100'Üncü Yil Marsi Bin 71 Kisilik Dev Senfoni Orkestrasi Ile Ilan Edildi

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi koordinasyonunda Çekmeköy Belediyesi’nin 3 yildir yaptigi titiz çalismalar sonucunda ortaya çikan 100. Yil Marsi, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde düzenlenen tanitim programindan tüm dünyaya ilan edildi. Söz ve bestesi Doç. Dr. Ilker Kömürcü’ye ait mars, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde bin 71 kisilik dev senfoni orkestrasi tarafindan ilk defa icra edildi.

100'Üncü Yil Marsi Bin 71 Kisilik Dev Senfoni Orkestrasi Ile Ilan Edildi
2020 yilinda Cumhuriyetin 100. yilina iliskin bütün projelerin Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi’nin koordinasyonunda düzenleneceginin ilan edilmesinin ardindan Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi koordinasyonunda Çekmeköy Belediye Baskani Ahmet Poyraz’in liderligindeki ekip tarafindan “100. Yil Marsi Yarismasi” Projesi hayata geçirildi. Yüzüncü yila özel gelecek nesillere bir eser birakmak için baslayan çalismalar sonucunda seçilen Türkiye Yüzyili’na damga vuracak, söz ve bestesi Doç. Dr. Ilker Kömürcü’ye ait mars, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde bin 71 kisilik dev senfoni orkestrasi tarafindan ilk defa icra edilerek tüm dünyaya ilan edildi. Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde tanitilan mars öncesinde katilimcilara ve ulusa seslenen Cumhurbaskani Erdogan, 100’üncü Yil Marsi’nin tüm bu birikimi ve enerjiyi anlatan bir eser olarak milletin her bir ferdi tarafindan sahiplenilecegine inandigini belirterek, sözünden bestesine, jürisinden icrasina kadar bu eserin ülkeye kazandirilmasinda emegi geçenleri tebrik etti.

"Yüzüncü Yil Marsi gelecegimize isik tutacak"

Çekmeköy Belediye Baskani Ahmet Poyraz, “Biz ülkemize bir eser birakmak istedik. Bu yolda da 3 sene önce bu projeye basladik. Ön seçici kurulumuz ve seçici kurulumuzla bir araya gelerek süreci baslattik. Çok güzel bir çalisma yürütüldü. Birinci seçilen eserimiz hem tarihimizi anlatiyor hem de gelecege isik tutuyor. Çekmeköy Belediyesi olarak Cumhurbaskanligimiz ve Iletisim Baskanligimizla birlikte güzel bir çalisma gerçeklestirdik. Amacimiz tarihimize kalici bir eser birakmakti ve bunu basardik çok sükür. Ortaya çok güzel bir eser çikti. Hem eser sahibi Ilker Kömürcü’ye hem de seçici ve ön seçici kurul üyelerimize ayri ayri tesekkürlerimi iletiyorum. Zor ve zahmetli bir süreci alnimizin akiyla atlattik. Yüzüncü yil marsimizi milletimize armagan etmeyi basardik. Emegi geçen tüm arkadaslarimiza tesekkürü bir borç biliyorum” dedi.



Marsin yazarindan Erdogan ve Poyraz’a tesekkür

Marsin söz ve beste yazari olan Doç. Dr. Ilker Kömürcü, “Bu eseri ortaya çikarirken yogun bir duygu hissettim. Siirin ilk dörtlügü bayragimiza söylendi. Ikinci dörtlükte Anadolu’ya bir seslenis var. Üçüncü dörtlükte ülkece yasadigimiz zor günleri ve bu günleri birlik olarak astigimiza atifta bulundum. Son dörtlükte ise Çanakkale ve kurtulus mücadelemizi simgeleyen ifadeler var. Siir Türkiye’yi bugünlere tasiyan günleri anlatiyor. Basarilarimizi, zor günleri, ayaga kalkisimizi ve umutlarimizi simgeliyor. Içime sinerek ve büyük bir coskuyla yazdigim bir siir oldu. Ilk çikis noktasi ise evimin karsisindaki bayraga bakarak aklimdan geçirdigim, ’Parlayan yildizi Anadolu’nun’ dizeleri oldu. Ilk söz buydu ve sonrasi zamanla geldi. Çok mutlu, heyecanli ve en önemlisi de çok gururluyum. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yil Marsi’nin altinda imzamin olmasi büyük bir onur kaynagi. Bu vesileyle Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a da tesekkürlerimi ve saygilarimi iletiyorum. Bu çalismayi baslatan Çekmeköy Belediye Baskani Ahmet Poyraz’a da çok tesekkür ediyorum. Bir sanatçinin ülkemize bu sekilde bir eser birakma sansi bir kez ya gelir ya da gelmez. Bu bana nasip oldu. Bu yüzden çok sansli hissediyorum kendimi” dedi.



100’üncü Yil Marsi süreci nasil basladi

2020 yilinda fikir asamalarinin ardindan olusturulan yarisma danisma kurulunda yer alan Yücel Arzen, Erol Erdogan ve Istanbul Il Kültür Müdürü Coskun Yilmaz’la gerçeklestirilen toplantilarda yarisma süreci görüsülerek, alaninda uzman isimlerden seçici kurul belirlendi. Seçici kurulda Türk müziginin önde gelen isimleri Yücel Arzen, Garo Mafyan, Özdemir Erdogan, Cengiz Erdem, Sinan Akçil, Azerin ve Tuluyhan Ugurlu, sunucu Pelin Çift, Tarihçi Yazar Tufan Gündüz, Edebiyatçi Sibel Eraslan ve Cahit Koytak, Devlet Tiyatrolari Genel Müdürü Mustafa Kurt, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, Yazar Hayati Develi, Sosyolog Erol Erdogan yer aldi. 1 Temmuz 2021 tarihinde Küçüksu Kasri’nda gerçeklesen tanitim toplantisi ile resmen baslayan 100. Yil Marsi Yarismasi, siir ve beste olarak iki farkli kategoriye ayrildi. Projenin ilk basamagi olan Siir Yarismasi için basvurular 1 Temmuz 2021 aksamindan itibaren alinmaya baslandi ve 29 Ekim 2021 tarihinde sona erdi. Bu süreçte yarismaya 14 ülkeden ve Türkiye’nin 81 ilinden 2 bini askin siir katildi.

Basvurular yuzuncuyilmarsi.com sitesinden online olarak alindi ve arsivlendi. Ayrica dereceye giren 100 siir bir siir kitabinda bir araya toplandi. Siir etabinda ilk 100’e giren sairlere ödülleri 3 Mart 2022 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi.

Projenin ikinci asamasinda Cumhuriyetin 100. yili için bestelenen marslar yaristi. Beste Yarismasi’nin son basvuru tarihi olan 29 Ekim 2022 tarihine kadar yarismaya 147 beste ile basvuru yapildi. Besteler seçici kurul tarafindan degerlendirilerek puanlandi ve 10 beste seçilerek Iletisim Baskanligina gönderildi. Seçici kurulun birinci seçtigi beste Iletisim Baskanligi tarafindan da birinci seçildi ve bu beste 30 Agustos 2023 tarihinde Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde gerçeklestirilen resepsiyonda devletin resmi 100. Yil Marsi olarak ilan edildi.
Kaynak: İHA