Bayburt'ta Lavanta Yagi Seri Üretim Çalismalarina Baslandi

Bayburt Üniversitesi, Bayburt’un ilk lavanta yagi üretimi basarisinin ardindan seri üretim çalismalarina basladi.

Bayburt'ta Lavanta Yagi Seri Üretim Çalismalarina Baslandi
Uygulamali Bilimler Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Betül Gidik koordinasyonunda 3 yildir sürdürülen bilimsel lavanta yetistirme çalismalari sonunda iklim uyumunu kanitlayan Bayburt Üniversitesi, son hasadin mahsulleri kullanilarak Bayburt’ta ilk defa üretilen lavanta yaginda beklenenin üstünde verim elde edilmesi üzerine sürdürülebilir seri üretim ve markalasma çalismalarina basladi.

Uzun ve mesakkatli bir sürecin sonunda Bayburt’ta hasat edilen lavantalarindan ilk defa lavanta yagi üreten ve oldukça verimli sonuçlar alan Dr. Ögr. Üyesi Gidik, beklentilerin üzerinde elde edilen yagin bölgesel katma degerini yükseltmek amaciyla seri üretim altyapisina yöneldi. Yüksek verimli sagimin sürdürülebilirligi için teknik kapasite ve süreç gelistirme arastirmasini baslatan Dr. Ögr. Üyesi Gidik, ilk asamada ikili is birligiyle planladiklari seri üretimin nihai noktada Bayburt’ta kazandirilacak tesisle birlikte yayginlasmasini amaçladiklarini söyledi.

Lavanta yagi üretiminde markalasmanin ve pazarlama agi kurmanin önemine deginen Dr. Ögr. Üyesi Gidik, "Lavanta yaginda elde ettigimiz verim, bölgesel sürdürülebilir kalkinma için umut verici bir gelecek planlamasinin motivasyonunu sagladi. Çünkü mevcut verimi sürdürülebilir kildigimiz takdirde, Bayburt’un tarim ekonomisinde yüksek gelirli bir endüstriyel atilimi baslatmis olacagiz. Lavanta üretimindeki iklim uygunlugu göz önünde bulundurulursa, yüksek ekonomik degere sahip olan lavanta yaginin çiftçilerimiz için öncelikli tarimsal faaliyete dahil edilmesinin önemi daha belirgin hale geliyor. Lavanta yaginin endüstriyel bir proses gerektirmesi nedeniyle sagim tesislerine iliskin bir yatirim programini hayata geçirmeyi planlamaliyiz. Bu kapsamda gereken fizibilite çalismasinin detaylari üzerine çalisiyoruz. Sürdürülebilir hale getirecegimiz seri üretimdeki bilgi ve tecrübe edinimleri sayesinde ilerleyen süreçte sehrimizdeki tesis için gerekli bilgi ve donanim altyapisina erisecegiz. Böylece is birliginden kaynaklanan teknoloji aktarimini ve uygulama tekniklerini de çok yönlü bir gelisim katmanina yayacagiz." dedi.

Dr. Ögr. Üyesi Gidik, tibbi aromatik bitki yetistiriciligi ve bölge ekonomisine etkileri konusunda edindikleri tecrübeyi paylasti. Lavanta basta olmak üzere tibbi aromatik bitkilerin bölgedeki üretim faaliyetlerini artirmak adina planlanmasi gereken üretim prosesleri ve bu proseslerde Bayburt’un lokomotif kamu kuruluslari ve özel tesebbüsleri arasindaki potansiyel is birlikleri konularinda görüslerini beyan eden Dr. Ögr. Üyesi Gidik, " Lavanta, Bayburt için hem yetistiricilik konusundaki uygunlugu, hem turizm alaninda görsel bir zenginlik saglamasi hem de uçucu yag miktari ve kalitesi yönünden sagladigi verim fizibilitesi nedeniyle bölgemize yeni gelir kaynaklari temin edecek önemli tibbi aromatik bitkiler arasinda yer alabilir." ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA