Bakan Ersoy Açiklamasi 'Malatya Ayaga Kalkana Kadar Buradayiz'

Malatya’da Arslantepe Höyügü ziyaretçi karsilama merkezi temel atma töreninde konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, sehrin 6 Subat depremleri öncesindeki motivasyonu geri kazanmasi için devlet millet el birligi ile merkezi insa edeceklerini söyledi.

Bakan Ersoy Açiklamasi 'Malatya Ayaga Kalkana Kadar Buradayiz'
Kültür ve Turizm Bakanligi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Malatya Valiligi, Malatya Büyüksehir Belediyesi ve Firat Kalkinma Ajansi is birligiyle yapilacak olan Arslantepe Höyügü Karsilama Merkezi Projesinin temel atma töreni, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un katilimlariyla gerçeklestirildi.

Vali Ersin Yazici, Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi ile Kalkinma Ajanslari Genel Müdürü Baris Yeniçeri’nde birer konusma yaptigi programda konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “M.Ö. 6000 yillarindan M.S. 11. yüzyila kadar iskan gören Arslantepe, Geç Kalkolitik dönemden demir çagina kadar geçen tarihsel sürecin buluntularini barindirmis, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipligi yapmis bir bölgedir. Bu tarihi alan, yapilan kazilar sonucunda eser zenginligi ile dikkat çekmis ve bir ‘açik hava müzesi’ olarak ziyaretçilerinin ugrak noktasi olmustur. Arslantepe bu özellikleriyle 2021 yilinda 44. UNESCO Dünya Miras Komitesi oturumunda, üstün evrensel degeri de dikkate alinarak Dünya Miras Listesine ülkemizin 19. alani olarak kaydedilmistir. Höyükte 1930’lu yillardan itibaren gerçeklestirilen arkeolojik kazilar sonucunda; M.Ö. 3300-3000 yillarina ait bir kerpiç saray, M.Ö.3600-3500’lere ait tapinak, iki bini askin mühür baskisi, kaliteli metal eserler bulunmustur. Elde edilen veriler göstermektedir ki o dönemde Arslantepe; aristokrasinin dogdugu ve ilk devlet seklinin ortaya çiktigi resmi, dini ve kültürel bir merkezdir. Incelendiginde, sarayin koridor duvarlarinin baski motif ve duvar resimleri ile bezendigi görülmektedir. Binanin çesitli bölümlerinde çok sayida mühür baskisinin bulunmasi, idari etkinliklerin yogunlugunu ve çok sayida memurun çalistigini ortaya koymaktadir" dedi.

Höyügün yakin Dogu’da ilk devlet toplumunun ortaya çikisina taniklik ederek, 4. bin yil Uruk Uygarligiyla iliskili olmasina karsin özgün mimari özellikler sergiledigini kaydeden Bakan Ersoy, "Ziyaretçilerimizin söz konusu alanda genel ihtiyaçlarini karsilamak ve alanin daha nitelikli bir tesis ile bütünlesik hale getirilmesi için Uluslararasi Anitlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS) önerileri de dikkate alinarak birtakim düzenlemelere gidilmesi zaruri olmustur. Bu çerçevede, höyügün sinirlari disinda, 3. Derece Arkeolojik sit alaninda, mevcutta ilkögretim okulu olarak kullanilan yapilarin bulundugu parsellerin kamulastirilmasiyla ziyaretçi karsilama merkezi yapilmasi planlanmistir. Malatya Büyüksehir Belediye Baskanligi ile isbirligi içerisinde yürütülen çalismalar sonucunda yapilmasi planlanan ziyaretçi karsilama merkezi için proje yetkisi ilgili belediyeye verilmis, bakanligimiz denetiminde hazirlanan projeler Sivas Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulunca geçtigimiz yil onaylanmistir. Söz konusu projelerin uygulamasina yönelik Arslantepe Höyügü, karsilama merkezi yapimi ve çevre düzenleme isine iliskin Bakanligimiz, Malatya Valiligi ile Malatya Büyüksehir Belediye Baskanligi arasinda 7 Agustos tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde projenin maliyetinin bir kismi Firat Kalkinma Ajansi geri kalan miktari ise Bakanligimiz tarafindan karsilanmasi kararlastirilmistir. Hizla baslanilan bu projenin çok kisa sürede tamamlanacagini inancim tamdir.Malatya tamamen ayaga kalkana kadar buradayiz. Önemli olan sehrin afet öncesi motivasyonunu tekrar kazanmasi basta kültür ve sanat olmak üzere bütün sosyal hayatin geriye getirilmesi devlet millet el birligi ile burayi hizli bir sekilde insa edecegiz” diye konustu

Yapilan konusmalarin ardindan temel atma töreni gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA