Cari Islemler Hesabi 5,46 Milyar Dolar Açik Verdi

Temmuz ayinda cari islemler hesabi 5 milyar 466 milyon dolar açik kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), Temmuz ayi ödemeler dengesi verilerini açikladi.

Buna göre, Temmuz ayinda cari islemler hesabi 5 milyar 466 milyon dolar açik kaydetti.

Altin ve enerji hariç cari islemler hesabi ise 717 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanimli dis ticaret açigi 10 milyar 477 milyon dolar olarak gerçeklesti.

Hizmetler dengesi kaynakli girisler 5 milyar 999 milyon dolar seviyesinde gerçeklesti. Bu kalem altinda seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 4 milyar 795 milyon dolar oldu. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sirasiyla 903 milyon dolar ve 85 milyon dolar net çikis kaydetti.

Finans hesabi

Dogrudan yatirimlardan kaynaklanan net girisler 392 milyon dolar olarak kaydedildi. Portföy yatirimlari 1 milyar 160 milyon dolar tutarinda net giris kaydetti.

Alt kalemler itibariyla incelendiginde, yurt disi yerlesiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarinda sirasiyla 734 milyon dolar ve 18 milyon dolar net alis yaptigi görüldü.

Yurt disindaki tahvil ihraçlariyla ilgili olarak, bankalar 353 milyon dolar net borçlanma gerçeklestirdi. Diger yatirimlar altinda, yurt içi bankalarin yurt disi muhabirlerindeki efektif ve mevduat varliklari 942 milyon dolar net azalis kaydetti.

Yurt disi bankalarin yurt içindeki mevduatlari, yabanci para cinsinden 1 milyar 186 milyon dolar net artis, Türk lirasi cinsinden 206 milyon dolar net azalis olmak üzere toplam 980 milyon dolar net artis kaydetti.

Yurt disindan saglanan kredilerle ilgili olarak Genel hükümet, bankalar ve diger sektörler sirasiyla 35 milyon dolar, 483 milyon dolar ve 181 milyon dolar net geri ödeme gerçeklestirdi. Resmi rezervlerde bu ay 2 milyar 778 milyon dolar net artis oldu.
Kaynak: İHA