Brezilya'da 14 Yil Aranin Ardindan Amazon Zirvesi Düzenlendi

Amazon Isbirligi Anlasmasi Örgütü (ACTO) üyesi olan 8 ülkenin temsilcileri, 14 yil aradan sonra ilk kez Brezilya’nin Belem sehrinde bir araya geldi.

Brezilya'da 14 Yil Aranin Ardindan Amazon Zirvesi Düzenlendi


Güney Amerika’da yer alan Amazon Yagmur Ormanlari ve Amazon Havzasi’nda sürdürülebilir büyümeyi amaç edinen Amazon Isbirligi Anlasmasi Örgütü (ACTO), ormansizlasmayla mücadele ve bölgede sürdürülebilir kalkinmanin finansmani gibi konularda genis çapli bir anlasma yapmak üzere toplandi. Brezilya’nin Belem sehrinde 14 yillik aranin ardindan bugün ilk kez gerçeklestirilen zirveye ev sahibi ülke Brezilya’nin yani sira Bolivya, Kolombiya ve Peru’nun devlet baskanlari katilirken, Venezuela, Ekvador, Surinam ve Guyana ise zirveye üst düzey yetkililer gönderdi.

Zirvede ACTO’nun bölgedeki ormansizlasmayi 2030 yilina kadar durdurmak, yasadisi altin madenciligini sona erdirmek ve polis güçlerinin çevre ihlallerine karsi ortak sinir ötesi müdahalesini desteklemek gibi konular üzerine bir anlasmaya varmasi ve Belem Deklarasyonu olarak bilinen nihai anlasmayi açiklamasi bekleniyor.

Zirvenin açilisinda konusan Brezilya Devlet Baskani Luis Inacio Lula da Silva, bölgede sürdürülebilir ve kapsayici yeni bir kalkinma vizyonunu tartisacaklarini ve gelistireceklerini ifade etti.

Lula ayrica, iklim degisikligi ile mücadeleden uluslararasi finansal sistem reformuna kadar birçok konuda tropikal ormanlara sahip olan ülkelerin küresel gündemdeki yerini güçlendireceklerini belirtti.



Brezilya Devlet Baskani Lula, geçen yil seçim kampanyasi yürüttügü sirada önceki baskan Jair Bolsonaro döneminde Amazon bölgesindeki ormansizlasmada yasanan hizli artisa dikkat çekerek, ülkesinin çevrecilikteki liderligini yeniden saglamayi ve Amazon zirvesini toplamayi vadetmisti.

Amazon ülkelerinin liderleri, yarin dünyanin üç büyük yagmur ormani havzasinda bulunan Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Endonezya’dan yöneticiler ile bir araya gelecek. Bulusmaya Amazon bölgesinin korunmasina finansal destek veren Norveç ile Almanya’nin yani sira, Amazon’da yer alan Fransiz Guyanasi adina Fransa’dan da temsilcilerin katilmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA