Baskan Hürriyet, Pismaniyenin Dünya Festivaller Kategorisinde Yer Almasi Için Adimlar Atiyor

12. Uluslararasi Pismaniye, Müzik ve Dans Festivali’ni düzenleyen Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, pismaniyenin dünya festivaller kategorisinde yer almasi için önemli adimlar atacaklarini söyledi.

Baskan Hürriyet, Pismaniyenin Dünya Festivaller Kategorisinde Yer Almasi Için Adimlar Atiyor
25-26-27 Agustos tarihlerinde gerçeklesecek 12. Uluslararasi Pismaniye, Müzik ve Dans Festivali’ni ortak akilla düzenlemek isteyen Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, gazetelerin Genel Yayin Yönetmenleri, köse yazarlari, STK temsilcileri ve pismaniye üreticileri ile bir araya geldi. Sosyokültürel yapisi olarak Izmit’in çok zengin oldugunu ifade eden Baskan Hürriyet, "Pismaniye, Türkiye’de Izmit disinda hiçbir yerde üretilmeyen tek ürün. Sadece Izmit’te üretilen bir ürün. Güçlü bir marka. Bu festivalimizin ayni Altin Portakal, Altin Koza Festivalleri gibi Dünya Festivaller Kategorisinde arasinda taninir ve bilinir olmasini istiyoruz. Festivaller, kentin turizmine, kentine ekonomisine, esnafa, üreticiye ve kentlilik bilincine katkidir. Bu festivali ortak akilla, sizinle beraber yapmak istiyoruz. Bu sene 12’incisini düzenlemeyi planladigimiz Uluslararasi Izmit Pismaniye Müzik ve Dans Festivali, kentimizin benzersiz lezzetlerini ve zengin kültürel mirasini vurgulamak için önemli. Bu festivalden sonraki süreçte de önemli bir adim atacagiz. Dünya Festivaller Kategorisinde yer almasi için basvurularimiz olacak. Kentin farkli noktalarinda hediyelik esya stantlarinin olmasini planliyoruz. ’Izmit’in bir magneti bile yoktur’ diye konusuyoruz. Birçok kentten hediyelik magnet aliriz. Ama buzdolabimizda Izmit’in magneti bile yok. Kentlerin bilinirligini arttirmak adina önemli detaylardir. Kentin 3 bin yillik nikomedia tarihi var. Bunu da bu festivalde islemek istiyoruz" diye konustu

"Pismaniye Festivali, dünya festivaller listesinde yer alacak"

Uluslararasi Folklor Festivalleri ve Halk Sanatlari Organizasyonlari Konseyi’ne üye olmak için çalismalara basladiklarini söyleyen Baskan Hürriyet, "Bu konsey, dünyada 112 üyesi olan UNESCO’nun resmi ortaklik içinde oldugu uluslararasi sivil toplum kurulusudur. 24 ayri Uluslararasi Çocuk Festivali dahil olmak üzere 300’den fazla Uluslararasi Folklor Festivali, bin 500 geleneksel sanatlar ve el sanatlari sergisi, 5 bin geleneksel dans, müzik, sarki ve el sanatlari atölyesi gerçeklestiriyor. Bu sekilde pismaniye festivalimizi dünyaca taninan festivaller arasinda görmek istiyoruz. Eger bu konseye üye olabilirsek Pismaniye Festivali, dünya festivaller listesinde yer alacak. Dans, müzik, oyunlar, ritüeller, gelenekler ve diger sanatlar araciligiyla somut olmayan mirasin tanitilmasi açisindan UNESCO’nun amaçlarina hizmet eden bu konseye girisimimiz devam ediyor. Pandemi sürecinden dolayi fazla duyuramadik. Sanat Akademisi’ni ve sanata verdigimiz desteklerden dolayi IGF Gold Star ödülü kazanmistik. Bu festivalde IGF Baskani Prof. Dr. Dorel Cosma da burada olacak ve özel ödülü Izmit Belediyesine verecek. Bizler de bu ödülü Izmit halki adina kabul edecegiz. Bu anlamda Pismaniye Festivali’ni sadece lezzet söleni degil, ayni zamanda kentimizin tanitimina ve ekonomisine olumlu katkilar saglayacak bir etkinlik oldugunu görüyoruz. Altin Pismaniye adi altinda belli kategorilerde ödüller verecegiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA