Akaryakitta Yaniltici Haberlere Dava

Sosyal medyada gerçek olmayan akaryakita zam haberlerine, halki yaniltici bilgiyi alenen yayma, kaos olusturma, fiyatlari etkileme suçlamalariyla dava açildi. PÜIS açiklamasinda söz konusu haberlerin vatandaslar arasinda kaos ve polemige neden oldugu belirtildi.

Petrol Ürünleri Isverenler Sendikasi (PÜIS), akaryakit fiyatlarinda gerçegi yansitmayan haberler için harekete geçti. Sendika, sosyal medya platformlarinda akaryakit fiyatlari paylasanlar hakkinda halki yaniltici bilgiyi alenen yayma, kaos olusturma, fiyatlari etkileme suçlamalariyla dava açti.

Sendikanin açiklamasinda özellikle bazi haberlere dikkat çekildi. Son günlerde sosyal medya platformlarinda yapilan ‘Benzinin litre fiyati Istanbul’da 45,34-TL oldu’, ‘Cumhurbaskani imzasiyla Resmi Gazete’de yayimlanan karara göre, benzin ve motorin fiyatlarina bu geceden itibaren geçerli olmak üzere litre basina 9 TL ÖTV artirimina gidildi’, ‘Benzine 3, motorine 4 lira zam’ seklindeki paylasimlarin gerçege aykiri oldugunun vurgulandigi dilekçede, bu tür yayinlarin “halki yaniltici bilgiyi alenen yayma” ve “fiyatlari etkileme” suçlarinin tüm unsurlarini tasidigi belirtildi.

“Yapilan haberler vatandaslar arasinda kaos ve polemige neden oluyor”

Sendikanin dava dilekçesinde, ülkenin ekonomik durumu ve döviz kurlarindaki degiskenlikten istifade ederek yoruma açik ve gerçege aykiri sekilde yapilan fiyat paylasimlarinin vatandaslarda bu paylasimlarin gerçek olduguna güvenerek bir kanaat olusturduguna dikkat çekildi. Dilekçede, vatandaslarin yapilan fiyat paylasimlarinin gerçek olduguna güvenerek yorum yapmasinin ise, ayni paylasim veya haber altinda farkli fikirdeki vatandaslar arasinda kaos ve polemige sebebiyet verdigini, vatandaslar arasinda gerçek olmayan bir haber veya paylasimla ilgili olarak kamu düzeni ve barisinin bozulmasinin amaçlandigi belirtildi.

“Vatandasla istasyon sahipleri karsi karsiya kaliyor”

PÜIS dava dilekçesinde son dönemde meydana gelen akaryakit fiyat artislarinin, sektörle hiç ilgisi ve bilgisi olmayan bazi sosyal medya kullanicilari ve haber siteleri tarafindan bilinçli sekilde dezenformasyona ugratildigini belirterek, bunun sonucunda akaryakit bayileri ile vatandaslarin karsi karsiya kaldigini dile getirdi. Ayrica vatandaslarin kisitli bir süre içerisinde panik halinde istasyonlara hücum ederek araç depolarini doldurmaya çalismalarinin huzuru ve kamu düzenini bozdugu da belirtildi.

“Istasyonlarda olusan kuyruklar bayileri ekonomik ve prestij olarak zor duruma düsürüyor”

Akaryakit fiyatlarinin paylasilmasi nedeniyle istasyonlarda uzun kuyruklarin olustuguna ve vatandasin panik halinde istasyonlara saldirmasi sebebiyle stoklardaki akaryakitin aniden tüketilmesi gibi nedenlerle akaryakit bayilerinin ekonomik ve prestij olarak zor durumda kaldigina dikkat çekilen dilekçede, gerçek olmayan paylasimlarin ve haberlerin sadece akaryakit istasyonlarina degil, topluma da zarar verdigi belirtildi.

Konuya iliskin bir açiklama yapan PÜIS Genel Baskani Imran Okumus sunlari söyledi:

“Dolar kurunun artisi ve ham petrol fiyatlarinin yükselmesi nedeniyle akaryakit fiyatlarinin artisindan dolayi vatandaslarimiz fiyatlar konusunda bir hassasiyet yasiyor. Akaryakit fiyatlarinin artmasindan dolayi biz akaryakit bayileri de magduriyetler yasiyoruz. Kar marjlarimiz oransal olarak azalirken, isletme sermayesi ihtiyacimiz artiyor. Finansman bulma konusunda büyük sikintilar yasiyoruz. O nedenle fiyatlarin artmasini kesinlikle istemiyoruz. Ancak vatandaslarimizin bu hassasiyetinin manipüle edilmesine ve polemik haline getirilmesine kesinlikle karsiyiz. Sendika olarak bu konuda üzerimize düseni yapacagiz.”
Kaynak: İHA