'Tik Tak' Sesleriyle Geçen Bir Ömür Açiklamasi Padisahlarin Saatlerini De Restore Ediyor
Sisli’de kizinin adini tasiyan dükkaninda 55 yildir her türlü saati tamir eden koleksiyoncu Metin Coskun, padisahlara hediye gelen saatleri restore ediyor. Tamir ettigi saatlerle bir bag kurdugunu dile getiren Coskun, 100 yasin üzerindeki antikalari da koleksiyonuna katiyor.

“Tamir ettigim zaman bir bag kuruluyor aramizda satmaya kiyamiyorum”
Antika saat tamiri yapan ve ayni zamanda saat koleksiyoncusu Metin Coskun, “8 yasindan beridir saat tamiri ile ugrasiyorum, suanda 63 yasindayim. Araliksiz 55 yildir bu isle ugrasiyorum. 100 yas ve üzeri saatler biriktirip koleksiyon yapiyorum. Bozuk da olsa eski saatleri aliyorum ve tamirlerini yapiyorum. Tamir ettigim zaman bir bag kuruluyor aramizda satmaya kiyamiyorum. Bu sekilde ufak ufak koleksiyonculuga baslamis oldum. Antika degeri olan yaklasik 70 adet saatim bulunuyor. Benim en özel tarafim duvar saatleri, büyük saatler, kule saatleri ve tarihi degeri olan saatler üzerinde yogun olarak çalisiyorum. En son Topkapi Sarayi’nda çalistim 4,5 ay kadar sürdü. 9 adet saat tamiri gerçeklestirdim. Padisahlara zamaninda hediye gelen saatler çok bekledikleri için bakima ihtiyaçlari vardi. Bunlarin bakim, onarimlarini gerçeklestirdik. 1800’lü yillardan 9 tanesini tamir etmek nasip oldu bana. 2. Abdülhamid Han’a ait pilli saatler icat edildigi zaman ona hediye olarak gönderilen saatin bakimini yaptim" diye konustu.
“Saatçi çok var ancak bizim gibi çalisan çok az insan var”
Eskiden çiraklik sistemi ile çalistiklarini ifade eden Coskun, “Ben bu konuda daha nasipliyim benim iki tane daha yardimcim var. Kizim sanatsal olarak antika saatlerin boyalarinda veya küçük heykellerinde kirilan kisimlari restore ediyor. Kizimin ismi Nese dükkanimizin ismi oradan nese olarak geliyor. Oglumun ismi Sinan oda suanda yurt disinda. Oda neredeyse benim kadar antika saatler konusunda ustadir. Saatçi çok var ancak bizim gibi çalisan çok az insan var. Istanbul’da hatta Türkiye’de sayili oldugumuzu düsünüyorum” dedi.
“Burada saat tamir etmiyoruz, saat restore ediyoruz”
Saat tamiri yapilan dükkana ismi verilen Nese Coskun, “Babamin saatçilik kariyeri benden daha eskiye dayaniyor. Bu dükkana geçildigi zaman ben daha bebektim, hatta duvarda bebeklik resimlerim daha duruyor. Ben bu dükkanda büyüdüm, tik tak seslerinin arasinda yillarimizi geçirdik. Babamin yaptigi sey çok özel bir is oldugunu düsünüyorum. Zaman geçtikçe degerini kardesimle beraber daha iyi anlamaya basladik. Ben isin daha fazla restorasyon kismindayim. Aslinda biz burada saat tamir etmiyoruz, saat restore ediyoruz. Çünkü buraya gelen saatler tarihi birer eserdir. Saat tik taklari bana Alice harikalar diyarinda hissiyati veriyor. Bana bu sesler ev hissiyati veriyor, çünkü bu ortamda büyüdüm” diye konustu.
