Kolombiyali Uyusturucu Baronu Otoniel'e 45 Yil Hapis

Kolombiya’nin en büyük uyusturucu karteli Clan del Golfo’nun lideri Otoniel lakapli Dario Antonio Usuga, ABD’de çikarildigi mahkemede 45 yil hapis ve 216 milyon dolar para cezasina mahkum edildi.

Kolombiyali Uyusturucu Baronu Otoniel'e 45 Yil Hapis


Kolombiya’da yakalanmasinin ardindan geçtigimiz yilin mayis ayinda ABD’ye iade edilen Kolombiya’nin en büyük uyusturucu karteli Clan del Golfo’nun lideri Otoniel lakapli 51 yasindaki Dario Antonio Usuga, ABD’nin New York kentinde çikarildigi mahkemede ABD Bölge Mahkemesi Yargici Dora Irizarry tarafindan 45 yil hapis ve 216 milyon dolar para cezasina mahkum edildi.

Usuga, 26 Ocak’ta görülen durusmada, hakkindaki “devam eden bir suç örgütüne liderlik etmek”, “uyusturucu kaçakçiligi ve dagitimi” ve “deniz yoluyla uyusturucu kaçakçiligi” suçlarini kabul etmisti.

Usuga mahkemede tercümani araciligiyla yaptigi konusmada, "ABD ve Kolombiya hükümetleri ile isledigim suçlarin kurbanlarindan özür dilerim" dedi.

Savcilar, Usuga’yi Pablo Escobar’dan bu yana en önemli Kolombiyali uyusturucu kaçakçisi olarak tanimladi ve 2003 ile 2012 yillari arasinda ABD’ye yasadisi yollardan en az 73 ton kokain sokmakla suçladi.

“Adalet Bakanligi, ABD halkina zarar veren uyusturucu örgütlerinin liderlerinden nerede olurlarsa olsunlar ve ne kadar sürerse sürsün bulup hesap soracak”

ABD Adalet Bakani Merrick Garland cezanin verilmesinin ardindan yaptigi açiklamada, "Otoniel, ABD’ye büyük miktarlarda kokain ihraci yapan, Kolombiyali kolluk kuvvetlerini ve sivilleri acimasizca infaz eden dünyanin en büyük kokain kaçakçiligi örgütlerinden birine liderlik etti. Adalet Bakanligi, ABD halkina zarar veren uyusturucu örgütlerinin liderlerinden nerede olurlarsa olsunlar ve ne kadar sürerse sürsün bulup hesap soracak" dedi.



ABD New York Dogu Bölgesi Savcisi Breon Peace ise Usuga’ya verilen cezanin diger paramiliter ve kartel liderlerine, ABD mahkemelerinin hesap vermelerini saglamak için tutuklanmalarini ve iade edilmelerini isteyecegine dair bir mesaj gönderdigini söyledi.



Usuga, büyük bir askeri operasyonun ardindan Ekim 2021’de tutuklanana kadar Kolombiya’nin en çok aranan kisisiydi. ABD Adalet Bakanligina göre, Clan del Golfo’nun 6 bine yakin üyesi var ve dünyanin en büyük kokain dagiticilarindan biri.
Kaynak: İHA