Açlik Grevi Yapan Senegalli Muhalif Lider Sonko Hastaneye Kaldirildi

Senegal’de muhalif lider Ousmane Sonko, bir haftadir sürdürdügü açlik grevinin ardindan hastaneye kaldirildi.

Açlik Grevi Yapan Senegalli Muhalif Lider Sonko Hastaneye Kaldirildi


Senegal’de muhalefet lideri ve Ziguinchor Belediye Baskani Ousmane Sonko‘nun 28 Temmuz’da “ayaklanma çagrisi” nedeniyle tutuklanmasinin ardindan 30 Temmuz’da açlik grevi baslatmisti. Sonko’nun feshedilen partisi PASTEF tarafindan yapilan açiklamada, 49 yasindaki Sonko‘nun 1 haftadir sürdürdügü açlik grevi nedeniyle baskent Dakar’daki bir hastaneye kaldirildigi aktarilarak, Sonko’nun saglik durumundan yetkililerin "sorumlu" oldugu ifade edildi.

Senegal’deki olaylar

Senegal’de 2021 yilinda masaj salonunda çalisan 20 yasindaki bir kadina tecavüz etmekle ve ölüm tehdidinde bulunmakla suçlanan muhalif lider Sonko, hakkindaki mahkeme kararinin açiklamasinin ardindan geçtigimiz haziran ayinda destekçileri sokaga çagirarak polisle çatismisti. Mahkeme, Sonko’yu tecavüz suçlamasindan beraat ettirmis, 21 yasindan küçük kisilere karsi ahlaksiz davranis olarak tanimlanan bir suçtan 2 yil hapis cezasina çarptirmisti.

Karari protesto eden Sonko destekçileri, sokaga inmis çikan olaylarda en az 16 kisi hayatini kaybetmisti.

Sonko, Senegal’de 2019’da gerçeklestirilen Devlet Baskanligi seçimlerini 3’üncü sirada tamamlamisti. Muhalefet destekçileri, hükümetin Sonko’nun 2024 yilinda yapilacak seçimlerde aday olmasini engellemek için hapis cezasi aldigini öne sürmüstü.
Kaynak: İHA