Antalya'da Aslan Baligi Avlama Yarismasi Düzenlendi

Antalya’da düzenlenen Aslan Baligi Avlama Yarismasi’nda toplam 13 kilo 450 gram agirliginda balik tutuldu.

Antalya'da Aslan Baligi Avlama Yarismasi Düzenlendi


Antalya Büyüksehir Belediyesi, Kizildeniz’den Süveys Kanali araciligiyla Antalya kiyilarina yayilan ve yerlesik deniz türlerine ciddi zararlar veren zehirli aslan baligina karsi etkin bir mücadele amaciyla Konyaalti Sahili Varyant EKDAG Sosyal Tesisleri’nde bir aslan baligi avlama yarismasi düzenledi.

Yarisma, iki ayri kategoride gerçeklesti. Ilk kategoride en büyük aslan baligini yakalama, ikinci kategoride kilogram bazinda en fazla aslan baligi yakalayan katilimcilar ödüllendirildi. Yarismada dereceye giren katilimcilara kupa ve madalyalar verildi.

Toplamda 13 kilo 450 gram agirliginda aslan baligi yakalanirken, balikçilar denizden çikardiklari aslan baliklarini balik pisirme alaninda vatandaslara ikram etti.

Ödüller sahiplerini buldu

Yarisma sonunda Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü, Antalya Büyüksehir Belediyesi ve Antalya Tarim Il Müdürlügü yetkililerinden olusan jüri degerlendirme yapti. En fazla baligi yakalama kategorisinde birincilik ödülünü 12 adet aslan baligi yakalayarak elde eden Hüseyin Ümit Aksoy, Ufuk Çelik ve Bülent Gürel’den olusan takim paylasti. Diger yarisma kategorisi olan kilogram bazinda en büyük baligi yakalama dalinda ise Tuncay Pelit, Aytunç Pelit ve Sabina Pelit’den olusan takim birinci sirayi aldi. Aslan baligi avlama yarismasi, hem bölge halkinin katilimiyla renkli bir etkinlik haline gelirken hem de denizlerin sürdürülebilirligine dikkat çekmeyi amaçladi.

"Ekolojik dengeyi korumaya çalisiyoruz"

Antalya Büyüksehir Belediyesi Kiyi ve Deniz Yönetimi Sube Müdürü Mustafa Yildirim, etkinligin amacinin yabanci ve istilaci bir tür olan aslan baliginin popülasyonunu düsürülmesi gerektigine dikkat çekmek oldugunu ifade etti.

Yildirim, “Ekolojik dengeyi korumak bizim için çok önemli. Bu nedenle bu yarismalari yapiyoruz. Bu üçüncüsü. Aslan baliginin ekonomik bir degeri oldugunu da göstermek istiyoruz. Sofralarda tüketilebilecek bir balik. Protein degeri yüksek bir balik. Ayni zamanda biz belediye tesislerimizde menülere dahil etmeyi planliyoruz. Bunun yaninda bir tür için avlama yarismasi yapiyoruz öbür taraftan da 27 Agustos’ta yerel tür olan çipura baliginin denizlerimize salimi yapacagiz. 3 bin tane yavru balik salmayi planliyoruz.” dedi.



12 adet aslan baligi yakalayarak en fazla baligi yakalama kategorisinde birincilik ödülünü kazanan ekipten Bülent Gürel, “Gerçekten burada istilaci bir balik söz konusu aslan baligi gibi balon baligi gibi bunlarin popülasyonlarini tüketebilmek için en azinda minimuma indirmek için böyle organizasyonlarin olmasi çok güzel. Ayrica sunu da söyleyeyim bu baligin lezzeti çok güzel ticari anlamda bu balik yayginlasirsa popülasyonunun dip seviyeye indirebiliriz. Ekibime tesekkür etmek istiyorum harika dalislar yaptilar birinciligi aldik.” diye konustu.

Kaynak: İHA