MHP'li Özdemir Açiklamasi 'Zengezur Koridoru Bir Senaryo Degil, Azerbaycan'in Öz Hakkidir'

MHP Genel Baskan Yardimcisi Ismail Özdemir, Azerbaycan Ermenistan krizi ile ilgili sosyal medya hesabindan yaptigi açiklama, “Zengezur Koridoru bir senaryo degil, Azerbaycan’in öz hakkidir. Bu durumu jeopolitik degisiklik olarak yorumlamak ise art niyetli bir tutumdur” dedi.

MHP'li Özdemir Açiklamasi 'Zengezur Koridoru Bir Senaryo Degil, Azerbaycan'in Öz Hakkidir'
MHP Genel Baskan Yardimcisi ve Kayseri Milletvekili Ismail Özdemir, Azerbaycan Ermenistan krizi ile ilgili sosyal medya hesabindan açiklamada bulundu. Özdemir, “Ikinci Karabag Savasi’ndan sonra Azerbaycan ve Ermenistan arasinda imzalanan anlasma hükümlerince, taraflarin birbirlerine taahhütleri uluslararasi kamuoyuna da ilan edilmisti. Buna ragmen aradan geçen süre boyunca Ermenistan tarafinin anlasmanin hilafina hareket etmesiyle beraber, bölgede bulunan Ermeni teröristleri engelleyememesi ve özellikle de Hankendi konusunda takindigi kiskirtici tutum da, bölgedeki gerginligin tirmanmasina neden olmustur. Ermenistan tarafi ayni süre zarfinda yükümlülüklerini yerine getirmekten ziyade süreci oyalayip, Azerbaycan’in hakli taleplerine ragmen Iran, Hindistan ve Fransa’dan temin ettigi ilave askeri ekipmanlarla bölgede yeni askeri yiginak yapmaya da koyulmustur. Gelinen asamada Hankendi’de yapilan sözde seçimlerle bir kez daha baris hilafina eylemler yürütüldügünü gözler önüne sermistir. Azerbaycan ve Ermenistan arasinda süregelen gerginlikte açiktan taraf oldugunu her yönüyle ortaya koyan Iran’in tutumuysa hiçbir surette kabul edilebilir degildir. Azerbaycan’in diplomatik misyonlarina Iran’da terör saldirisi oldugunda bunu engelleyemeyen ve Azerbaycan’a karsi faaliyet gösteren terör gruplarina hala topraklarinda yer veren Iran’in, yine Azerbaycan sinirina askeri yiginak yapmasi samimi komsuluk iliskileriyle bagdasmamakta, gerginligi artirmakta ve gerçekteki niyetin ne oldugunu açik etmektedir" dedi.

"Zengezur Koridoru bir senaryo degil, Azerbaycan’in öz hakkidir. Bu durumu jeopolitik degisiklik olarak yorumlamak ise art niyetli bir tutumdur. Bölge gerçeklerini görememek ve kabullenememektir" ifadelerini kullanan Özdemir, "Türkiye, Susa Beyannamesi ile Azerbaycan’a olan taahhüdünü her yönüyle ortaya koymus ve ‘tek millet iki devlet’ gerçegiyle Azerbaycan’a karsi gerçeklestirilecek her türlü düsmanca eylemi kendisine yapilacagi kabulüyle hareket edecegini ilan etmistir. Bunun yaninda Kafkasya bölgesinde kalici barisi tesis etmek ve istikrari hakim kilabilmek için de Ermenistan ile iliskilerini normallestirme sürecini karsilikli olarak atanan özel temsilciler ile baslatmis, bölge ülkelerine ise 3 arti 3 olarak tanimlanan bir teklif sunarak, baristan yana taraf oldugunu göstermistir. Buna karsin Iran tarafinin, bu teklifi ‘bölgedeki durumu daha karmasik bir hale getirmek’ olarak yorumlamasi da, iyi niyetli bir durum olmadigi gibi Ermenistan’a verilen askeri destekle beraber düsünüldügünde gizli gündemleri isaret eden açik sonuçlar dogurmaktadir. Karabag Azerbaycan’dir. Azerbaycan’in öz mülküdür. Zengezur Koridoru da yine Azerbaycan’in bir egemenlik hakkidir ve mutlaka hayata geçirilecektir. Bu gerçekligin karsisinda durarak Azerbaycan’i tehdit etmeye yeltenen her çevre iyi bilmelidir ki Türkiye sonuna kadar ve her sart altinda Azerbaycan’in yaninda olmayi sürdürecektir. Dahasi Türk Dünyasi’nin 21. Yüzyilda sergiledigi dayanisma ruhu da bu anlayisla temellenmis ve sekillenmistir. 21. Yüzyilin Türk Yüzyili oldugu gerçegini kabul etmeyip, karsisinda duracagini düsünen çevreler, bu tufanda ‘kendi girdabinda bogulacagini’ akillarindan çikarmamalidir" dedi.

Kaynak: İHA