önemli sebebi bilim. Çünkü magaralar insanlarin girmedigi, insanlarin ulasmadigi yerlerdir. Dolayisiyla oradan alinan örnekler, orada yasayan canlilar bilim için çok önemli bir kesif oluyor. Aldigimiz örneklerin bilime faydasi oluyor" ifadelerini kullandi.

"Morca Magarasi’na yeniden girmeyi çok isterim"

Magarada hiç ümitsizlige kapilmadiginin altini çizen Dickey, "Bulundugun durumun gerçek anlamda farkina vardigin zaman ’Büyük ihtimalle ölecegim’ diyebiliyorsunuz ama yine de ümitsizlige kapilmadim. Magara kesiflerine de bundan sonra devam edecegim. Çünkü aslinda bu basina gelen tibbi durum çok olan bir sey degil. Bu bir sanssizlik. Insanlarin basina hayatin her alaninda bir sey gelebilir. Baktiginiz zaman magaracilik birçok spor içinde daha güvenli diyebiliriz. Dolayisiyla devam edecegim. Morca Magarasi’na da yeniden girmeyi çok isterim. Amacim oraya geri girip yarida biraktigim kesfi tamamlamak istiyorum. Magaranin en alt tarafinda bir gölet var. Orayi geçmek istiyorum. Geçen sene 100 metre tirmandim. Amacim o gölün karsisina geçmek" dedi.

Dickey, konusmasini yine Türkçe olarak "Tesekkürler Türkiye" sözleriyle tamamladi.

Nisanlisi Jessica Van Ord ise Mark’in hastaliginda yaninda oldugunu dile getirerek, "Hemen disari tirmandim. Beni ne bekleyecegini bilmiyordum. Gerçekten Türk hükümetinin yardimi karsisinda çok etkilendim. Onlar hemen bana yardim etti, ki ben de hemen inip Mark’a yardim ettim. Ilk asamada ben ona yasayabilmesi için gerekil sivilari verdim. Operasyon basladiginda da herkese güveniyordum ve çok rahattim. Çünkü herkes inanilmaz egitimliydi ve isini çok iyi yapiyordu. Birçok ülkeden magara kurtaricilarini buraya getiren Türk hükümetine de ayrica tesekkür ediyorum. Burada hastanede de bize çok iyi bakiyorlar. Bu konuda da kendimizi çok sansli hissediyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA