ECOWAS Siyasi Isler, Baris Ve Güvenlik Komiseri Açiklamasi 'Nijer'e Asker Konuslandirmak Için BM'nin Iznine Gerek Yok'

Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu’nun (ECOWAS) Siyasi Isler, Baris ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, ECOWAS Genelkurmay Baskanlari Toplantisi’nin ardindan yaptigi açiklamada, ECOWAS’in Nijer’e asker konuslandirmak için Birlesmis Milletler’den (BM) izin almasina gerek olmadigini ifade etti.

ECOWAS Siyasi Isler, Baris Ve Güvenlik Komiseri Açiklamasi 'Nijer'e Asker Konuslandirmak Için BM'nin Iznine Gerek Yok'
Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) üyesi ülkelerin genelkurmay baskanlari Gana’nin baskenti Akra’da Nijer gündemiyle ikinci kez bir araya geldi. Nijer’de 26 Temmuz’da yönetime el koyan cuntaya karsi atilacak adimlarin ele alindigi toplantinin ardindan açiklamalarda bulunan ECOWAS Siyasi Isler, Baris ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, ECOWAS’in Nijer’e asker konuslandirmak için Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konsey’inden izin almasina gerek olmadigini ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi’nde hiçbir zaman oybirliginin saglanamadigina dikkat çeken Musah, Nijer meselesini BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunmanin anlamsiz olacagini ve bir üyenin kesinlikle bunu reddedecegini vurguladi.

“Güvenlik Konseyi en son ne zaman oybirligi sagladi?"

Dünyada artik çok tarafli bir anlayisin olmadigini ifade eden Musah, çogu ülkenin ülkeler arasinda esit güç dagilimina izin veren çok kutupluluk kavramini benimsedigini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesini elestiren Musah, “Güvenlik Konseyi en son ne zaman oybirligi sagladi? Jeopolitik konumu yüzünden iklim degisikliginden bahsedecek olsaniz bile, bu durumu veto edecek bir daimi üye olacagi çok açik. Çok taraflilik öldü, çok kutuplu bir dünyadayiz ve Güvenlik Konseyi asla oybirligine varamaz ve sadece bes daimi üyeden birinin vetosuna ihtiyaciniz var. Neden zamaninizi bosa harciyorsunuz?" dedi.

Musah, "Birlesmis Milletler Sekreterligi’nin destegini aldik, Genel Sekreter ECOWAS’in yaptiklarini birkaç kez destekledi" ifadelerini kullandi. Musah ayrica, cunta yönetimine Nijer’in devrik lideri Mohamed Bazoum’un serbest birakilmasi için çagrisinda bulundu.

Ne olmustu?

Nijer Devlet Baskani Bazoum’un 26 Temmuz’da Muhafiz Alayi tarafindan Baskanlik Sarayi’nda alikonulmasinin ardindan Ordu Sözcüsü Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumus, Devlet Baskanligi Muhafiz Alayi Komutani General Omar Tchiani daha sonra geçis hükümetinin basina geçtigini açiklamisti.

ECOWAS, 30 Temmuz’da gerçeklestirdigi olaganüstü toplantida Bazoum’un 1 hafta içinde yeniden göreve iade edilmemesi halinde askeri müdahale tehdidinde bulunmus, 10 Agustos’ta ise savunma bakanlarina Nijer’de anayasal düzeni yeniden saglamak için ihtiyat kuvvetlerini hazir hale getirme ve konuslandirma talimati vermisti.
Kaynak: İHA