Palandöken Kültür Yolu Festivali Bakan Ersoy'un Katilimiyla Basladi

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin açilis programi için Erzurum’a geldi. Ayni zamanda yapimi tamamlanan Erzurum Müzesi’nin açilisina katilan Bakan Ersoy, önceki yil bes sehirde 30 binden fazla sanatçinin katilimi ile 33 milyondan fazla vatandasin etkinliklere katilma firsati buldugunu anlatti.

Palandöken Kültür Yolu Festivali Bakan Ersoy'un Katilimiyla Basladi
Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin açilis programi için Erzurum’a gelen Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, yapimi tamamlanan Erzurum Müzesi’nin de açilisina katildi.

Bakan Ersoy burada yaptigi konusmasinda, “Kültür yolu etkinlikleri basta Türkiye olmak üzere yurt disinda da tanitim ve markalasma konusunda da çok ciddi sonuçlar getiriyor. O yüzden Kültür ve Turizm Bakanligi olarak çok önem veriyoruz. Bundan sonra da her yil 5 sehir ilave ederek kültür yolu festivallerini yayginlastiracagiz. 100 günlük bir seri olacak. Festivallerimiz 12 Kasim’a kadar devam edecek. Toplamda 11 sehir var. Serinin ikinci ayagina bugün Trabzon Sümela Kültür Yolu Festivali ve Erzurum Kültür Yolu Festivalleri ile devam ediyoruz” dedi.

Etkinliklerin basladigi illerde önümüzdeki yillarda da benzeri programlarin ve etkinliklerin devam edecegini hatirlatan Bakan Ersoy, “Bu etkinliklerin yapildigi sehirler artik düzenli olarak kültür yolu festivali kapsamina alinmis oluyor. Her yil belli bir tarih sabitleniyor ve o tarihlerde festival gerçeklestiriliyor. Biz kültür yolu festivallerinin tarihlerini kesinlestirmek için belediye baskanlarimizla, vekillerimizle görüsmeler yapiyoruz” diye konustu.

Erzurum Arkeoloji Müzesi’nin 1969’da Pasalar Caddesi mevkiinde yaklasik 6 dönüm bahçe içerisinde yapildigini ancak deprem tahlillerinden geçemedigi için yikim karari alinmasi üzerine yeni müze yapimi için çalismalara baslandigini ifade eden Bakan Ersoy, “Yeni müze, Yakutiye ilçesi Rabia Ana Mahallesi üç kümbetler mevkiinde planlanmis, 2018’de yapimina baslanmis ve 2021 yili sonunda tamamlanmistir. Toplamda yaklasik 46 milyon liraya mal olan müze 11 bin metrekare alana sahip 3 blok halinde modern bir yapim tarziyla insa edilmistir. Müzenin bulundugu alan millet bahçesi seklinde dizayn edilmis oldugundan ve etraftaki binalarin kentsel dönüsümü nedeniyle bugüne kadar ertelenmistir. Müzede milattan önce 5 binlere kadar uzanan arkeolojik buluntular Urartulara, Romalilara ait eserler, Selçuklular ve Cumhuriyet dönemini içeren etnografik bölümler de bulunmaktadir. Restorasyon bölge laboratuvarlari ve müze idare binasi, çocuk tasarim müzesi ve kafeterya bölümünde müze müstemilatinda yer almaktadir. Toplamda 20 bine yakin eser müzemiz envanterine kayitlidir” diye konustu.

Açilis töreninde konusan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi de müze hakkinda bilgiler verdi.

"Erzurum, Anadolu’nun zirve kenti"

Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen ise törende yaptigi konusmada, “Bilim, kültür, tarih ve sanatin besigi Erzurum; bünyesinde barindirdigi degerler, gelisim, degisim ve dis dünyaya açilan tarihi kapisiyla günümüzde ülkemizin en seçkin sehirlerinden biridir. Erzurum; binlerce yillik tarihi geçmisi, kültür ve medeniyet birikimiyle Anadolu’nun ziyneti ve müstesna sehirlerinin basinda gelmektedir. Tarihsel süreçte birbirinden farkli millet ve medeniyetlere besiklik etmis olan kent, stratejik önemiyle hep göz önünde olmus, iste bu yüzdendir ki Erzurum için ’Anadolu’nun zirve kenti’ seklinde bir tanim gelistirilmistir. Tabyalarla çevrili durumdaki sehir; medrese, cami, kervansaray, han ve hamam gibi tarihi yapilarla da, birbirinden farkli medeniyetlerin izini halen daha günümüze yansitmaktadir” dedi.



Açik hava müzesi

Dünyanin görülmeye deger en önemli sehirlerinden biri olan ve 6 bin yillik geçmise sahip olan Erzurum’un ayni zamanda medeniyetlerin de besigi oldugunu kaydeden Baskan Sekmen, “Tarih ve medeniyet sehri Erzurum; kadim geçmisi ve dogal güzellikleriyle adeta bir açik hava müzesini barindirmaktadir. Bilindigi gibi günümüzde turizmin olusturdugu ekonomik, sosyal ve kültürel etkiler, özellikle uluslararasi alanda giderek büyük bir önem tasimaktadir. Turizm, uluslararasi ölçekte genis istihdam olanaklari ihtiva eden bir sektördür ve dünyada yüzbinleri askin insani istihdam etmektedir. Inanç, kültür, termal, doga ve kis turizminin de merkezi olan Erzurum’da medeniyet tasavvuru perspektifinden yola çikarak festivalimizin de adini tasiyan Kültür Yolu Projemizle sehrimizin beton ve taslar ardinda kalan kültür mirasini gün yüzüne çikardik. Erzurum Kalesi ve çevresi simdi essiz görkemiyle kentin adeta cazibe merkezine dönüstü” ifadelerini kullandi.

Açilis törenine Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum AK Parti Milletvekili Selami Altinok ve Mehmet Emin Öz, Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, ilçe belediye baskanlari, siyasi parti ve STK temsilcileri ve çok sayida davetli katildi.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Türkiye’nin kültürel degerlerini mimarlik, tarih, kültür ve sanat yoluyla zihinlere aktarmanin yaninda sehirlere marka etkinlikler de kazandirmayi hedefliyor. Bu kapsamda belirlenen 11 rotadan biri de Erzurum. 19-27 Agustos tarihleri arasinda Erzurum’da devam edecek olan Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin ilk gününde; Asik Ruhani ve Asik Hüseyin Summanioglu’nun Dinletisi, Oltu Tasi Sergisi ve Muhammed Mag ’Hiç Sergisi’, Gastronomi Alani, Kerem Ile Aslinin Bulusma Noktasi, Türk Süsleme Sanatlari Sergisi ve Çocuk Etkinligi Alani programlari olacak.
Kaynak: İHA