Sanatçi Profesörden 'Bir Bitki Bir Selfie Açiklamasi Gelincikler' Performansi

Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, “Bir Bitki Bir Selfie: Gelincikler” performansi gerçeklestirdi.

Sanatçi Profesörden 'Bir Bitki Bir Selfie Açiklamasi Gelincikler' Performansi
Sanatçi ve akademisyen, Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Kavukcu; daha önce “Siddet, terör, ölüm, sonsuzluk, covid-19, mülteci, orman yanginlari, atik, israf, iklim, doga” gibi güncel konular ve toplumsal problemler üzerine, ulusal ve uluslararasi alanda, enstalasyonlar, alan-kurgular ve performanslar gerçeklestirmisti. Son olarak Kahramanmaras merkezli deprem üzerinden “Hatay’dan Erzincan’a Istanbul’a” baslikli performansiyla dogal bir afete dikkat çekti. Sanatçinin bugüne kadar dogayi, yasamin temel yapi taslarindan biri olarak degerlendirdigi birçok çalismasi yer almakta. Kavukcu, yine bu baglamda, 2019 yilinda orman yanginlari ile baslattigi ve bitkileri bir insan gibi görerek binlerce selfieler çekildigi ‘Bir Bitki Bir Selfie’ performansini, o günden bugüne kadar farkli mevsimlerde devam ettirmekte. Tüketim kültürü ve popülerlesen eylem biçimleri (selfie çekmek gibi) üzerine bir elestiri olarak sundugu, ‘Bir Bitki Bir Selfie’ projesini, bu kez baharin gelisinin en önemli temsilcilerinden biri olan gelincikler üzerinden gerçeklestirdi. Dünyada ve Türkiye’de genis bir yayilma alanina sahip olan “gelincikler”, narin yapisiyla küçük büyük tüm insanlarin duygu dünyasinda titresimler olusturmakta. Gelincikler hem duygusal hem de düsünsel derinlikte; geçmisten, yasadigi zaman dilimimize kadar, etkilesim saglayan diliyle ön plana çikmakta.

Mehmet Kavukçu, dogada yer aldiklari düzlemde, olusturmus olduklari auralariyla ve insanin doga sevgisini kat be kat arttiran yönleriyle kendisini de derinden etkiledigini kaydetti.

Kavukçu, insanlarin, renk ve biçimsel özelliklerinden etkilenerek gelinciklerle fotograf çektirmesini dikkate alarak Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Yerleskesinde gelinciklerle selfieler çektirdi. Selfie çektirmeden önce de gelinciklere: “sizinle selifie çekilebilir miyim” diyerek onlardan izin aldi. Yine burada, sanatçinin doga baglaminda söz söyledigini ve dogayi, insan ile ayni düzlemde degerlendirdigini izlemekte. Gelinciklerle dost ve arkadas olmak için onlara dostluk teklifini içtenlikle ve israrla sürdürdü. Onlari öperek ve yanagiyla onlara dokunarak zaman zaman duygusallik sergileyen sanatçi, sevgi sözcükleriyle onlarla söylesti. Kavukcu, gelinciklerle söyleserek ve selfieler çekilerek insanlarin doga üzerinde birakmis oldugu olumsuz yaklasimi gidermeye çalisti. Insanlarin dogaya yapmis olduklari tahribat dolayisiyla tüm dogada oldugu gibi gelincikler üzerinde de; korku, endise ve güvensizlik gibi duygular olusmakta. Onlarla kurmus oldugu iletisimde bu endiseleri gidermeye ve bu söyleside gelinciklerin ve doganin dili olurken tüm insanlarin da onlarla dost ve arkadas olabilecegi üzerinden bir performans sergiledi. Dogayla insanin sergilemis oldugu bütünlesik bir yasam dilinin gerçekligine vurgu yaparken, dogayi korumanin insanlari ve tüm canlilari korumak oldugu düsüncesiyle hareket etmekte. Ayni zamanda bize emanet edilen dogayi, gelecek nesillere saglikli bir sekilde tasimakla yükümlü oldugumuzu hatirlatmaya çalismakta.

Kavukçu, bu çalismasinda da vermis oldugu destekten dolayi Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akin Levent’e tesekkürlerini iletti.
Kaynak: İHA