Memur-Sen Genisletilmis Baskanlar Kurulundan Kamu Isveren Heyeti'ne Çagri

7. Dönem Toplu Sözlesme görüsmelerinde hükümetin ikinci teklifini kabul etmeyen Memur-Sen, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nda gerçeklestirilen toplantinin ardindan Baskanlar Kurulu ve Genisletilmis Baskanlar Kurulunu olaganüstü toplantiya çagirdi. Toplantinin ardindan yayimlanan bildiride “Kamu personelinin emegine karsilik aldigi ücretin, ekonomik sikilasma politikalarinin tasarruf kalemine dahil edilmesi anlayisi derhal terk edilmelidir. Alin terinin hakkindan tasarruf olmaz” denildi.



Memur-Sen Genel Merkezi’nde pes pese gerçeklesen toplantilarda ilk olarak sendika genel baskanlarinin yer aldigi Baskanlar Kurulu hemen ardindan ise sendika yönetim kurulu üyelerinin yer aldigi Genisletilmis Baskanlar Kurulu bir araya geldi. Kamu Isveren Heyeti’nin yüzde 15+10 ve yüzde 6+5 oranindaki ikinci zam teklifinin degerlendirildigi toplantilarda Memur-Sen ve bagli sendikalarin yol haritasi masaya yatirildi. Refah payi talebinin sunulmadigi teklifin yetersiz oldugu ve kabul edilemez oldugu konusunda görüs birligi saglanan toplantilarda, kira yardimi basta olmak üzere diger talepler hakkinda teklif getirilmemesi de degerlendirilen konular arasinda yer aldi.

Baskanlar Kurulu ve saatler süren Genisletilmis Baskanlar Kurulu toplantisinin ardindan yayimlanan bildiride ise bugün sunulan teklifin, Merkez Bankasi 2024 enflasyon tahmininin 8 puan altinda; Kamu Isvereninin degisiklige bile gitmeyerek 2025 yili için yüzde 11 olarak tuttugu teklifin ise Merkez Bankasi 2025 enflasyon tahmininin 4 puan altinda oldugu belirtildi.

“Kamu Isvereninin kamu görevlilerine yönelik ‘satin alma güçlerini artirmayi hedefliyoruz’ cümlesi bu teklifle bosa çikmistir” denilen bildiride “Nitekim alim gücünü koruyacak tedbirler alinmadan memurun enflasyona ezdirilmeyecegi iddiasinda bulunmak gerçekle örtüsmemektedir” degerlendirmesi yer aldi.

Enflasyon baskisina karsi zam tekliflerinin 3’er aylik periyotlar halinde sunuldugu hatirlatilan bildiride “Bu teklifimize ragmen Kamu Isvereninin; tekliflerini altisar aylik olarak refah payindan yoksun ve enflasyon tahminlerinin altinda sunmasi anlasilmadigimizi göstermektedir” denildi.

“Refah Payi alim gücünün yükselmesi mümkün degildir”

Enflasyon farkinin, kamu görevlisinin geçmisten kaynakli alacagi oldugu vurgulanan metinde “Refah payi olmadan kamu görevlilerinin enflasyonu yenmesi ve alim gücünü yükseltmesi mümkün degildir. Dolayisiyla, Sayin Cumhurbaskanimizin da Seçim Beyannamesinde yer verdigi Refah Payi vaadi, Türkiye’nin öngörülen büyüme rakamlari gözetilerek bu Toplu Sözlesmede mutlaka masaya teklif olarak gelmelidir” ifadeleri yer aldi.

Memur-Sen’in oransal zam disindaki diger taleplerinin de hatirlatildigi bildiride ayrica su ifadeler yer aldi:

“Genele iliskin toplu sözlesme tekliflerimiz arasinda yer alan 1. dereceye gelen kamu görevlilerine 3600 Ek Gösterge verilmesi, disiplin affinin gerçeklestirilmesi, Görevde Yükselme ve Ünvan Degisikligi sinavlarinin periyodik olarak yapilmasi, Mobbing Izleme Kurullarinda sendika temsilcilerinin bulunmasi, TOKI konutlarinda memurlara öncelik verilmesi konularinin yetkili Konfederasyon ile çalisilarak hayata geçirilecek olmasini önemli buluyoruz. Çalisani, emeklisi ve aileleriyle birlikte 25 milyonu asan bir kitlenin hak ve menfaatlerini korumak için müzakere sürecini sonuna kadar isletmekte kararliyiz ve örgütlü gücümüzü sahaya tasiyacak sendikal hakkimiz olan her türlü eylemi kullanmayi gündemimizde tutuyoruz. Kamu personelinin emegine karsilik aldigi ücretin, ekonomik sikilasma politikalarinin tasarruf kalemine dahil edilmesi anlayisi derhal terk edilmelidir. Alin terinin hakkindan tasarruf olmaz.”

Kararliligin vurgulandigi bildiride, “Memur-Sen olarak sürece dair kararligimizi sürdürüyor, umudumuzu da korumak istiyoruz. Bunun için Kamu Isverenine; gerek genele iliskin basta kira yardimi, bayram ikramiyesi, 8.077 TL seyyanen zammin emeklilere yansitilmasi ve diger tekliflerimizin kabul edilebilir biçimde revize edilmesi, gerek hizmet kollarina iliskin süreçte somut adimlar atilmasi, sürecin son dakikaya birakilmadan hizli ve verimli bir sekilde sonuçlandirilmasi çagrisinda bulunuyoruz. Toplu Sözlesme Masasindan hayal kirikligiyla mi yoksa emegin kiymetinin karsilik buldugu, adaletin tesis edildigi bir zeminde mi kalkilacagini belirleyecek olan Kamu Isvereninin tutumu olacaktir.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA