YÖK Açiklamasi '(YKS Yerlestirmelerine Göre) Genel Kontenjanlarin Doluluk Orani Yüzde 99,8 Olarak Gerçeklesmistir'

Yüksekögretim Kurulu (YÖK), YKS Yerlestirme Sonuçlarinin açiklanmasinin ardindan üniversiteye yerlesenlerin toplam sayisi geçen yila göre 47 bin 393 kisi artarak 898 bin 24 oldugunu duyurdu.

YÖK Açiklamasi '(YKS Yerlestirmelerine Göre) Genel Kontenjanlarin Doluluk Orani Yüzde 99,8 Olarak Gerçeklesmistir'


YÖK, YKS Yerlestirme Sonuçlarinin açiklanmasinin ardindan üniversite kontenjanlarina iliskin bilgi verdi. YÖK tarafindan yapilan açiklamaya göre, üniversitelerin genel kontenjanlarinin doluluk orani yüzde 99,8 olarak gerçeklesti. Bununla birlikte üniversiteye yerlesenlerin toplam sayisi geçen yila göre 47 bin 393 kisi artarak 898 bin 24 oldu.

“Depremzede ögrencilerimize toplamda 24 bin 677 ek kontenjan ayirdik”

YÖK tarafindan yapilan açiklamada, depremden etkilenen illerde ikamet eden ögrenciler için yasadiklari illerdeki üniversitelerin mevcut kontenjanlarina ek yüzde 25 kontenjan tanimladiklari duyurulurken “27 Temmuz - 8 Agustos 2023 tarihleri arasinda üniversite adaylarimizin yaptigi tercihler, Ölçme Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) tarafindan bugün itibariyla açiklanmistir. Geçen yil 3 milyon 243 bin 334 aday basvuru yapmisken, bu yil yüzde 9’a yakin artisla 3 milyon 527 bin 443 aday basvuru yapmistir. Subat ayinda meydana gelen ve yalnizca yasandigi 11 ili degil tüm Türkiye’yi derinden etkileyen depremler, adaylarimizin üniversiteye giris sürecinde de olumsuz yansimalari ile kendini hissettirmistir. Bildiginiz gibi ilk defa bu sene, depremden etkilenen illerde ikamet eden ögrencilerimiz için, yasadigi ildeki üniversitelerin mevcut kontenjanlarina ek yüzde 25 oraninda kontenjan tanimladik. Benzer sekilde, depremzede ögrencilerimiz için vakif üniversitelerinin programlarinda da 1’er kontenjan ayrilmasi kararlastirdik. Böylece depremzede ögrencilerimize toplamda 24 bin 677 ek kontenjan ayirdik.” ifadeleri kullanildi.

“Toplam yerlesen sayisi geçen yila göre 47 bin 393 kisi artmistir”

YÖK tarafindan yapilan yazili açiklamada, “Herkes için yüksekögretim ilkesiyle yola çikarak, yüksekögretime erisimde firsat esitligini temel politikamiz haline getirdik. Daha önce yüksekögretim imkanlarindan faydalanma firsati bulamamis 34 yas üstü kadinlarimiza yönelik, devlet yüksekögretim kurumlarimizda, yaklasik 21 bin ek kontenjan ayirdik. Bu kontenjanlar, kadinlarin egitim ve kariyer olanaklarina erisimlerini artirirken, toplumsal katilimlarini güçlendirmeye de katkilar sunacaktir. Sehit ve gazi yakinlarimiz için bu yil ilk defa vakif yüksekögretim kurumlarinda 3 bin 774 kontenjan ayirdik. Böylece yüksekögretime erisimde dezavantajli durumda bulunan adaylarin açilan ek kontenjanlara basvuru imkanini saglamis olduk. Örgün egitim veren yüksekögretim programlarinda toplam kontenjan 2022 yilinda 867 bin 224 iken 2023 yilinda 923 bin 411 olmustur. 2022 yilinda açikögretim hariç toplam yerlesen sayisi 850 bin 631 iken bu sayi 2023 yilinda 898 bin 24 olarak gerçeklesmistir. Bu verilere göre, toplam yerlesen sayisi geçen yila göre 47 bin 393 kisi artmistir. Yüksekögretim kurumlarimiza artan talebi görmekten memnuniyet duymaktayiz. 2021 yilinda bos kontenjanlar 169 bin iken, 2022 yilinda 17 bin, 2023 yilinda ise toplam 25 bin olarak gerçeklesmistir. YKS yerlestirme sonuçlarina göre, geçen sene de oldugu gibi kontenjanlarimizin bu yil da neredeyse tamaminin dolmus olmasi sevindiricidir. 34 yas üstü kadin, depremzede, sehit ve gazi yakini kontenjani hariç tutuldugunda genel kontenjanlarin doluluk orani yüzde 99,8 olarak gerçeklesmistir. Bu sonuç, kontenjanlar belirlenirken yapilan rasyonel planlama ve talebe yönelik yapilan analizlerin bir ürünüdür.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA