Altinova'da Düsman Isgalinden Kurtulusun 101. Yili Coskusu

Balikesir’in Ayvalik ilçesinin en büyük mahallesi Altinova’da düsman isgalinden kurtulusun 101. yili coskusu yasandi. Büyüksehir Yasasi öncesinde Ayvalik’a bagli bir belde olan Altinova’da; sabah resmi törenle baslayan kutlamalar gün boyunca devam etti.

Altinova'da Düsman Isgalinden Kurtulusun 101. Yili Coskusu
Kurtulusun yüz birinci yili gece ve gündüz düzenlenen çesitli etkinlikler ile kutlandi. Altinova Cumhuriyet Meydani’ndaki törende, saygi durusunda bulunulmasi, Istiklal Marsi’nin okunmasi ve çelenk sunumunun ardindan günün anlamiyla ilgili konusma yapan Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, tarihin en önemli zaferlerinden olan 14 Eylül Altinova ve 15 Eylül Ayvalik’in düsman isgalinden kurtulusunun yüz birinci yilinin büyük bir coskuyla kutlandigini söyledi.



Baskan Ergin, “Birinci Dünya Savasi’ndan maglup bir devlet olarak ayrilan Osmanli Devleti 1918 yilinda Mondros Ateskes Antlasmasi’ni imzalamis ve hemen ardindan Türk yurdu itilaf güçleri tarafindan isgale ugramisti. Ingilizler, Fransizlar, Italyanlar ve son olarak da Ege Bölgesi’ni ele geçirmek üzere Izmir’i isgal eden Yunan ordusuna karsi Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Agustos 1922’de ‘Ilk Hedefimiz Akdeniz’dir’ diyerek Afyon’dan baslattigi Kurtulus Savasi’nin ardindan 14 gün sonra Altinova’ya gelindi. Bu süreç aslinda Türkiye’nin, Türk halkini en büyük zaferlerden birine tasiyan bir süreçti. Bu süreç; emperyalizme karsi yapilmis ve batmis bir imparatorluktan, Cumhuriyet’in dogusuna giden bir yol olmustu. Bir milletin tüm kaynaklarini seferber ederek baslatilan bu hareketle; önce Izmir 9 Eylül Cumartesi günü düsman isgalinden kurtulmus, sonrasinda da bu kurtulus destani çok kisa araliklarla devam etmis ve 14 Eylül’de Altinova’da, tekrar yazilmisti. O gün Altinova’nin kurtulus yolunu açan kahramanlarimizin hatirasini sonsuza kadar yüregimizde yasatacagiz, bu onuru gururla tasiyoruz, tasiyacagiz, tasimaya devam edecek ve bu hatirayi gelecek nesillere aktarmak için elimizden ne geliyorsa yapacagiz” dedi.

Bölgenin en verimli topraklarina hakim olan; Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini degistirmesinin anlamini tasiyan Altinova’nin, Kuzey Ege’nin en özel yerlerinden biri oldugunu kaydeden Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, “Tarlasindan, bagindan, tasindan topragindan, ormanindan denizinden, vatanindan vazgeçmeyenlerin Kuva-yi Milliye kentidir Altinova. Altinova Kuva-yi Milliyeciler tarihidir. Üç buçuk yillik direnisin yatagidir. Her sartta ayakta kalan, tarihteki kurtulus sürecimizin en basindan en sonuna, hikâyenin mihenk taslarindan olan bu cografyanin kadim insanlari, düsman isgalinden kurtulusumuzun 101. yili kutlu olsun” diye konustu.

Mesut Ergin’in konusmasinin ardindan, günün anlam ve önemini anlatan siirler ve türküler seslendirildi.

Halk oyunlari gösteriminin ardindan tören, resmi geçis ile sona erdi.

Törene; Ayvalik Kaymakami Hasan Yaman, Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, ilçe protokolü, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerle sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, gaziler ve kalabalik bir vatandas toplulugu katildi.

Kaynak: İHA